Tko je Dražen Jelenić, novi glavni državni odvjetnik RH?

Foto: narod.hr, fah; fotmontaža: narod.hr

Vlada je u utorak za novog glavnog državnog odvjetnika predložila Dražena Jelenića, dosadašnjeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su ovlasti glavnog državnog odvjetnika i kako ih je Dinko Cvitan koristio?

Bajićev i Cvitanov zamjenik i bliski suradnik

Dražen Jelenić diplomirani je pravnik i trenutno prvi zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Cvitana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je bio zamjenik prethodnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Mladen Bajić i Dinko Cvitan – zamijenili uloge prije dvije godine, što se promijenilo?

Državnoodvjetničko vijeće imenovalo je Dražena Jelenića zamjenikom državnog odvjetnika na svojoj 9. sjednici održanoj 17. lipnja 2011., a na dužnost zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske prisegnuo je u srpnju 2011, navodi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2003. do 2008. zamjenik ravnatelja USKOK-a, a nakon toga državni odvjetnik

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu. Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1992., nakon čega se zapošljava kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika.

Predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, voditelj Delegacije Hrvatske pri GRECO…

Jelenić je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, član Upravnog vijeća Pravosudne akademije, Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i Povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Voditelj je Delegacije Hrvatske pri GRECO (antikorupcijska komisija Vijeća Europe).

Predsjednik je Državnoodvjetničkog vijeća, nadležnog za “imenovanje i razrješenje zamjenika državnih odvjetnika te županijskih i općinskih državnih odvjetnika, vođenje postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti zamjenika državnih odvjetnika, premještaj zamjenika državnih odvjetnika, raspisivanje izbora za članove Vijeća iz redova zamjenika državnih odvjetnika, sudjelovanje u osposobljavanju i usavršavanju državnih odvjetnika, zamjenika i državnoodvjetničkih službenika, odlučivanje o prigovoru na ocjenu, vođenje očevidnika državnih odvjetnika i zamjenika, vođenje i kontrolu imovinskih kartica državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika te obavljanje drugih poslova u skladu sa zakonom.”, navodi T-portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supruga Ines Horvat Jelenić državna odvjetnica u ŽDO-u u Velikoj Gorici

Prema podacima iz članka Jutarnjeg lista “Bračni parovi dominiraju pravosuđem” iz 2012. njegova je supruga Ines Horvat Jelenić, državna odvjetnica kaznenog odjela u Županijskom državnom odvjetništvu Zagrebačke županije u Velikoj Gorici. Jutarnji list o ovom bračnom paru navodi:

“Oboje su bili tužitelji u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, a onda je Dražen Jelenić strelovito napredovao. Jedno je vrijeme bio glavni zagrebački tužitelj i zbog toga je njegova supruga tražila trajni premještaj u Veliku Goricu.”

Mandat glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana istječe u travnju, kada će Sabor raspravljati o njegovom radu?

Ines Horvat Jelenić premiještena je u županijsko državno odvjetništvo u Veliku Gorci 2008., navedeno je na stranicama DORH-a.

Jelenić je bio tužitelj u slučaju otmice sina generala Vladimira Zagorca, za koju su osuđeni Hrvoje Petrač i Ico Mateković.

Poznata je i epizoda iz 2012., kada mu je ukradena torba te laptop, a za krađu je osuđen konobar iz Čazme, koji je Jeleniću stvari ukrao dok je ručao u zagrebačkom restoranu Boban, podsjeća T-portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.