HDZ-ov Bačić otvoreno ustvrdio da građanske inicijative treba tretirati kao stranke

Foto: snimka zaslona

Branko Bačić je u srijedu za N1 komentirao je novi prijedlog Zakona o referendumu.

Branko Bačić smatra da je potrebno zakonom definirati provedbu, obvezu, transparentnost trošenja novca, izvještavanje o donatorima, na temelju iskustava provedbe ranijih referenduma, tako i na tragu preporuka Venecijanske konvencije – a kako ne bi, tvrdi, bilo sumnji u provedbu referenduma kao što je bio slučaj s prethodnim inicijativama.

Inicijative se bune, kažu da prijedlog Zakona o referendumu izjednačava financiranje političkih stranaka i referendumskih inicijativa, što ne bi trebalo biti jer to nije isto, kao i da je Vlada zabila nož u leđa građanskim inicijativama?

Odbacujem. Dobro je da se učini transparentnim raspolaganje novcem kojim se financiraju referendumske inicijative. Ne vidim zašto bi stranke bile dužne izvještavati javnost i DIP na način da budemo upoznati s financiranjem, a da to ne bi trebale raditi referendumske inicijative kada kreću u proceduru.

>(VIDEO) Hasanbegović o zakonu koji će onemogućiti referendume: ‘Kuščević uvažio i sve one izmjene koje su 2015. tražili SDP-ovi NGO sateliti’

Ovim se zakonom definira financijski aspekt provedbe referenduma i po meni je to prihvatljivo. Želi se izjednačiti financijsko postupanje referendumskih inicijativa i učiniti ga sličnim financiranju izborne promidžbe i političkih stranaka.

Hoće li netko tko daje 20 kuna trebati kod javnog bilježnika ovjeriti da nema dug prema državnom proračunu?

Ista procedura koja se odnosi na stranke odnosit će se i na referendumske inicijative. Ja to iz zakona ne iščitavam. Ukoliko se utvrdi da je netko od donator dužan, ta će se sredstva vratiti u državni proračin. Nije kompliciran postupak vođenju evidencije o načinu prikupljanja sredstava i izvještavanje DIP-a, stranke imaju više obveza. Ovdje se govori o činjenici da je potrebno na zakonit i tranparentan način provoditi financiranje referenduma u Hrvatskoj. Ne vidim razloga da bi se na taj način onemogućavalo referendumske inicijative, ustvrdio je predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1