Dobrović za Narod.hr: Hoće li Tomašević glede otpada usmjeriti stvari u dobrom pravcu?

dobrović
Slaven Dobrović, Tomislav Tomašević, Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Odluka o javnoj usluzi sakupljanja otpada je konačno nešto konkretno, neki odraz sektorske politike nove gradske uprave. Doduše, to nije plod hitnosti i prioriteta nove administracije, nego Zakonom propisana i vremenski uvjetovana obveza jedinice lokalne samouprave”, ističe za Narod.hr o pitanju otpada u Zagrebu dr. sc. Slaven Dobrović, predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini grada Zagreba.

Grad Zagreb uvodi potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada za kojeg tvrdi da mu je cilj smanjenje količine otpada u gradu. Stanovnici će plaćati dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna, te će morati kupovati 20-litarske vrećice po cijeni od 4 kn u trgovinama. Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više, tvrdi gradonačelnik Tomašević.

Za komentar ovog novog sustava zamolili smo bivšeg ministra zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Slavena Dobrovića.

Narod.hr: Gradonačelnik Tomislav Tomašević je danas prezentirao Odluku o javnoj usluzi sakupljanja otpada za grad Zagreb koja sada ide u javno savjetovanje. Kako komentirate tu odluku?

Dr. sc. Slaven Dobrović: Današnja Odluka o javnoj usluzi sakupljanja otpada je konačno nešto konkretno, neki odraz sektorske politike nove gradske uprave. Doduše, to nije plod hitnosti i prioriteta nove administracije, nego Zakonom propisana i vremenski uvjetovana obveza jedinice lokalne samouprave.

Promjene koje se uvode jesu generalno za pozdraviti jer su nužni dio velikog posla koji se u Zagrebu mora napraviti želi li se tranzicija prema kružnom gospodarenju otpadom.

Međutim, dosadašnja neodlučnost gradonačelnika Tomaševića i suradnika oko zaokruživanja sustava gospodarenja otpadom ne ulijeva povjerenje da će stvari snažno krenuti u tom potrebnom smjeru.

Treba li Zagreb doista svoj biotpad kompostirati u Novskoj, te zašto se nastavljaju aktivnosti na izgradnji nekoliko puta skuplje, zasigurno uvozne sortirnice za koje nema europskih novaca, nismo još čuli.

Zašto je zagrebačka vlast i dalje nesklona bržim, jeftinijim i efikasnijim rješenjima ostaje nejasno. U svakom slučaju, izostanak kapaciteta za kompostiranje te nastavak gospodarenja bez vlastite sortirnice za građane Zagreba može značiti nastavak dugogodišnjeg kaosa u sektoru s mnogim ugrozama za okoliš i zdravlje građana, a naravno i brojnim nepotrebnim troškovima koji to uvijek prate. U tom slučaju, naprednija pitanja poput centara za ponovnu upotrebu ili kružno zbrinjavanje komunalnog mulja ne treba onda niti spominjati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.