(VIDEO) Dalić vikanjem zaustavila ukazivanje na interesnu povezanost ministrice Pejčinović Burić s gradnjom TE na Perući

Foto: Snimka zaslona

Ministrica Dalić u petak je saborskog zastupnika Bulja prekinula vikanjem, iako se obraćao premijeru, a ne njoj, a meta njegove kritike bila je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je sjedila pokraj ministrice Dalić.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio ih je nekoliko puta da se ne mogu tako ponašati u Hrvatskom saboru.

“To je bila jedna netipična situacija. Otkad sam u Hrvatskom saboru, ni ne sjećam se da se takvo što dogodilo. Očito izazvana riječima zastupnika Bulja, potpredsjednica Vlade Dalić je jako emotivno reagirala, ustala i počela polemizirati sa zastupnikom, što je, naravno, izvan našeg Poslovnika. Upozorio sam ju da takvo ponašanje nije u skladu s onim što bi trebalo biti u Hrvatskom saboru, tako da se nadam da se takva događanja neće ponavljati”, kazao je Jandroković za N1.

Optužbe za sukob interesa

HDZ-ovoj ministrici Dalić Mostovi sabornici već su neko vrijeme trn u oku zbog njihovih prozivki o sukobu interesa još iz vremena dok su bili koalicijski partneri u Vladi. Mostov politički tajnik Nikola Grmoja početkom ove godine prozvao je potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić rekavši da pozicija njezina supruga u INA-i opterećuje rad Vlade.

> Ministrica Dalić: Grmojine prozivke o sukobu interesa su samo bombastični medijski prilozi

Grmoja je ustvrdio i kako to treba riješiti, makar micanjem Nike Dalića iz Uprave Ine, jer će to inače biti opterećujuće za Vladu. Rekao je i da za Dalića nije dobro što se njegov potpis veže uz aferu Crosco, odnosno izvlačenje oko 40 milijuna dolara iz te Inine tvrtke na račune offshore kompanije.

HRT je objavio da je u posjedu zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora Crosca na kojoj je donesena odluka o kupnji Drill Transa za 20 milijuna dolara, te da su odluku potpisali i hrvatski predstavnici Tomislav Thür i Niko Dalić, koji su i dalje istaknuti čelnici Ine.

Prije Grmoje i ondašnji je predsjednik Sabora, Mostov Božo Petrov upozoravao na sukob interesa.

Podsjetimo da je Niko Dalić, suprug Martine Dalić u veljači 2011. prešao iz Uprave tvrtke Edin, zajedničke kompanije Ine i talijanskog Edisona, u Upravu Ine ubrzo nakon što je njegova supruga imenovana ministricom finacija, te su tada odmah krenule i pretpostavke da taj položaj može zahvaliti svojoj supruzi.

Supružnici Dalić s funkcijama i političkom moći doživjeli su i osobni materijalni procvat. Jedna od najbogatijih članica Plenkovićeve Vlade, ministrica Dalić, u godinu dana uspjela je zakasniti s predajom imovinske kartice, unijeti pogrješne podatke u nju, a potom i još jednom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa poslati nepravilno popunjenu karticu.

> Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv Martine Dalić – je li to dovoljno?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa početkom rujna pokrenulo je postupak protiv ministrice Dalić jer nije opravdala nesklad između podataka navedenih u izviješću o imovinskom stanju i podataka iz Porezne uprave vezane uz njezinog supruga, člana Uprave Ine.

Martina Dalić na pitanja o sukobu interesa branila se istim protupitanjem: “A gdje bi to točno bio moj sukob interesa?

No, ministrica Dalić javnosti je poznata i po drugim ispadima.

(VIDEO) Ministrica gospodarstva počela se smijati usred presice o Agrokoru – jedino Bujica objavila snimku

Naime, početkom travnja kamere svih javnih televizija ulovile su ju kako se, naizgled ničim izazvana, na konferenciji za novinare o više nego ozbiljnoj temi Agrokora – počinje smijati. Gotovo nitko od njih, međutim, tu snimku nije prenio u informativnim emisijama.

> (VIDEO) Zašto je Martina Dalić na pitanja o Agrokoru ponovno prasnula u smijeh?

Svega nekoliko dana kasnije opet joj je bilo vrlo smiješno na pitanja o Agrokoru i ponovno je prasnula u smijeh.

> Bulj pita Plenkovića o projektu TE Peruća i sukobu interesa ministrice vanjskih poslova

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

S druge strane Mostovom Miri Bulju nije do smijeha.

“Bez obzira na sve prijetnje ljudima i pritiske kojima sam izlagan, osobno sam spreman primiti i metak za zaštitu ovog kraja“, upozorio je.

Već neko vrijeme upozorava na TE Peruća i projekt Vis Viva.

Prema njegovim riječima, u nj je upleten i suprug nove ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić. TE Peruča je prema ocjenama svih stručnjaka neodrživa i ekološki neprihvatljiva. Vis Viva je privatni projekt u koji je dosad uloženo preko 5 milijuna eura, a u vlasništvu je privatnih tvrtki među kojima je tvrtka MCC kojj je direktor Zoran Burić, upozorio je Bulj prije ljetne stanke u Saboru.

Dodao je da je Burić za Nacional prošle godine izjavio kako za projekt ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija, među kojima je i Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji je prema njegovim riječima vlasnik 50 posto zemljišta i da je Ured spreman prepustiti to zeljište za gradnju TE.

Novu ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić nazvao je “bivšom savjetnicom premijera Ivice Dačića zvanog ‘malog Slobe’”. Rekao je kako je ona u svojoj imovinskoj kartici navela da nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga. No, očito je, kaže, da su ona kao i njezin suprug Zoran, lobirali za taj projekt koji je vrlo štetan za Dalmatinsku Zagoru i krško područje.

Zoran Burić odbacio je optužbe Mire Bulja o štetnosti projekta Vis Viva i napomenuo da je riječ o izvrsnom projektu.

Bulj: Reakcija Martine Dalić pokazatelj je da sam pogodio u metu

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj prozvao je u petak u Saboru vladajuće zbog projekta gradnje plinske termoelektrane na Perući jer smatra da će to uništiti život u Cetinskoj krajini, te je ustvrdio da je ministrica vanjskih poslova u sukobu interesa zbog povezanosti njezina muža s tim projektom.

Foto: Fah

“Stanovništvo Cetinske krajine ni pod koju cijenu neće dopustiti gradnju tog objekta na jezeru Perući”, poručio je Bulj nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba zastupnika Mosta noseći bijelu majicu s natpisom “Ne daj se Cetino”. Upozorio je pritom na onečišćenja zbog izgradnje te termoelektrane.

“Reakcija Dalić je pokazatelj da sam pogodio u metu. 17.000 ljudi iz Cetinske krajine poslali su peticiju premijeru, no on im nije odgovorio. Hoćemo li zbog ljudskih gluposti u Cetinsku krajinu dovesti ovakav projekt, odakle se s Cetine napaja pola milijuna ljudi. Hoćemo li nakon pljačke Cetinskoga kraja dovoditi investitore koji će dobivati subvencije za plin koji će narod plaćati?” upitao je Bulj.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić tijekom aktualnog prijepodneva emotivno je reagirala na Buljevu usporedbu plana izgradnje plinske termoelektrane na Perući sa srpskom agresijom na Cetinski kraj i ocjenu da je to “nasrtaj nimalo gori od onoga Ratka Mladića”. Ustvrdila je da je Bulj saborsku govornicu iskoristio za “zbunjivanje naroda” i manipulacije činjenicama o izgradnji plinske termoelektrane na Perući.

“Peruću vam ne damo. Dolaze dani kad je Ratko Mladić napao branu, a hrvatski branitelji su je oslobodili. Nećemo dopustiti da nam sada harače Cetinsku krajinu”, rekao je Bulj.

Također je prozvao ministricu vanjskih poslova i potpredsjednicu Vlade Mariju Pejčinović Burić zbog sukoba interesa. “Ovdje se radi o sukobu interesa zbog supruga ministrice vanjskih poslova. Njezin suprug je vlasnik ovog projekta i šalje pisma vlasnicima zemljišta – ako ne prodaju zemlju – da će im je izuzeti“, ustvrdio je Bulj. Uzviknuvši “Ne damo Cetinu”, poručio je da je za to spreman “primiti i metak”.

Ivan Šipić (Klub HDZ-a) rekao je da je studija utjecaja na okoliš temeljeni dokument koji će definirati razvoj tog projekta. Istaknuo je da je 10 do 15 institucija uključeno u konačnu procjenu te kako vjeruje da Vlada neće donijeti odluku koja će ići na štetu građana Cetinskoga kraja. “Ne sumnjam u struku i znanstveni pristup i volju i želju naroda, i ne vjerujem da će Vlada potpisati bilo koji dokument koji bi išao protiv života svog naroda”, istaknuo je.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja odgovorio mu je da obmanjuje javnost jer taj projekt, ustvrdio je, ima punu potporu Vlade, Ministarstva vanjskih poslova i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Zoran Burić, direktor tvrtke MCC, ponovno je odbacio u utorak optužbe ‘mostovca’ Mire Bulja o štetnosti projekta Vis Viva koji podrazumijeva gradnju plinske termoelektrane na Perući, a opovrgnuo je i prozivke da je njegova supruga Marija Pejčinović Burić, koju premijer Andrej Plenković predlaže za novu ministricu vanjskih poslova, bila savjetnica srbijanskog premijera Ivice Dačića.

Izvor: narod.hr/Hina/hrt