Boris Rašeta: Milanović je bio iskren, a Plenković je nalikovao na Dalaj lamu

Foto: snimka zaslona

Urednik i voditelj Damir Smrtić i njegovi gosti sinoć su u posebnoj emisiji HRT-a iscrpno analizirali poruke čelnika dviju stranaka, predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, iznesene u televizijskoj debati koja se dogodila u petak.

TV debata čelnika SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića

Profesor Pero Maldini smatra da će glasači odluku donijeti više na temelju dojma koji su sudionici u debati ostavili, nego što će svoj izbor temeljiti na argumentima koji su izneseni. “Sama debata, koja je u demokratskim zemljama standard, ne utječe na ishod izbora.”

“Glasači će ostati na svojim pozicijama bez obzira na pobjednika ili gubitnika debate. Milanović i Plenković ostavili su dojam jednog emotivnog te jednog smirenog političara. Plenković se dobro snašao, osobito u drugom dijelu rasprave kada se malo opustio i kontrirao Milanoviću, dok se Milanović uspješno kontrolirao”, rekao je Maldini.

Profesorica Smiljana Leinert Novosel bila je fascinirana prvim susretom. “Vidjelo se da su to ljudi koji se poznaju i da su vrlo slični. Zato je susret završio u skoro idiličnom ozračju. Međutim, oni su i veoma različite ličnosti i birači su ti koji će odlučiti koji tip lidera im se više sviđa”, istaknula je.

Da moramo biti zadovoljni što smo došli do razine da u jednom javnom srazu čujemo dvojicu čelnika najutjecajnijih političkih stranaka smatra novinar Tihomir Dujmović. “Hrvatska desnica dobila je novu zvijezdu koja se više nego ravnopravno nosila s Milanovićem. Plenković se sjajno nosio s Milanovićevom samouvjerenošću. To što je Milanović možda bio bolji s brojkama, ne znači da će nekome biti prihvatljiviji za premijera. U drugom dijelu Plenković je trebao bolje iskoristiti temu Perkovića i Mustača”, mišljenja je Dujmović.

“Složili su se o monetizaciji, oko stope PDV-a, oko svih programskih pitanja toliko se slažu da je otvoren prostor za buduću suradnju. Odustali su od najave velikih reformskih zahvata – reforme lokalne samouprave, devalvacije kune. Plenković je bio smireniji, Milanović eksplozivniji”, zaključak je novinara Borisa Rašete. Smatra da je Milanović cijelo vrijeme bio iskren, dok je Plenković nalikovao na Dalaj lamu. “Prema anketama nekih portala, Milanović je dominirao. Plenkovićeva mirnoća ga stavlja u poziciju čovjeka koji se brani, u odnosu na razjarenog bika Milanovića.”

Ivan Hrstić, novinar Večernjeg lista, rekao je kako je Milanović iznio niz neistina i poluistina – kao onu da ne zna ime osobe koju je pokušao zaštititi Lex Perkovićem. “Plenković to nije znao iskoristiti. Da je dovršio priču oko Lex Perković, Milanović bi eksplodirao kao “express lonac””, istaknuo je Hrstić. “Milanović je na početku, pri spominjanju brojaka izdominirao, ali je malo vjerojatno da je išta od onoga što je rekao točno. I jedan i drugi nisu shvatili o čemu se radi”, dodao je.

Stručnjaci o debati: Plenković i Milanović žele izbaciti Most iz igre

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr