Mandat glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana istječe u travnju, kada će Sabor raspravljati o njegovom radu?

Foto: fah

U travnju istječe mandat glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. O tome hoće li ostati na toj poziciji odlučuje Hrvatski sabor. No, Sabor se još uvijek nije očitovao o izvješćima o njegovom radu – iz posljednje tri godine- 2015., 2016. i 2017.

Kako to da se u Saboru još uvijek nije raspravljalo i očitovalo o Cvitanovom radu za protekle tri godine, pokušava odgovoriti Dnevnik.hr.

SDP-ov Orsat Miljenić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, krivi HDZ. Dnevnk.hr prenosi: “Gledam na to kao veliku sramotu neću reć’ hrvatske politike nego sramotu HDZ-a. Stavljanje na dnevni red isključivo ovisi o volji predsjednika Sabora, a on to uporno ne želi staviti”, kazao je Orsat Miljenić (SDP), predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe. Na pitanje što misli koji su razlozi tomu, za Dnevnik.hr odgovara: “Očito se HDZ ne može dogovoriti oko toga ostaje li Dinko Cvitan ili ne.”

> Petrov: Sadašnji državni odvjetnik Cvitan dobro radi svoj posao!

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je: “Mogu samo reći da je to sramotno, očekujemo da se to stavi što je hitnije moguće na dnevni red” te dodaje: „Mi imamo pitanja koja ćemo postaviti g. Cvitanu u trenutku kad dođe u Hrvatski sabor obrazložiti izvješća za te godine, a kad čujemo odgovore, dat ćemo i svoju ocjenu.“

Iz Sabora poručuju – izvješća su uvrštena na dnevni red. No tamo stoje već mjesecima.

“Znamo da je Hrvatski sabor bio dosta opterećen brojnim zakonima koji su bili raspravljani i koji su donijeti, doći će vjerojatno i ova točka na red”, kazuje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

> DORH: Mladen Bajić i Dinko Cvitan zamijenili uloge prije tri godine – Što se promijenilo?

Koje su ovlasti i koliko traje mandat glavnog državnog odvjetnika?

Glavnoga državnog odvjetnika imenuje na vrijeme od četiri godine Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora i po isteku tog vremena može biti ponovno imenovan na istu dužnost. Trenutačno dužnost Glavnog državnog odvjetnika obavlja Dinko Cvitan. Glavni državni odvjetnik ima svoje zamjenike.

> Željka Markić: Meni je svejedno zašto će otići Cvitan i Bajić – samo neka dođu slobodni i pošteni profesionalci

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je prema Ustavu Republike Hrvatske samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona.

Dosadašnji državni odvjetnici Republike Hrvatske bili su: Željko Olujić (1990.- travanj 1992. s formalnim nazivom: javni tužilac Hrvatske), Vladimir Šeks (travanj – kolovoz 1992.), Stjepan Herceg (rujan 1992.- prosinac 1993.), Krunoslav Olujić (prosinac 1993.- studeni 1994.), Krunoslav Olujić (prosinac 1993.-studeni 1994.), Radovan Ortynski (veljača 2001.- travanj 2002.), Mladen Bajić, koji je tu dužnost obavljao u čak tri mandata (travanj 2002.- travanj 2014.).

Dinko Cvitan stupio je na dužnost u travnju 2014.

Što je obilježilo rad državnih odvjetnika Mladena Bajića i Dinka Cvitana?

Mladen Bajić obnašao je dužnost glavnog državnog odvjetnika od travnja 2002. do travnja 2014. Tada tu dužnost preuzima Dinko Cvitan, dotadašnja „desna ruka“ Mladena Bajića- koji je osam godina vodio USKOK, dok je sam Bajić postao zamjenik glavnog državnog odvjetnika te i danas obnaša tu dužnost.

> Tko je Mladen Bajić – jedan od najdugovječnijih državnih odvjetnika u EU?

Mandat Dinka Cvitana obilježio je neprimjeren odnos DORH-a prema hrvatskih braniteljima, a također je obmanjivao javnost vezano uz istrage pokrenute u BIH protiv časnika HV-a.

Hrvatski generalski zbor u srpnju je prosvjedovao nakon neprimjerenog privođenja brigadira Ivana Bobetka i još nekoliko umirovljenih časnika, a u istrazi oko ratnih zločina u Sisku 1991., godine.
General Pavao Miljavac upozorio je još 18. travnja 2015. da Sarajevo podiže optužnice protiv časnika Hrvatske vojske.
Državni odvjetnik Dinko Cvitan u svom prvom razgovoru otkako je postao glavni državni odvjetnik, 22. travnja 2015. za RTL televiziju, zanijekao je pak da su bilo kakve istrage pokrenute u BIH protiv časnika hrvatske vojske.
Međutim, istražitelji iz BiH počeli su još 2005. dolaziti u Hrvatski državni arhiv (HDA), gdje su nekontrolirano proučavali, ali i fotokopirali dio građe vezane uz HVO i Domovinski rat.

> Zašto je Dinko Cvitan obmanjivao javnost o istragama pokrenutim u BIH protiv časnika HV-a?

Istodobno DORH temeljem Protokola s Tužiteljstvom BiH nije podigao niti jednu kaznenu prijavu za sudjelovanje u agresiji na RH.
>
Mladen Bajić omogućio tužiteljstvu BiH pristup arhivama Republike Hrvatske i podizanje optužnica protiv časnika HV-a

Mandat pak Mladena Bajića bio je jedan od najduljih mandata nekog državnog odvjetnika u EU. Za Bajićeva mandata uhićen je general Ante Gotovina, a osuđen je general Mirko Norac. To što je sudjelovao u hvatanju Gotovine donijelo mu je naklonost Carle Del Ponte, a neki kažu, i drugi mandat na mjestu državnog odvjetnika.

Mrlja na Bajićevoj karijeri svakako je i slučaj “Kamensko”. Bivši ravnatelj policije, Oliver Grbić, prozvao je tada Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Grbić je tvrdio kako je Bajić to napravio da bi zaštitio Ninoslava Pavića i da je u svemu tome imao podršku tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

Spomenimo također Bajićevu i Cvitanovu zaštitu sada već osuđenog Josipa Perkovića od izručenja njemačkom sudu.

> Starešina: Vrh kaznenog odjela DORH-a učinio bi korist za demokraciju u Hrvatskoj da nakon presude podnese ostavku

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr