Odbor za medije dao potporu Markoti za v.d. ravnatelja HRT-a, hvale ga i vladajući i oporba

Foto: fah

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije dao je u četvrtak jednoglasnu potporu Blagi Markoti za vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku, no s obzirom na pohvale koje su danas o Markoti izrekli i vladajući i oporba, za očekivati je da će Sabor slijediti primjer Odbora.

Godinama na HRT-u

Markota, rukovoditelj Arhive i programskog gradiva HRT-a, godinama radi na javnom servisu gdje je obavljao niz rukovodećih poslova, pa je tako bio ravnatelj Hrvatske televizije, savjetnik Glavnog ravnatelja kuće, voditelj Marketinga…

Prijedlog da Markota bude vršitelj dužnosti je dobar, dugo je na HRT-u, obavljao je niz odgovornih poslova na koje nikada nije bilo ozbiljnih prigovora, kazali su SDP-ovi Bojan Glavašević i Nenad Stazić.

Markota za sada ima SDP-ovu potporu, no pratit ćemo kako će raditi i hoće li se u šest mjeseci na natječaju izabrati novi glavni ravantelj HRT-a, istaknuo je Stazić.

Glavašević je rekao kako se nada da će se Markota, unatoč privremenosti svog mandata, “bezpridržajno” uhvatiti u koštac sa nizom problema na HRT-u.

Riječi hvale za Markotu su imali i HDZ-ovi Andro Krstulović Opara i Andrija Mikulić koji kaže da se radi o “apsolutno najboljem prijedlogu za v. d. Glavnog ravnatelja ovog trenutka”.

I HDZ-ovi zastupnici poručuju da čim prije treba raspisati natječaj za glavnog ravnatelja javnog servisa, jer kako ističe predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ), na HRT-u od 1. listopada, kada je istekao produljeni mandat bivšem v. d.-u Siniši Kovačiću, traje “nerazjašnjeni interregnum”.

Saborski Odbor za medije je dužan izabrati novog vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a na ograničeno vrijeme, no njegova je dužnost brinuti se za funkcioniranje HRT-a, rekao je Mesić i istaknuo kako puno toga ovisi o postojećem zakodavnom okviru koji “udara ritam i daje okvir” u kojem djeluje javni servis.

To je naša, dakle odgovornost Hrvatskog sabora, naglasio je Mesić.

Zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi nada se nastavku trenda poboljšanja suradnje HRT-a s nacionalnim manjina započet za Kovačićeva mandata. “Odlično smo surađivali s Kovačićem”, rekao je Kajtazi.

S pohvalama Kovačiću nije se suglasio Stazić, ustvrdivši, među inim, da si je uzeo ovlasti koje nije trebao, te da je smjenio “hrpu ljudi”.

Smjena je bilo i prije u povijesti HRT-a, uzvratio mu je Mikulić.

Tematski o prijetnjama novinarima

Predsjednik Odbora Jasen Mesić najavio je da će Odbor, u dogovoru s MUP-om organizirati tematsku sjednicu o prijetnjama i ugrozi novinara na koju će biti pozvani i predstavnici novinarskih udruga. Potom nas čeka izbor dijela Programskog vijeća HRT-a, te pitanja vezana za Hinu i sve što će doći u paketu medijskog zakonodavstva, najavio je Mesić kolegama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h