Dr. Mato Palić za Narod.hr: ‘Izvješće o potpisima je nejasno i nepotpuno – Vlada ga treba nadopuniti’

Foto: snimka zaslona

“Kada sam pogledao izvješće upale su mi u oko neke stvari koje pobuđuju sumnju.

Za neke razloge zbog kojih su potpisi proglašeni nevaljanima je naveden točan broj potpisa koji su zbog tog konkretnog razloga eliminirani, ali za najveću grupu nevaljanih potpisa koja iznosi nekih 30 000, navedeno je 7-8 razloga zbog kojih su nevaljani, ali nije specificirano koliko točno potpisa se veže uz koji razlog.

Mislim da bi bilo dobro i da postoji neupitan interes javnosti, a i radi povjerenja u institucije na koje se pozivaju resorni ministar Kuščević i drugi koji su provjeravali potpise, da to transparentno napišu, da svi znamo o čemu se radi.” rekao je za Narod.hr ustavnopravni stručnjak s osiječkog Pravnog fakulteta Mato Palić, komentirajući izvješće o broju prikupljenih potpisa koje je danas objavio ministar Lovro Kuščević.

Prema tom izvješću ni za jedno referendumsko pitanje GI Narod odlučuje nje prikupljen dovoljan broj valjanih potpisa građana.

(VIDEO) Ministar Kuščević podnio izvješće Vladi: ‘Ni za jedan referendumski zahtjev nije utvrđen dovoljan broj potpisa’ – preko 40 000 nevažećih potpisa za svako pitanje?

Nije specificirano zbog kojeg je razloga pojedini potpis nevaljan

Izvješće ministra Kuščevića, objavljeno na službenim stranicama Vlade, možete pogledati na kraju teksta, a o njemu je dr. Palić kazao:

„Uz činjenicu da nije bilo promatrača, i da je cijeli proces provjeravanja potpisa na neki način bio kontaminiran, pa i činjenicom da je u jednim dnevnim novinama izašao točan rezultat provjere potpisa prije nego što je on službeno objavljen, kada sam pogledao izvješće upale su mi u oko neke stvari koje pobuđuju sumnju.“

„Za neke razloge zbog kojih su potpisi proglašeni nevaljanima je naveden točan broj potpisa koji su zbog tog konkretnog razloga eliminirani, ali za najveću grupu nevaljanih potpisa koja iznosi nekih 30 000, navedeno je 7-8 razloga zbog kojih su nevaljani, ali nije specificirano koliko točno potpisa se veže uz koji razlog.

Primjerice, neki od tih razloga su- nečitak potpis, nedostaje ime, nedostaje prezime, nedostaje potpis- ali nije navedeno koliko je točno bilo nečitkih, u koliko upisa je nedostajalo ime, u koliko prezime…“ – ističe Palić i poručuje:

“S obzirom da je u pitanju vrlo velik broj potpisa koji su klasificirani kao nevaljani, a za mogućnost raspisivanja referenduma bitna je razlika između te brojke i onoliko potpisa koliko nedostaje, smatram da je bilo neophodno da se razlozi zbog kojih je pojedini potpis odbačen jasno vide iz izvješća, tako da javnost nema nikakvih dvojbi oko toga da se tu eventualno radilo nešto što nije pošteno.

Zbog transparentnosti Vlada mora dopuniti izvješće

Smatram da bi trebalo dopuniti postojeće izvješće na način da se točno uz svaki diskvalifikacijski razlog navede točan broj nevažećih potpisa i da se onda tek napiše koliko je njih ukupno nevažećih. Ne kao iz današnjeg izvješća, gdje je navedena brojka od 30 i nešto tisuća nevaljanih potpisa te 7-8 razloga, bez da znamo koliko od tih 30 tisuća otpada na svaki pojedini razlog.” – naglašava Palić i dodaje:

“Kada je pak u pitanju OIB, treba vidjeti kakva je metodologija provjere. OIB ima 11 znamenaka. Ako je, recimo, uz neki potpis navedeno 10 od 11 znamenaka- jesu li taj potpis diskvalificirali, ako je, recimo, nedostajala zadnja ili prva znamenka?

To su stvari koje se ne mogu razaznati iz izvješća koje je objavljeno na mrežnoj stranici Vlade.”

Na kraju je poručio:

Mislim da bi bilo dobro i da postoji neupitan interes javnosti, i onih koji su potpisali, i onih koji nisu, a i radi povjerenja u institucije na koje se pozivaju resorni ministar Kuščević i drugi koji su provjeravali potpise, da to transparentno napišu, da svi znamo o čemu se radi.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.22 MB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr