Hrvatsko društvo političkih zatvorenika podržava inicijativu o obaveznom obilježavanju dana žrtava totalitarnih režima

Zagreb, 25.02.2017 - U povodu smrti dr. Marka Veselice, HKDU, HDS i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika žrtava komunizma održali su komemoraciju u Novinarskom domu. Na fotografiji Petar Šale, Anto Kovačević, Vladimir Šeks, Đuro Perica. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Vodstvo Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ) u petak je podržalo prijedlog splitske gradske vlasti da se ubuduće u tom gradu obvezno obilježava 23. kolovoza-Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, a o tom će se prijedlogu raspravljati i na sjednici Gradskog vijeća u srijedu 29. kolovoza.

“Podržavamo ovu inicijativu sadašnje gradske vlasti u Splitu jer stradanja za vrijeme komunističke vlasti na splitskom području su obimna i nedovoljno rasvijetljena te će obvezno obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima pridonijeti jačanju svijesti o karakteru komunističkog režima,” rekao je za Hinu predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić.

23. kolovoz uvrstiti u službeni protokol

Na dnevnom redu sjednice splitskog Gradskog vijeća zakazane za srijedu, 29. kolovoza je prijedlog da se u službeni gradski protokol ubuduće uvrsti obilježavanje 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u četvrtak su prvi put službeno obilježile vlasti Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara je tom prigodom pozvao okupljene vijećnike da daju potporu prijedlogu da se obilježavanje da se dan 23.kolovoza uvrsti u kalendar obaveznih obilježavanja.

“Drago nam je što je u četvrtak u Splitu po prvi puta službeno obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima te smo na taj skup poslali i našeg člana Jaroslava Rojnicu koji je osobno odrobijao tri i pol godine na Golom otoku zbog svojih hrvatskih ideja koje se nisu uklapale u komunističku vlast,” kazao je Grubišić.

HDZPU priprema leksikon

Po njegovim riječima Hrvatsko društvo političkih zatvorenika priprema izradu leksikona političkih zatvorenika. “Izrada tog leksikona je iznimno zahtjevan posao a njime želimo predočiti do sada najsveobuhvatnije informacije o broju političkih zatvorenika u jugokomunističkim kazamatima i razmjerima patnji u njima,” rekao je. Dodao je kako je prema do sada prikupljenim podacima u zatvoru za žene u Slavonskoj Požegi tijekom jugokomunističke vlasti “robijalo 3.016 žena odležavši ukupno 12.297 godina zatvora.”

Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić je izjavio kako i to društvo podupire zamisao o uvođenju u Splitu obveznog obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. “Pozdravljamo tu inicijativu jer broj žrtava komunističkih kazamata je ogromna, nitko u Hrvatskoj za to još nije odgovarao,” rekao je Turudić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr