Bura na Jadranu, za vikend oblačnije, kiša i ponegdje snijeg

Foto: Thinkstock

Osim uobičajenih darova, “Tri kralja” ove su godine većini Hrvatske “donijeli” i osjetnu promjenu vremena – pad temperature, lokalno jaku i olujnu buru, čestu kišu, ponegdje i obilnu, na kopnu mjestimice i snijeg, osobito u gorju, gdje ga je tijekom noći, za samo nekoliko sati, napadalo i oko 40 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I dok će oborina sljedećih dana biti malo, u nekim krajevima i nimalo, temperatura zraka bit će znatno bliža prosječnim siječanjskim vrijednostima od one prošlih dana, pri čemu će dodatnom osjećaju hladnoće na Jadranu pridonositi i bura, koja će povremeno onemogućavati normalno prometovanje.

“Sljedećih ćemo dana imati vrijeme primjereno dobu godine. Pritom će jutra na kopnu biti hladna, ponegdje i maglovita, a povremeno će biti i slabog snijega, osobito potkraj nedjelje te u ponedjeljak. Vjerojatnost za oborine postoji i sredinom sljedećega tjedna.
Na Jadranu će u petak, te ponovno od ponedjeljka biti jake i olujne bure, uz barem djelomice sunčano vrijeme. Za vikend oblačnije, u nedjelju uz povremenu kišu uglavnom na sjevernom dijelu, a ne može se isključiti ni mjestimice malo snijega.” – kaže Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.

Bura početkom sljedećeg tjedna

“Do kraja tjedna, uz nisku temperaturu, zimskog ugođaja neće nedostajati, osobito u gorju. Pritom valja računati na probleme u prometu zbog bure još u petak te ponovno početkom sljedećeg tjedna.”

“U petak u istočnim hrvatskim krajevima suho i barem djelomice sunčano, pri čemu oblačnije prema kraju dana. Uz slab vjetar jutro će biti hladno uz temperaturu između -4 i -1 °C, a najviša dnevna 2 ili 3 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još malo hladnije bit će u središnjoj Hrvatskoj, ujutro uz temperaturu i oko -5 °C, a uz “zubato” sunce najviša temperatura porast će do 3 °C. Vjetar slab, a ujutro mjestimice moguća magla, osobito u Pokuplju i Posavini.

Najhladnije će ujutro biti u gorskim krajevima, uz temperaturu između -7 i -5 °C. Osjet hladnoće na sjevernom Jadranu pojačavat će jaka bura, na udare olujna, podno Velebita prijepodne i orkanska, uz koju će more biti umjereno valovito i valovito. Prevladavat će sunčano, u Istri i vedro. Danju će u gorju temperatura porasti do oko 0 °C, na Jadranu između 5 i 10 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka, ujutro još na udare i olujna bura, uz najvišu temperaturu između 10 i 13 °C, u zaobalju oko 8 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će biti najviše oblaka. Mjestimice je moguća slaba kiša, osobito navečer i u noći, i to na krajnjem jugu te ponegdje na otocima. Umjerena i jaka bura poslijepodne će oslabjeti.”

Sljedećih dana promjenjivo

“U subotu na kopnu djelomice sunčano, a malo snijega može pasti većinom na istoku. U nedjelju naoblačenje sa zapada, prema večeri povremeno snijeg, a početkom sljedećeg tjedna bit će ga još uglavnom u gorju. Bit će hladno, osobito ujutro.

Na Jadranu promjenjivo – u subotu oblačnije, na jugu uz malo kiše. U nedjelju novo naoblačenje, uglavnom na sjeveru kiša, ali ne može se isključiti ni mogućnost za malo snijega. Početkom novog tjedna djelomice sunčano i vjetrovito uz jaku, na udare i olujnu buru.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje na cestama

Zbog prometne nesreće na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod čvora Zaprešić (na 8.km) u smjeru Krapine vozi se jednom prometnom trakom, usporeno.
Prometna nesreća na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvora OKUČANI i čvora NOVA GRADIŠKA (157.+300 km) u smjeru Lipovca, vozi se po dvije prometne trake uz ograničenje brzine 80 km/h, javlja HAK.
 
Zbog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila:
 • državnom cestom čvor Udbina-Klapavica (DC1)
 • državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54)
 • na Paškom mostu.
Na autocesti A7 Orehovica-Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica ( LC58107) i dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na dionicama Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).
Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I.skupinu: motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom.
Zbog jakog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na dionicama autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići (40 km/h) i A6 Rijeka-Zagreb od naplate Kikovica do tunel Tuhobić (60km/h).
Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice na cestama u unutrašnjosti, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.
Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici:
 • DC25 Gospić-Karlobag;
 • DC42 Poljanak (g.ž.LS)-Selište Drežničko
 • DC50 Žuta Lokva-Lički Osik
 • DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje;
 • DC429 Selište Drežničko (g.ž.KA) – Prijeboj (D1),
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja
 • ŽC5217 Dobroselo-Mazin
 • LC59122 Šušanj-Ledenik
 • LC59123 Šušanj-Konjsko
 • na lokalnim cestama na području Korenice i Donjeg Lapca.

Privremena prometna regulacija

 
A1 Zagreb-Split-Ploče:
 • od 10.01.2022. godine do 13.04.2022. zbog izvanrednog održavanja u zoni tunela Konjsko, (oba smjera) vozit će se dvosmjerno tunelskom cijevi, uz smanjenu brzinu kretanja.
 • od 11. siječnja do 14. veljače zbog radova kroz tunel Dubrave vozit će se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi.

A3 Bregana-Lipovac:

 • do 10. siječnja zbog sanacije prijelazne naprave u čvoru Jankomir (krak 2/1 silazak sa A2 prema A3), na 14.+537 km (smjer Lipovac) vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

A6 Rijeka-Zagreb

 • zbog 4 (četiri) izvanredna prijevoza, sa autoceste na drzavnu cestu D3, u čvoru Kikovica, privremeno, u oba smjera, promet će biti prekinut od 17.01.2022. godine do 26.01.2022. godine, odnosno u periodu od 01.02.2022.godine do 12.02.2022.godine, u nocnim terminima izmedu 00:00 sati i 04:00 sata, u pojedinom trajanju do maksimalno 15 (petnaest) minuta.
 • na 46.+200 km (vijadukt Golubinjak) između čvorova DELNICE i VRATA zbog oštećenja na kolniku u smjeru Rijeke vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.

A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva:

 • do 20. siječnja između 16.+100 i 14.+600 km u smjeru GP Rupa te između 13.+800 i 15.+250 km u smjeru mosta Krk vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine.

A9/A8 Istarski ipsilon:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • između čvorova Lupoglav i Veprinac (A8), zbog izgradnje druge cijevi tunela Učka, vozi se uz privremenu regulaciju prometa. Između čvorova Lupoglav i Vranja (A8) zabranjen je promet za izvanredne prijevoze šire od 3,00 m. Posebna je regulacija prometa u vrijeme miniranja.

DC102 Krčki most:

 • do 05. lipnja 2022. zbog radova na Krčkom mostu vozi se jednim trakom, naizmjence.

Zatvorene ceste zbog radova:

 • DC2 Josipovac-Bizovac-Normanci (do 20.01.2022.);
 • DC14 Andraševec-Bračak kod Zaboka (do 1. travnja);
 • DC77 u Žminju (do 01. ožujka);
 • DC544 u mjestu Gudovac kod Bjelovara (do 15. ožujka);
 • DC548 Trojstvena ulica u Bjelovaru (do 31. siječnja);
 • DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok (do 15. travnja);
 • ŽC5048 Čepinska cesta (Ulica Svetog L.B. Mandića) u Osijeku.

Prekinut je promet na:

 • ŽC6104 u mjestu Gornji Bitelić, zbog vode na kolniku;
 • LC59133 Oltari-Zavižan, zbog snijega.

Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez propisane zimske opreme, koja je i zakonom obvezna na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj do 15. travnja 2022. godine. Obavezna zimska oprema za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijeva:

 • četiri zimske gume (M+S) ili
 • četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Do 31. ožujka 2022.god., prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Na motociklima i mopedima kratka svjetla moraju biti uključena tijekom cijele godine. Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.Izmjenom Pravilnika o ograničenju cestovnog prometa u Republici Sloveniji, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2021., zabranjuje se promet teretnih vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona nedjeljom i praznicima od 08:00 do 22:00 sata, a ne kao do sada do 21:00 sat.

Izvanredni prijevoz

 • Izvanredni prijevoz na autocestama i dijelu državne ceste DC102 je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana te blagdana Sveta tri kralja, odnosno do 10.01.2022. godine, dozvoljen jedino u noćnom terminu od 20:00 do 07:00 sati. Navedeno vremensko ograničenje odnosi se isključivo na obavljanje izvanrednog prijevoza ako pojedina dimenzija ili ukupna masa prijevoza prelazi ukupnu duljinu prijevoznog skupa veću od 30,00 metara, ukupnu širinu od 3,50 metara i više te ukupnu visinu od 4,50 metra i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.