Bruna Esih: ‘Rezultati izbora pokazuju da hrvatski iseljenici NHR promatraju kao jednu od stranaka budućnosti’

Zagreb, 11.05.2019. - Održan je središnji predizborni skup kandidacijske liste Neovisni za Hrvatsku - Hrvatska stranka prava za Europski parlament. Okupljenom mnoštvu obratili su se svi kandidati liste Neovisni za Hrvatsku - HSP za EP. Na fotografiji Bruna Esih. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

U razgovoru za Fenix Magazin Bruna Esih iz stranke Neovisni za Hrvatsku komentirala je izborne rezultate te govorila o pokušajima ujedinjavanja hrvatske desnice. Razgovor je vodio Dario Holenda.

Iz intervjua izdvajamo pojedine dijelove.

FM: Kako komentirate izborni vaš izborni uspjeh u Njemačkoj, budući da u toj zemlji još nemate podružnice?

Esih: U Njemačkoj smo osvojili oko 20 posto glasova, što je impresivan uspjeh. On pokazuje da nas hrvatski iseljenici promatraju kao jednu od stranaka budućnosti. Vrijedi to i za one koje bismo mogli nazvati starom hrvatskom emigracijom (pogledajte rezultate, primjerice, u Argentini), ali i za iseljenike novijeg datuma koji dominiraju u europskim zemljama. Pritom, dakako, imamo na umu i prosvjedne glasove kakve su strankama ljevice i neovisnim lista dali naši sunarodnjaci koji su nerazumnom i nerodoljubnom politikom faktično istjerani, recimo, u Irsku. Učinit ćemo sve da taj dio biračkoga tijela trajno ne ostane zarobljenikom ljevice.

FM: Je li možda bila pogrešna odluka ići samostalno na izbore?

Esih: Uvijek je lako biti general poslije bitke, ali – sjetite se da su u nedjelju, 26. svibnja u 18:59 sati sve ankete davale više nama nego tzv. suverenistima. Tako je bilo od početka kampanje, a javnost je u međuvremenu već doznala da je ideja o ujedinjavanju tzv. desnice došla iz naših redova još tijekom prošlog ljeta. Mi smo najjača parlamentarna stranka s toga dijela spektra, mi jedini imamo tri zastupnika u Saboru, pa je bilo i logično da mi predvodimo pregovore o zajedničkom nastupu. Kao što 2017. kao kandidatica za zagrebačkoga gradonačelnika nisam uspjela dobiti potporu gospođe Tomašić, koja je poduprla Sandru Švaljek, tako oni ni sada nisu urodili plodom, jer ni ovoga puta nismo uspjeli pronaći čvrstu podlogu za stabilnu i dugotrajnu suradnju, a mehanička koalicija koja se iscrpljuje u podjeli mandata te time svodi na faktičnu prijevaru birača, nije nas zanimala. Nadajmo se da će biti drugačije na idućim parlamentarnim izborima. Mi smo uvijek bili otvoreni za suradnju, a očekujemo da će i naši kolege iz srodnih grupacija, na temelju objektivne analize rezultata ovih izbora, ubuduće tražiti sporazum s nama, a ne s nekom novom Sandrom Švaljek.

FM: Hoćete li se angažirati u Saboru kako bi se hrvatskim iseljenicima omogućilo dopisno glasovanje, koje čak ima i BiH a nema Hrvatska kao zemlja EU?

Esih: Mislim da nema nijednoga saborskoga kluba koji je o problemima odnosno diskriminaciji hrvatskih iseljenika odnosno Hrvata izvan Republike Hrvatske govorio tako često i tako temeljito kao što smo to govorili mi na usta generala Željka Glasnovića. Sumnjam da je itko iz oporbe, u bilo kojem dosadašnjem sazivu Sabora, za Hrvate u BiH postigao onoliko koliko je postigao general Glasnović. Birači to ovoga puta, nažalost, nisu prepoznali u dovoljnoj mjeri, ali nas to ne će obeshrabriti, jer: tu nema mjesta nikakvoj povrijeđenosti, interesi hrvatskoga naroda nama su ispred vlastitih. Prema tome, nastavljamo borbu do konačne pobjede.

Cijeli intervju pročitajte na stranicama Fenix Magazina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/fenix-magazin.de