Dr. Andrija Hebrang: Plenkovićeva je Vlada najnesposobnija i najnestručnija, nakon Milanovićeve, od 1990.

Foto: narod.hr

Ne ulazeći u političke i ideološke teme, stručna ocjena aktualnoj hrvatskoj vladi je negativna. Ovo je najnesposobnija i najnestručnija hrvatska vlada, osim Milanovićeve, od 1990. godine iz jednog razloga – ne znaju stručno obrađivati probleme po resorima i predlagati zakonska rješenja za poboljašnje cjelokupnog sustava.

> Nakon obrazovanja Plenković i obitelj prepustio HNS-u i SDP-u?

U tome pogledu premijer Plenković bio je prisiljen povući nekoliko zakonskih rješenja i odluka. Kad stanoviti zakon dolazi pred vladu mora proći pet razina. Ministar mora tražiti političku prosudbu o određenome rješenju na stranki, zatim zakon mora dobiti mišljenje mjerodavnih ministarstava, nakon toga mora se o njemu raspraviti na koordinaciji potpredsjednika vlade i ministara te na užem kabinetu vlade. Kad je sve to odrađeno zakon mora dobiti zeleno svijetlo od Ureda za zakonodavstvo i tek na kraju može se pojaviti kao nacrt prijedloga na sjednici Vlade. Ako se ne osigura taj postupak, samo se gubi samo energija.

> Predsjednica Republike: Demografsko pitanje zahtijeva poduzimanje izvanrednih mjera

Mislim da bi u Vladi trebalo imati koordinatora koji bi sve te poslove vodio i usklađivao. U prvoj godini Plenkovićeva vlada trebala je započeti neke ključne reforme da bi se uspješno završile do kraja mandata.

Mislim ponajprije na reformu zdravstvenog osiguranja, pravosuđa, lokalne uprave, socijalnoga sektora, financiranja nevladinih organizacija. Na kraju, moram reći, gledajući ukupno stanje u Hrvatskoj, nema zemlje koja bi bolje izgledala nakon 45 godina komunizma i osam godina srpske agresije te uspostave pravnoga poretka na čitavom državnom području, posebno ako se ima na umu da ratna šteta nakon agresije iznosi oko 400 milijarda dolara.

Njemačka je nakon rata dobila znatnu pomoć. Hrvatskoj je izostala međunarodna pomoć nakon velikospske agresije, a ratnu štetu nije naplatila.

* Dr. Andrija Hebrang, professor emeritus, Hrvatski tjednik, 19. listopada 2017.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik