Danas oblačno i nestabilno

Foto: Roberta F.

Umjereno do pretežno oblačno i nestabilno. Povremeno će biti kiše i pljuskova, osobito u unutrašnjosti, češćih u drugom dijelu dana. U Pokuplju i gorskoj Hrvatskoj mjestimice je moguća i obilnija oborina. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom će Jadranu puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u Dalmaciji uglavnom umjereno jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 21 do 27, u gorskim krajevima između 17 i 20 °C.đ, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Stanje na cestama

Zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).

Na Krčkom mostu, autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica i Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Lici, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Baranji. Mogući su odroni.

Zbog privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama cesta vozi se usporeno, uz povremene zastoje. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima savjetuje se da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

A1 Zagreb-Split-Ploče:

 • do 22. svibnja kroz tunel Malu Kapelu vozi se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi;
 • do 27. svibnja kroz tunel Sveti Rok vozi se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi.
Zagrebačka obilaznica (A3):
 • zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste s po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine 40 km/h (do 20. svibnja);
 • do 1. lipnja na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko).
A3 Bregana-Lipovac:
 • do 9. lipnja 2020. god. bit će zatvoren čvor Velika Kopanica (ulazni krak, oba smjera). Promet će se preusmjeriti na čvorove Sredanci i Babina Greda.
A11 Zagreb-Sisak:
 • do 19. svibnja do 12:00 sati zatvorena je dionica između čvorova Buševec i Lekenik u smjeru Siska.

Istarski ipsilon:

 • u čvoru Ivoli zatvoren je izlaz iz smjera Rijeke te ulaz u smjeru Pule;
 • u čvoru Cerovlje zatvoren je izlaz iz smjera Pazina te ulaz u smjeru Rijeke;
 • sanacija je potpornog stupa nadvožnjaka u čvoru Kanfanar, na snazi su ograničenje prolaska izvanrednih prijevoza: dionice: čvor Žminj – čvor Kanfanar (max. širina 4,00 m), čvor Žminj – čvor Vodnjan sjever (max. širina 4,00 m), čvor Žminj – čvor Medaki (max. širina 2,75 m), čvor Kanfanar – čvor Žminj (max. širina 4,00 m), čvor Vodnjan sjever – čvor Žminj (max. širina 4,00 m), čvor Medaki – čvor Žminj (max. širina 2,75 m).

Paški most (DC106):

 • zbog sanacije Paškog mosta (DC106) do 21. svibnja 2020. god. zabrana je prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a u funkciji je privremena trajektna linija Fortica (otok Pag) – Miletići (kopno). Polasci Miletići (kopno): 09:00, 13:00, 17:00, 20:00. Polasci Fortica (otok Pag): 8:00, 12:00, 16:00, 19:00 sati.

Najava radova:

 • 19.05.2020.god. od 07:00 sati do 26.05.2020.god do 20:00 sata zbog radova zatvara se za sav promet raskrižje državnih cesta DC5 i DC2 iz smjera Grubišnog Polja do kružnog toka Osječka/Vinkovačka ulica u Virovitici. Obilazak: Grubišno Polje-Zapadna obilaznica Virovitice (DC5)-Sjeverna obilaznica Virovitice (DC538)-Suhopolje-Slatina u oba smjera.
 • 19.05.2020.god. od 09:00 do 15:00 sati bit će zatvoren za sav promet dio državne ceste DC126, preko mosta „Most hrvatskih branitelja“ u Trogiru. Obilazni pravac je starom jezgrom Trogira, županijskim cestama ŽC6133, ŽC6291 (preko „Starog mosta“) i ŽC6134.
 • 19.05.2020.god. od 07:00 do 12:00 sati zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) u tunelu Mihovilović u smjeru Splita vozit će se jednim trakom uz privremenu regulaciju prometa.

Granični prijelazi

Mole se vozači da koriste upute na sljedećim poveznicama:

https://www.koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22

https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-putovanju/preporuke-hzjz-za-prelazak-granice/591

Zbog radova na autocesti kod Goričana promet se preusmjerava preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan).

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila na pojedinim graničnim prijelazima vrijeme potrebno za prelazak granice se često mijenja, a zabilježena čekanja mogu biti i duža. Vozače se moli za strpljenje i razumijevanje!

Pomorski promet

Trajekt na relaciji Vis-Split u utorak, 19.05.2020., isplovit će u 16:00 sati, umjesto u 15:30 sati.
Od 18. svibnja 2020. god. uspostavljene su:
 • katamaranske linije s polascima iz Rijeke, Zadra i Splita;
 • katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split;
 • zbog velikog interesa teretnih prijevoznika Jadrolinija nastavlja s plovidbom Zadar-Ancona po istom redu plovidbe. Linija je namijenjena isključivo teretnim vozilima.
Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uspostavljaju se brzobrodske linije po postojećem redu plovidbe:
 • 9309 Rijeka – Rab – Novalja (Pag)
 • 9308 Rijeka – Cres – Martinšćica – Unije – Susak – Ilovik – Mali Lošinj
 • 9403 Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist
 • 9404 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj
 • 9405 Zadar – Mali Iž- Veli Iž – Mala Rava- Rava
 • 9602 Split – Milna (Brač) – Hvar – Vis- privremeno bez pristajanja u luku Milna
 • 9603 Split – Bol (Brač) – Jelsa (Hvar)- privremeno bez pristajanja u luku Bol
 • 9604 Split – Hvar – Vela Luka (Korčula) – Ubli (Lastovo).

 

Jadrolinija početak plovidbe na komercijalnim brzobrodskim linijama Dubrovnik–Korčula–Hvar–Bol i Split–Hvar odgađa na 19. lipnja 2020. godine.
 
Privremeno se obustavlja plovidba državne trajektne linije Sumartin – Makarska i obratno te se reducira broj polazaka na državnoj trajektnoj liniji Supetar – Split i obratno.
 
Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu donesena je Odluka i o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te o privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija. Mole se putnici da se pridržavaju epidemioloških mjera, te sve detaljnije informacije o plovidbenom redu potraže na stranicama Jadrolinije.
Zbog građevinskih radova do 1. lipnja 2020. godine zatvoren je za sav pomorski promet trajektni dio luke Silba (Žalić). Trajekt na liniji 401 Zadar (Gaženica)-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj do završetka sanacije neće pristajati u luku Silba.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr