Dr. Ružica Ćavar: Divljački me napao, slomio mi ruku i dobio samo tri godine uvjetno!

Foto: fah

Zbog incidenta koji se dogodio 20. rujna 2014. godine na Cvjetnom trgu tijekom održavanja prosvjednog skupa “Skup razuma 2”, kada je Neven Kovačić (60) udario Ružicu Ćavar (79), koja je potom pala i slomila ruku, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu donesena je nepravomoćna presuda za nanošenje teške tjelesne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Kovačić osuđen je na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, te mora platiti 1800 kuna sudskih troškova.

Nakon proglašenja kazne, dr. Ćavar nam je poslala sljedeću izjavu, koju prenosimo u cijelosti:

“U srijedu, 9. studenog (spomendan na pad Berlinskoga zida 1989. godine), mediji su izvijestili da je na zagrebačkom općinskom kaznenom sudu izrečena presuda Nevenu Kovačiću za kazneno djelo nasilničkog ponašanja prema meni, izvršeno 20. rujna 2014. godine na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnome trgu) u Zagrebu, za vrijeme prosvjednoga skupa više ateističko liberalnih udruga nazvanih “Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku” protiv Vatikanskih ugovora, a koje udruge u Hrvatskoj predstavljaju 2% stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju glavnih i najutjecajnijih medija u to vrijeme, a i u današnje, kada je izrečena blaga presuda brutalnom počinitelju za to nedjelo, vidi se da svi naginju krivom prikazu događaja u interesu ljevičarskog krivca, te i po tome vidimo da Berlinski zid u Hrvatskoj još stoji vrlo čvrsto.

Naime, u Večernjem listu od 9. studenoga, u samome naslovu te vijesti: “Uvjetna za šamar ženi koja je u padu slomila ruku”, očite su laži i manipulacije.

Osobno sam na sudu, u svojstvu svjedoka, iznijela stvarni i istiniti događaj, koji nema veze sa rečenim naslovom, a obrazloženje presude na godinu dana zatvora uvjetno na tri godine još nisam primila ni vidjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, medijski prikaz događaja ni onda, a ni sada nakon presude, ne počinje i ne završava objektivno od samoga početka, nego od sredine i to sve lažno. Po tim izvješćima ispada da sam ja započela incident trganjem platnenih transparenata organizatora prosvjeda sa željezne ograde pravoslavne crkve, te da me je počinitelj samo dotaknuo, nastojeći me zaustaviti u toj mojoj radnji, pri čemu sam ja pala i slomila ruku.

No, stvarnost je bila sasvim drukčija. Istina, ja sam, kao tadašnja predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, uputila javni poziv na mirni kontra prosvjed, kako bismo izrazili svoje mišljenje o temi prosvjeda.

Na skupu je bilo oko stotinjak ljudi, pri čemu ja nisam znala koliko ih je došlo sa naše strane. U mome društvu nas je bilo petero. Svoje natpise na kartonima veličine A3 zalijepili smo također na željeznu ogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je došao jedan aktivist sa njihove strane te potrgao i zgužvao naše plakate, bacivši ih na tlo. Nitko od nas nije krenuo na toga čovjeka, nego je jedan naš član odmah pošao obavijestiti policiju. Ja sam bila revoltirana, pošla sam za trgačem naših plakata i pitala ga zašto je to učinio. On nije ništa odgovorio nego je krenuo dalje. Ja sam, vidjevši njihove platnene transparente također jedan otrgnula i pošla prema drugome, koji se nije dao odmah otrgnuti, jer je bio čvrsto vezan za željeznu ogradu. U tome momentu ugledala sam krajičkom oka kako prema meni, s desne strane, trči krupan muškarac i kad je već bio blizu mene, ja sam se instinktivno okrenula prema njemu, a on je u tome momentu svojom desnom otvorenom rukom najsnažnije udario po gornjem dijelu moje lijeve nadlaktice, te mi smrskao kost i iščašio rameni zglob. Osjetila sam strašnu bol, kao nikada u životu, i pala sam na leđa. Pri padu se nisam ni najmanje udarila, samo mi se lijeva ruka grčevito tresla i trzala. Moju glavu i lice nasilnik nije ni dotaknuo, niti sam ja glavom udarila u tlo, a krv mi je malo potekla iz nosa zbog stresa.

Odmah su dotrčali policajci i drugi ljudi. Ja nisam mogla sama ustati, niti uz njihovu pomoć. Ubrzo je stigla i hitna pomoć, koja me odvezla u bolnicu.

Uz kasniji cjelokupni kirurški i fizikalni tretman, funkcija moje lijeve ruke ostala je trajno smanjena za bar 50 posto. Budući da mi je kost zbog snažnog udarca bila razbijena na više sitnih dijelova, liječnici je nisu uspjeli dobro sastaviti, pa je i krivo zarasla. Jedino, hvala Bogu, nemam bolova, a donekle se mogu i poslužiti tom rukom.

Posljedice toga brutalnoga nasrtaja mogle su biti i kobne za moj život, jer su na samome mjestu događaja bili metalni stolovi sa oštrim rubovima, na koje sam pri padu mogla udariti glavom, a što se slučajno nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilnik Neven Kovačić na sudu izjavljuje da se ne osjeća krivim, te da je to učinio u velikome uzbuđenju kada je vidio da netko trga sekularne transparente, te da čak nije prepoznao radi li se o muškarcu ili ženi, a kamoli je li osoba starija ili mlađa.

Samim tim svojim priznanjem iskazuje da mu se pomutio razum. Od čega bi mu se tako sve zamračilo, nego od mržnje prema neistomišljenicima drugačijega svjetonazora? Pri tome ne zaboravlja lagati da me je tobože ošamario, zbog čega sam pala i slomila ruku. No, ja sam pala na leđa, a ruka mi je slomljena sprijeda i svi hematomi i modrilo bili su mi sa prednje strane prsnoga koša, što je napisano i u izvješću liječnika. Neven Kovačić ujedno govori kakve on sve ima posljedice radnog i političkog karaktera, jer je izbačen iz stranke Laburista, budući da se istina širila ne putem glavnih medija, nego društvenim mrežama, pa ispada da je upravo on žrtva, a ne ja. Nikada mi se nije ispričao, niti na sudu zažalio zbog svoga nedjela.

Općinski kazneni sud u Zagrebu, kao što vidimo prema presudi, u ovom slučaju ne uzima u obzir da je poticaj nasilniku bila neopisiva mržnja i da bi u demokratskom društvu jedino bezuvjetna zatvorska kazna takvima, a i svima drugima, preventivno bila adekvatna opomena. Moj odvjetnik će uložiti žalbu na takvu presudu i pokrenuti parnicu za odštetu zbog posljedica toga nasilja.

Ja osobno prema nasilniku Nevenu Kovačiću, psihološki deformiranom, nemam nikakav osjećaj mržnje, nego mi je žao što ima takvih ljudi, te mu želim rasvjetljenje razuma i da shvati koji je pravi put i ispravan način ljudskoga ponašanja, pri čemu bi mu svakako pomogla objektivna kazna ljudske pravde.

Radi usporedbe prema svome slučaju, baš iz toga vremena, namjerno sam sačuvala jedan izrezak iz Večernjeg lista od 21. listopada 2014. godine, pod naslovom “Osam mjeseci zatvora za napad na gay par” i nadnaslovom “Zločin iz mržnje”. Radi se o mladiću Ivanu Cvrtili, koji je baš tada pravomoćno osuđen, isto na zagrebačkom općinskom kaznenom sudu, jer se u gradu posvađao sa dvjema lezbijkama koje su provocirale prolaznike svojim ljubakanjem, a on ih je najprije verbalno napao, na što su one uzvratile, te ih je par puta i šakom udario, ali bez ikakvih tjelesnih posljedica. Na sudu se ispričao i izrazio žaljenje.

Sudac je ocijenio i viši sud potvrdio da je mladić u svome ponašanju bio vođen mržnjom prema osobama homoseksualne orijentacije, što je neprihvatljivo, te da se jedino bezuvjetnom kaznom može postići svrha kažnjavanja.

Po mome mišljenju, taj dečko je trebao biti kažnjen jedino na sudu za prekršaje, a možda i te djevojke, jer su namjerno javno provocirale i uznemiravale građane.

Vi, drage prijateljice i prijatelji, Hrvatice i Hrvati, u mome slučaju procijenite sami o kakvoj se diskriminaciji radi i kolika je objektivnost i pravednost hrvatskoga pravosuđa!”

> Ružica Ćavar: Kada je tako zločinački nasrnuo na mene, podsjetilo me na Domovinski rat na agresore-četnike, koji su tako nasrtali na hrvatske civile

Inače, nakon napada oglasili su se mnogi i osudili teški čin. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je da je irelevantno koji su bili motivi napadača. Bitna je isključivo činjenica da je napadač uporabio svoju fizičku silu na zakonom nedozvoljen način kako bi nad svojom žrtvom demonstrirao svoju nadmoć, upozorila je pravobraniteljica.

> Grabar Kitarović: Iz ponašanja prema Ružici Ćavar jasno da politika aktualne vlasti izaziva podjele i sukobe u društvu koje vode nasilju

U bolnici su pak gospođu Ćavar posjetili današnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Milan Bandić.

> Napad na Ružicu Ćavar – barbarski i nasilnički čin

> Napadač na Ružicu Ćavar suspendiran iz Laburista

> Sarnavka: napad na Ružicu Ćavar nedopustiv je i neoprostiv

> Napad na Ružicu Ćavar podsjeća na procese u bivšem režimu, kad nas se masovno zatvaralo, ubijalo u domovini i inozemstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.