Bartulica (DP): ‘Mladi odlaze iz Hrvatske i sudjeluju u izgradnji drugih zemalja, a vraćaju se na kraju radnog vijeka’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor raspravlja danas o izvješćima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o sastanku Europskog vijeća i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

Doc. dr. sc. Stjepo Bartulica u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta osvrnuo se na hrvatsko predsjedavanje EU:

“Ona će se uglavnom pamtiti po pandemiji koronavirusa. Ta pretjerana očekivanja nisu ispunjena, a na kraju nam se umiješala pandemija.”

Upozorio je na neodgovorno ponašanje Kine:

“Zar je dobro da ovisimo o zemlji u takvoj mjeri da bez kineske pomoći naše bolnice ne bi bile opskrbljene s opremom. To je znak slabosti. Sami možemo proizvoditi nužne proizvode, danas od strateškog značaja. U zaključcima Europske Unije, ne spominje se uzrok pandemije. Snažna Europi nedostajalo je snage da ijednu kritiku uputi prema toj komunističkoj zemlji. Treba pohvaliti dodatnih 500 mil. eura koje je delegacija izborila, no naslovi ostavljaju dojam da će Hrvatska dobiti duplo, no svaka članica će dobiti dodatan iznos. To je znak da naša zemlja nije uspjela podići životne standarde građana.”

Osvrnuo se i na iseljavanje te ukazao na to da je dobivena sredstva od EU Hrvatska dužna vratiti te da ih treba pametno usmjeriti.

“Stabilnost u Hrvatskoj znači ekonomsku stagnaciju. Imamo predviđen pad BDP-a od 11 posto za ovu godinu, dakle trošak nečinjena i neprovođenja reformi dolaze na naplatu. Korist od članstva u EU i dalje će biti vrlo skromna, mnogi i dalje traže radna mjesta van zemlje. Naše stanje je ovakvo: ljudi na početku svog radnog vijeka odlaze iz Hrvatske i sudjeluju u izgradnji drugih zemalja, a oni koji su na kraju radnog vijeka vraćaju se u Hrvatsku. Ako se nešto ne promijeni uskoro, i dalje će članstvo u EU biti samo poticaj mladima na odlazak.”, upozorio je Bartulica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr