Grmoja: ‘HDZ i SDP zajednički su odbili dopisno i elektroničko glasanje i pokazali loš odnos prema našoj dijaspori’

Foto: snimka zaslona

Sabor je raspušten. Kad će parlamentarni izbori, odlučit će predsjednik Zoran Milanović. Što će biti, a što bi trebalo biti u fokusu predizborne kampanje? Tko ima bolji poslijeizborni potencijal? Koja politička opcija može donijeti bolji život? Komu dati povjerenje za vođenje države? – pitanje su Otvorenog HRT-a.

Arsen Bauk, član SDP-a, kaže kako preferira 28. lipanj i 5. srpanj za datume izbora.

– Preferiram da kampanja bude što kraća. Mi smo u izbornom modu od početka 2019. godine kad smo se počeli pripremati za europske izbore, predsjedničke izbore i ovaj treći korak. Onda su parlamentarni izbori došli 2, 3 mjeseca ranije nego što smo očekivali. Ali za parlamentarne izbore smo spremni već dulje vrijeme, naglasio je Bauk.

Branko Bačić, član HDZ-a, ističe kako se na izbore ide u ovo vrijeme zato što je epidemija koronavirusa smanjena na najmanju moguću mjeru.

– Sad je najprikladnije vrijeme da se ide na parlamentarne izbore. Vjerujemo da će na ljeto biti puno povoljnije vrijeme zbog korone nego da se ide na jesen ili na zimu, rekao je Bačić.

Furio Radin, predstavnik manjina, kaže kako nije siguran kad je pravi trenutak za izbore, sada ili na jesen.

– Ako će se 14 dana nakon ovih izbora opet dogoditi epidemija, onda će netko za to morati odgovarati, rekao je Radin.

Nikola Grmoja, član MOST-a, smatra kako je pravi trenutak za izbore bio kad je sastavljena “trgovačka većina”.

– Mi smo tada inzistirali na izborima, ali vladajući su sada odlučili ići na izbore. Mislim da bi bila pogodnija situacija na jesen zbog same izlaznosti ljudi. Pitanje je kakvu ćemo imati izlaznost na ljeto. Pitanje je i zbog socijalne distance hoće li ljudi u redovima na temperaturama iznad 37 Celzijusovih čekati da ostvare svoje biračko pravo. Tražili smo dopisno glasovanje, elektroničko glasovanje. HDZ i SDP su zajednički smanjili broj zastupnika u dijaspori. Vraćamo mandat narodu kako bi procijenili tko je radio dobro. Zato smo danas glasali za raspuštanje Sabora, rekao je Grmoja.

Josip Jović, Domovinski pokret, ističe kako je bolje izbore održati što prije.

– HDZ se iz sebičnih motiva odlučio za izbore u ovo vrijeme. Hrvatska pati od duopola dviju stranaka koje ne mogu ponuditi ništa novo. Neki kao da su se vjenčali kršćanski s mandatima dok ih Bog ne razdvoji. Karakteristika dviju stranaka je po tome da je jedna izgubila demokršćanska načela, a druga je postala snažno konzervativna, rekao je Jović.

Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, kaže kako za oporbu nema iznenađenja vezano za izbore.

– Covid-19 je napravio određen nered i vladajući su izabrali ljeto za izbore. Stožer civilne zaštite je odlično radio posao dok se nije pretvorio u izborni stožer HDZ-a. Tako će i za izbore biti ključna dva tjedna.

Stjepan Čuraj, član HNS-a, ističe kako preferira 28.6. ili 5.7. za datum izbora. Izborna je godina, nema iznenađenja, dodaje.

Branko Bačić kaže kako je HDZ u ovom trenutku u izradi izbornog programa koji će biti u dobrom djelu kao i onaj kojim su izašli na unutarstranačke izbore.

– Program se nazivao “Odvažno” u kojem smo jasno pozicionirali HDZ kao državotvornu, domoljubnu, demokršćansku stranku. Stranka koja je desni centar i koja vrednuje obiteljske vrijednosti. Vodit ćemo računa o energetici, o digitalnom dobu u kojem se nalazimo. Ići ćemo s programom koji će prepoznati Hrvatsku kao modernu europsku državu. Mi ćemo u ove izbore ići s prijedlogom reforme lokalne i javne uprave. Razmišljamo o kategorizaciji jedinica lokalne samouprave. Smanjili bismo u velikoj mjeri broj lokalnih dužnosnika, rekao je Bačić.

Bauk: Broj jedinica lokalne samouprave se samo povećavao

Bauk se nadovezao kako se broj samo povećavao vezano za jedinice lokalne samouprave.

– Hrvatska već sad ima jasnu sliku urbanih središta koji bi trebali biti centri određenih lokalnih samouprava. Građani od nas očekuju da se ta brojka smanji, istaknuo je Bauk.

Grmoja: MOST je mlada patriotska stranka željna promjena

Nikola Grmoja ističe kako je MOST mlada patriotska stranka željna promjena, želi ih energično i na tome će inzistirati.

– Izradili smo Zakon o lokalnoj samoupravi koji već predviđa ovo o čemu u HDZ-u samo govore. Mi smo ga uputili u proceduru, ali ga nisu željeli staviti na glasanje niti izglasati u ovom sazivu sabora. Drugi dio je stvaranje dvije razine vlasti. Nikako regionalizacija. To nije dobro za Hrvatsku, ali ukidanje županija svakako jest. Treba jačati gradove i općine. U fokusu našeg programa bit će borba protiv klijentelizma i poboljšanja pravosuđa. Niti jedna od ovih starih i isluženih struktura ne želi se obračunati s korupcijom i kriminalom. Borit ćemo se za slobode pojedinca, rekao je Grmoja.

Nikola Grmoja kaže kako nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju prava kao ni u jednoj europskoj državi.

– Manjine ne bi trebale odlučivati o sastavljanju vlade jer se to onda pretvori u političku trgovinu, rekao je Grmoja.

Mrak Taritaš: Vlada je u dva tjedna mogla osigurati stanove za najam oštećenima u potresu

Anka Mrak Taritaš kaže kako je prošlo gotovo dva mjeseca od potresa, a Vlada je u dva tjedna mogla osigurati stanove za najam građanima koji su imali štetu u potresu te da će obnova Zagreba i nemar vladajućih biti ključna stavka programa.

– Imali su vremena da se napravi zakon i donese. Razlog je neznanje, neželjenje i da im nije stalo do Zagreba, istaknula je Mrak Taritaš.

Čuraj: Svi napišu program, a o njemu se malo priča

Stjepan Čuraj kaže kako je politički program nešto što se mora imati, svi napišu program, a o njemu se malo priča te da je HNS-u primarno gospodarstvo.

Nikola Grmoja kaže kako nije došlo do dogovora MOST-a i Domovinskog pokreta jer su osjetili da se stalno nešto mijenja u odnosu na dogovoreno.

– Sada vidim da je to bila ispravna odluka. U narednim danima vidjet ćete pojačanja, mlade i karakterne osobe. MOST će ovako kvalitetnije ući u kampanju, rekao je Grmoja.

Bačić: HDZ o Mostu ne razmišlja

– Bavimo se izradom plana i kampanje i kandidata koji će biti nositelji u izbornim jedinicama. Mi nismo vidjeli program od Domovinskog pokreta, kad vidimo program onda možemo razgovarati, rekao je Bačić.

Bačić se dotaknuo Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara te rekao kako je ova Vlada napravila puno za Vukovar i više od bilo koje druge vlade i toga je svjestan i Penava.

– Penava će sam morati odrediti svoj politički put.

Jović: Državu treba vratiti narodu

– Zaustaviti rasprodaju nacionalnih dobara, uključiti ljude aktivno u politiku, donijeti novi izborni zakon koji će izravnije povezati birače i njihove izabrane. Uključiti iseljeništvo u izborne procese. Hrvatska se treba zalagati za decentralizirani sustav Europske unije, rekao je Jović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt