Brigadni general Križanec: ‘Kupnja Rafalea definitivno unosi razliku u ovaj dio svijeta’

Michael Križanec
Foto: snimka zaslona

O tome što će nabava 12 suvremenih borbenih zrakoplova značiti za naše Oružane snage, u HRT-ovom Dnevniku je govorio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

– Prednosti, u smislu samih sposobnosti i priuštivost su prevagnuli da se odlučimo za kupnju ovih aviona, rekao je.

Objasnio je kako je taj avion je isproban, prošao je sve faze u rastu oružane, moderne, borbene platforme i provjeren je.

– Sličnosti s drugim proizvođačima su tu negdje, dodao je.

Križanec je govorio što još uključuje kupnja ovih aviona, rekao je kako se to zove “total package” jer je usmjeren na stvaranje uvjeta za uvođenje takve platforme u sustav i za postizanje punih borbenih, operativnih sposobnosti u cijelom svom životnom vijeku.

– Govorimo o procesu koji će trajati barem 30 do 40 godina, dodao je.

Ključne su sljedeće 3 godine za pripremu i obuku, rekao je da su s tim počeli prije 3 godine, kada je bio prvi pokušaj kupnje borbenih zrakoplova, tada su odradili određene pripreme, sada ih nastavljaju jer znaju u kojem smjeru idu.

– Počinje kompleksan proces obuke i pripreme, u najvećem dijelu će biti fokusirana na ljude, njihove sposobnosti i pripremu infrastrukture.

Na pitanje kako će izgledati obuka, rekao je da će u narednom periodu vidjeti kada bi tehničari, inženjeri i piloti mogli otići u Francusku.

– Dio interakcije i obuke će se nastaviti u RH jer nam je cilj da budemo samostalni u obliku obuke, dodao je.

Zaključio je da “vojska mora omogućiti što bolji vojni instrument moći, a ovo definitivno unosi razliku, barem u ovaj dio svijeta”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT