(FOTO) Predsjednica primila predstavnike Hrvatskog društva političkih zatvorenika te izaslanstvo HOZ Jazovka

Zagreb, 14.6.2019. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitaroviæ primila je izaslanstvo Hrvatskoga društva politièkih zatvorenika, koje ju je o izvijestilo o svojim aktivnostima i projektima, priopæeno je u petak iz Ureda predsjednice. foto HINA/ Ured predsjednice/ Dario Andrišek /ua

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Hrvatskoga društva političkih zatvorenika, koje ju je o izvijestilo o svojim aktivnostima i projektima, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice.

Predstavnici društva naglasili su kako im je cilj ostaviti hrvatskome narodu u trajnu baštinu doprinos hrvatskih političkih zatvorenika stvaranju neovisne hrvatske države i demokratskoga društva.

Predstavili su joj glasilo “Politički zatvorenik” te projekte – “Leksikon hrvatskih političkih zatvorenika” i izgradnja multimedijalnog Memorijalnog centra žrtava totalitarnih režima u Zagrebu.

Budući da je Hrvatska jedina postkomunistička država koja nema takav centar, zamolili su pomoć Predsjednice u realizaciji započetog projekta, koji provode u suradnji s Gradom Zagrebom.

Predsjednica Grabar-Kitarović, dajući punu potporu radu udruge, istaknula je važnost očuvanja sjećanja na žrtvu političkih zatvorenika za hrvatsku slobodu i neovisnost te najavila posjet nekim lokacijama bivših zatvora i logora.

Posebno se zanimala za idejni projekt spomenika “Hrvatska žena”, kojim bi se obilježila žrtva hrvatskih žena za slobodu domovine.

Predsjednica Grabar Kitarović s predstavnicima Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, koje ju je obavijestilo o pripremama za ovogodišnje obilježavanje obljetnica masovnog poslijeratnog ubojstva vojnih ranjenika i civila iz zagrebačkih bolnica te zločina koje su počinili partizani nad vojnim zarobljenicima nakon bitke kod Krašića 1943. godine, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice.

Predstavnici udruge upoznali su Predsjednicu i s naporima da se spomen-područje Jazovka što bolje uredi i učini pristupačnim hodočasnicima i posjetiteljima.

Također su izvijestili o indicijama koje imaju o postojanju još jednoga masovnog grobišta u blizini jame Jazovke te su zamolili za posredovanje kako bi se što prije pristupilo istraživanjima.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je potporu radu udruge, naglasivši kako će se zauzeti da se što skorije pristupi istraživanju potencijalnih lokacija masovnih grobišta, a Ured Predsjednice posredovat će u uspostavi kontakta Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka i nadležnih državnih tijela Republike Hrvatske, kako bi se spomen-područje Jazovka što prije uredilo kao memorijalno-edukativni centar, navodi se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina