Divjak: Sve je spremno za početak “Škole za život”

foto: FaH

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak u Varaždinu kako je na razini ministarstva sve spremno za novu školsku godinu i početak provođenja eksperimentalnog programa “Škola za život” u 74 hrvatske škole.

Kazala je kako se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja radi “punom parom” i da je danas odaslano pismo roditeljima vezano za početak nove školske godine i početak eksperimentalnog programa.

Eksperimentalni program za 8.500 učenika

“S obzirom da 3. rujna kreće nova školska godina, ovo je prilika da napravimo sigurno najvažniji iskorak za naše školstvo u posljednjih 20-ak godina. Eskperimentalni program Škola za život ulazi u 74 hrvatske škole za 8500 učenika, blizu dvije tisuće nastavnika i suradnika, koji su svi educirani,” izjavila je ministrica te dodala da je trenutno u procesu dobava udžbenika. Ministarstvo je svoj dio odradilo i na potezu su nakladnici, koji su se obvezali da će eksperimentalni udžbenici biti spremni za sam početak školske godine i da će stići u škole. Kazala je i kako su neke škole već dobile tablete dok je u ostalima to u proceduri.

“Što se samog eksperimentalnog programa Škola za život tiče, mi prvi put ulazimo u učionice i svi smo nestrpljivi da krenemo. Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine prvi put imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u 5. i 6. razredima. Što se tiče opreme, mi smo prvih 218 škola opremili, onih gdje je bilo najkritičnije s obzirom na informatičku opremu,” pojasnila je Divjak. Najavila je i da će do kraja ove godine još 400 do 500 škola dobiti opremu.

Dvije milijarde iz EU

“Pored toga, krećemo i s novim konceptom reforme za strukovno obrazovanje koje je godinama, desetljećima bilo zapostavljeno – novi kurikulumi, dualno obrazovanje, veća suradnja s poslodavcima i milijarda kuna, koja se ulaže u 25 centara kompetentnosti diljem Hrvatske, pa i u dva ovdje u Varaždinu,” rekla je ministrica Divjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr