Dr. Davorka Budimir za Narod.hr o klijentelizmu i dužnosti čelnika DORH-a: ‘Ne postoje ocjene za rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika’

Foto: fah

“Mi se kao društvo moramo naviknuti da su institucije trajne, te da one grade povjerenje građana, a da se pojedinci unutar njih trebaju izmjenjivati. Dok god imamo situaciju da su jedni te isti pojedinci na istim pozicijama, neće biti društvenih promjena.” – rekla je za Narod.hr dr. Davorka Budimir, progovarajući o problemu korupcije i klijentelizma u hrvatskom društvu te se osvrćući na istek mandata trenutnog glavnog državnog odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Olujić: ‘Cvitan je bio loš nasljednik još goreg državnog odvjetnika’

Što je klijentelizam?

Klijentelizam, termin koji potječe iz razdoblja rimske države, kada je bila uobičajena pojava da je patricij imao svoje “klijente” bez socijalnog i materijalnog statusa, kojima je davao pokroviteljstvo, poklone, zaštitu i sigurno okrilje. Zauzvrat se od klijenta očekivalo da iskazuje svoju odanost patronu, pomaže mu u njegovom privatnom i javnom radu i daje svoj glas na javnim skupovima i političkim kampanjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je na kakva se ponašanja i pojave u današnjoj politici taj termin odnosi.

“Postoji čitav niz definicija klijentelizma, ali ukratko, to je neopravdani utjecaj pojedinaca ili grupa na neke političke procese i strukture.” – kaže dr. Budimir definirajući ovu pojavu u današnjem društvu.

“Najgori oblik je politički klijentelizam – kada se vrši utjecaj pojedinaca ili grupa na donositelje političkih odluka”- ističe dr. Budimir i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas u hrvatskom društvu, s pozicije običnog građanina, možemo reći da je on svakodnevno prisutan. Običan građanin ima osjećaj da bez da ima „vezu“ u bilo kojem procesu, ne može ništa napraviti.” Dr. Budimir upozorava kako rezultati istraživanja pokazuju da građani nemaju povjerenja u političke institucije.

“Ako trebate “vezu” za zaposlenje, ishođenje građveinske dozvole ili bilo koje pravo koje vam inače, kao građaninu pripada, onda to pokazuje da institucije ne funkcioniraju kako bi trebale.

> Tko je Dražen Jelenić, novi glavni državni odvjetnik RH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne postoje ocjene za rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika”

U tom kontekstu, dr. Budimir se osvrnula i na istek mandata trenutnom glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, podcrtavajući problem da se o izvješćima za njegovom rad u protekle tri godine, nije dosad uopće raspravljalo u Saboru.

„Sada je došao istek njegova mandata i vi ne možete donositi nikakve ni kvantitativne ni kvalitativne zaključke o njegovom radu, jer ih nemate s čime usporediti.“ – kaže dr. Budimir i primjećuje:

„Izvješće za 2015. godinu sadrži i podatke o onome što je on radio i 2014. Mi se kao građani jedva možemo sjetiti što se tada događalo.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je jako loše i za onoga tko obavlja tu dužnost, i za cjelokupnu javnost- jednostavno, ne postoje ocjene za njegov rad.” – ističe dr. Budimir.

“Da bi institucije bile neovisne, moraju imati kontinuitet dugog trajanja”

Također kao posebno velik problem ističe pojavu da se se odluka o produljenju njegova mandata ili izboru nove osobe, događa tek u “zadnji čas“. Vlada je tek danas predložila novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, pekosutra ujutro Odbor za pravosuđe daje mišljenje, isti dan Sabor raspravlja o kandidatu i u petak je već glasovanje.

Koje su ovlasti glavnog državnog odvjetnika i kako ih je Dinko Cvitan koristio?

“Ako do zadnjeg trenutka čekate da biste nekog imenovali stvara se jako velik pritisak na bilo kojeg pojedinca i na bilo koju instituciju.” – kaže dr. Budimir. Podsjeća da se slična situacija dogodila s izborom predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa:
“Cijeli postupak je bio pokrenut u kolovozu, ali se čekalo do samog isteka mandata da bi se imenovala neka nova osoba.” Također upozorava na mogući sličan scenarij s imenovanjem povjerenika za informiranje, kojemu mandat istječe krajem ove godine.

Ističe:

“Moraju se poštivati zakonom određeni rokovi, prije isteka mandata, ako se treba imenovati neku novu osobu, ili produljiti mandat istoj osobi, kako bi se osigurao kontinuitet institucija.

> Mladen Bajić i Dinko Cvitan – zamijenili uloge prije dvije godine, što se promijenilo?

Da bi institucije bile neovisne, one moraju imati kontinuitet dugog trajanja.”.

Mi se kao društvo moramo naviknuti da su institucije trajne, te da one grade povjerenje građana, a da se pojedinci unutar njih trebaju izmjenjivati. Dok god imamo situaciju da su jedni te isti pojedinci na istim pozicijama, neće biti društvenih promjena.”- kaže dr. Davorka Budimir, a o opisanom odnosu prema zakonskim rokovima i institucijama, poručuje:

“Ne samo što na takav način gubimo povjerenje u institucije, nego i obezvrijeđujemo same te institucije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.