Dobrović za Narod.hr: Hoće li Tomašević glede otpada usmjeriti stvari u dobrom pravcu?

dobrović
Slaven Dobrović, Tomislav Tomašević, Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Odluka o javnoj usluzi sakupljanja otpada je konačno nešto konkretno, neki odraz sektorske politike nove gradske uprave. Doduše, to nije plod hitnosti i prioriteta nove administracije, nego Zakonom propisana i vremenski uvjetovana obveza jedinice lokalne samouprave”, ističe za Narod.hr o pitanju otpada u Zagrebu dr. sc. Slaven Dobrović, predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb uvodi potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada za kojeg tvrdi da mu je cilj smanjenje količine otpada u gradu. Stanovnici će plaćati dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna, te će morati kupovati 20-litarske vrećice po cijeni od 4 kn u trgovinama. Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više, tvrdi gradonačelnik Tomašević.

Za komentar ovog novog sustava zamolili smo bivšeg ministra zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Slavena Dobrovića.

Narod.hr: Gradonačelnik Tomislav Tomašević je danas prezentirao Odluku o javnoj usluzi sakupljanja otpada za grad Zagreb koja sada ide u javno savjetovanje. Kako komentirate tu odluku?

Dr. sc. Slaven Dobrović: Današnja Odluka o javnoj usluzi sakupljanja otpada je konačno nešto konkretno, neki odraz sektorske politike nove gradske uprave. Doduše, to nije plod hitnosti i prioriteta nove administracije, nego Zakonom propisana i vremenski uvjetovana obveza jedinice lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene koje se uvode jesu generalno za pozdraviti jer su nužni dio velikog posla koji se u Zagrebu mora napraviti želi li se tranzicija prema kružnom gospodarenju otpadom.

Međutim, dosadašnja neodlučnost gradonačelnika Tomaševića i suradnika oko zaokruživanja sustava gospodarenja otpadom ne ulijeva povjerenje da će stvari snažno krenuti u tom potrebnom smjeru.

Treba li Zagreb doista svoj biotpad kompostirati u Novskoj, te zašto se nastavljaju aktivnosti na izgradnji nekoliko puta skuplje, zasigurno uvozne sortirnice za koje nema europskih novaca, nismo još čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je zagrebačka vlast i dalje nesklona bržim, jeftinijim i efikasnijim rješenjima ostaje nejasno. U svakom slučaju, izostanak kapaciteta za kompostiranje te nastavak gospodarenja bez vlastite sortirnice za građane Zagreba može značiti nastavak dugogodišnjeg kaosa u sektoru s mnogim ugrozama za okoliš i zdravlje građana, a naravno i brojnim nepotrebnim troškovima koji to uvijek prate. U tom slučaju, naprednija pitanja poput centara za ponovnu upotrebu ili kružno zbrinjavanje komunalnog mulja ne treba onda niti spominjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.