Dr. sc. Elezović: Službeni popis jasenovačkih žrtava duboko je kompromitiran

elezović jasenovac
Foto: Snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Kako smo već pisali, u respektabilnom znanstvenom časopisu IEEE Access iz STEM područja je objavljen znanstveni članak koji opisuje metodu Total Variation Outlier Recognizer (TVOR). Jedan od suautora članka je i Neven Elezović, profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i istaknuti hrvatski matematičar. Prof. dr. sc. Elezović je autor brojnih udžbenika iz matematike za tehničke škole i gimnazije. Članak je prošao međunarodnu stručnu recenziju i struka ga je pozitivno ocijenila, a dr. sc. Elezović u razgovor s Ivicom Marijačićem za Hrvatski tjednik govori o samom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> TVOR: Objavljen znanstveni članak o matematičkoj metodi koja jasenovački popis dovodi u sumnju

Dakle, molim Vas, možete li u jednoj izjavi objasniti čitateljima Hrvatskoga tjednika što metoda Tvor konkretno indicira ili signalizira u skupovima kakav je službeni jasenovački popis žrtava i kako ste doživjeli, prvo, činjenicu da je članak objavljen u uglednom znanstvenom časopisu te što bi, po vama , bilo logično da uslijedi nakon vašega otkrića (u smislu da drugi znanstvenici krenu dalje od tih indicija)?

Rad koji smo objavili pripada području primijenjene matematičke statistike, znanosti koja se bavi obradom i analizom podataka. U matematičkoj statistici najčešće se znanstvenim metodama propitkuje istinitost neke hipoteze i donosi utemeljena odluka je li ta hipoteza prihvatljiva ili nije. U ovom radu definirali smo novu znanstvenu statističku metodu TVOR koja je prikladna za analiziranje populacijskih histograma – grafova koji predočavaju razdiobu populacije prema godini rođenja svake individue. Sljedeće dvije slike su dobra ilustracija. Na prvoj je histogram žrtava logora Dachau prema godinama njihovog rođenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovjetan histogram za službeno navedene žrtve logora Jasenovac izgleda ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metodom TVOR mogu se uspoređivati istovjetni histogrami s drugih sličnih popisa te utvrditi koji među njima se bitno razlikuju od ostalih. Rezultat usporedbe lista analiziranih u ovom članku je sljedeći:

Među svim listama, najveći otklon ima ona iz Jasenovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časopis u kojem se objavljuje rad uvijek biraju sami autori pri predaji rada, birajući ga na temelju problema koji se u radu rješava i na temelju procijenjene kvalitete samog rada. Mi smo odabrali ovaj časopis koji je vrlo visoko na listi primijenjenih inženjerskih časopisa najpoznatije udruge inženjera IEEE. Slanje rada u časopis takve kvalitete podrazumijeva vrlo temeljit recenzentski postupak koji se u našem slučaju otegnuo na preko šest mjeseci korespondencije s recenzentima i urednikom. Tijekom tih šest mjeseci, na zahtjev anonimnih recenzenata, dvije nove verzije rada su predočene dok on nije poprimio konačan oblik. Vrlo smo zahvalni tim (gotovo sigurno inozemnim) recenzentima na vrlo kvalitetnim primjedbama i na koncu jako pozitivnim ocjenama rada.

Pouka ovog rada jest da je službeni popis jasenovačkih žrtava duboko kompromitiran do mjere da ne postoji nikakva vjerojatnost da je on istinit. Ne radi se o tome da se s tog popisa trebaju ukloniti neka imena za koje je dokazano da tamo ne spadaju. Kompromitiranost u smislu metoda matematičke statistike je tolika da dovodi u pitanje sam način nastanka tog popisa. Matematičke metode ne mogu odgovoriti na pitanje kako je do toga došlo i što treba promijeniti. To je zadatak povjesničara.

Rezultat ovog rada dokazuje da povijesna istina nije utvrđena. Zato se znanstvena potraga za istinom ne smije nazivati revizionizmom, jer je trenutno važeća službena istina duboko kompromitirana do neprihvatljivosti. Nadam se da će skoro doći vrijeme kad će se politika otkloniti od događaja starih sedamdeset godina i prestati ih koristiti u dnevnoj politici. Te događaje treba rasvijetliti povijesna znanost, koristeći demokratska načela slobode istraživanja i svoje provjerene znanstvene metode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.