Dr. Đuro Njavro: Uči li Hrvatska od svojih nogometaša?

Đuro Njavro
Foto: facebook, Đuro Njavro

Dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta te jedan od osnivača te ustanove, dr. sc. Đuro Njavro, na svom facebook-profilu iznio je promišljanja o tome što Hrvatska može naučiti od svoje uspješne nogometne reprezentacije.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku.

“Ponosni smo na uspjehe Hrvatske nogometne reprezentacije. Volimo čuti hrvatsku himnu, vidjeti ruku na srcu i kockice. To je putokaz što može Hrvat domoljub, kad je motiviran, uporan, požrtvovan, odgovoran, vrijedan, spreman na rad do uspjeha.

No, ima li nade da kao država primijenimo nešto iz uspjeha nogometne vrste?

Prvo, izbornik je važan dio tima, vođa, motivator, onaj koji traži izvrsne pojedince i od njih gradi pobjednički tim. Izbornik u pravilu dobiva priliku poslije neuspjeha prethodnika, a ostaje dok stvara pobjede.
Samo rezultati i uspjesi jamče ostanak na toj dužnosti. Slab rezultat, bez obzira na desetke mogućih obrazloženja, put je odlaska i prilika za novo pobjedničko vodstvo.

A igrači, od njih 25, samo dvojica igraju u hrvatskim klubovima. Ostali se kale i dnevno potvrđuju u najsnažnijoj konkurenciji u europskim klubovima i ligama. Ondje opstanak jamče samo rezultati, a njih pak talent i rad, trening i rad.

Što Hrvatska može naučiti od svog nacionalnog nogometnog tima, želimo li kao država biti jednako uspješni u svjetskom i europskom natjecanju?

Prvo, kriteriji dolaska na bilo koju, a posebno na najodgovornije dužnosti, trebaju biti rezultati ranije obavljanih poslova i dužnosti.

Drugo, samo rezultat, uspjeh u obavljanju posla, jamči ostanak na povjerenoj dužnosti.

Treće, u vremenu kad igramo u europskoj i svjetskoj konkurenciji, naši pobjednički timovi moraju biti otvoreni i popunjeni znalcima koji su se prekalili i dokazali upravo u takvim utakmicama.

(VIDEO) General Glasnović: ‘Hrvate iz iseljeništva sabotiraju jer se boje njihovog domoljublja, novčane moći i sposobnosti’

Hrvatska nogometna reprezentacija nikad ne bi bila svjetski uspješna da zabranimo igrati onima koji rade (igraju) u klubovima u inozemstvu.

Hrvatska država ne može biti uspješna u svijetu i Europi, ako će njezini timovi, ostati i dalje zatvoreni za školovane Hrvate iz cijeloga svijeta!

Što to znači, vidimo na primjeru nacionalne kompanije Croatia Airlines, koja je izložena snažnoj europskoj i svjetskoj konkurenciji.

Slučaj Croatia Airlines: Kako je uspješna hrvatska kompanija došla pred propast?

U okolnostima konkurencije bilo bi prirodno da četveročlana uprava CA, ima najmanje 2 do 3 člana s uspješnom međunarodnom karijerom.

Počev s onim zaduženim za prodaju ( koja je pretežito međunarodna) i financije i kontroling (koje su za takvu tvrtku također međunarodne).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr