Dr. sc. Hrvoje Pende: Matematika bez po’ muke

Foto: Hrvoje Pende

Prošle godine esdepeovci i haenesovci bili su grlati u neopravdanom zahtjevu za opoziv ministra znanosti i obrazovanja, Pave Barišića. Reklo bi se da je ljudima stalo do najviših znanstvenih standarda, do zajednice u kojoj je znanje jedna od najvažnijih vrijednosti i glavni pokretač gospodarskog i društvenog razvoja. Neupućenim građanima pokušali su ostaviti dojam da su upravo oni jamac zakonitog i profesionalnog rada svih institucija pa tako i obrazovnih.  

Pored galame oko profesora Barišića, znakovita je bila i cijela strka oko Kurikuluma i definiranja novog obrazovnog programa. Ima tamo mnogo lijepoga i manje lijepoga u sadržaju koji bi se trebao učiti; ima i o procesu učenja. Esdepeovci su zdušno stali iza tog dokumenta i prema srčanosti u njegovoj obrani opet bi se reklo da im je znanje, kao i sam proces stjecanja i valorizacije znanja, vrlo bitno.

Posvađani esdepeovci

I onda, nakon svega toga, prije nekoliko dana u mnogim medijima osvane SDP-ova algebarska afera. Čitamo kako je SDP-ov vijećnik u županijskoj skupštini Ličko-senjske županije na Youtubeu objavio audio snimku dijela svojeg telefonskog razgovora s potpredsjednikom SDP-a u toj županiji. Snimka je stara nekoliko godina, ali nije bitno – svađa u SDP-u je aktualna pa svako blato (makar i stvrdnulo) dobro dođe u međusobnom okršaju socijaldemokrata. Osim toga, od odstajalog i tvrdog uglavnom više boli.

Mediji su objavili da je potpredsjednik SDP-a Ličko-senjske županije putem esdepeovog vijećnika u županijskoj skupštini koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća gospićkog veleučilišta, pokušao „pomoći“ njihovom zajedničkom stranačkom šefu (predsjedniku ličko-senjskog SDP-a) u polaganju matematike.

Kaže esdepeovac s Veleučilišta da mu je nadređeni stranački kolega čak i prijetio. Ako ne sredi polaganje matematike njihovom stranačkom šefu, da će naj….. Tako kažu mediji; tako tvrdi esdepeovac s Veleučilišta. Esdepeov regionalni šef i njegov pomoćnih demantiraju bilo kakve veze s time. Prijete tužbama pa će na kraju možda i naše famozne institucije morati reći svoje glede ove algebarsko-esdepeove afere. Sudeći po stanju u državi velika je vjerojatnost da i u Policiji i Dorhu imaju problema s osnovama matematičke (iskazne) logike iako im se cijeli posao vrti oko toga. Ali imaju oni svoje instruktore koji im pomažu u učenju i polaganju ispita.    

Malo muke i eto nauke

Ipak, uz toliko stečenog znanja i volje za učenjem, ostaje mi nejasno da naši političari nisu spoznali da im pravi neprijatelji čuče unutar vlastite stranke. Naime, pored suvremene tehnologije svuda oko nas vrlo je rizično ući u bilo kakav mutan posao sa stranačkim kolegama jer već sutra snimak vašeg nedjela može osvanuti u medijima. I zato, ako je (iako kaže da nije) predsjedniku ličko-senjskog SDP-a matematika teško premostiva prepreka na putu do diplome, zašto na primjer nije uzeo instrukcije od kolege Arsena Bauka koji slovi za vrsnog matematičara, pogotovo kad su u pitanju izborne formule, odnosno izračun broja birača u odnosu prema broju stanovnika. Knjiga, olovka, šestar, trokut, Bauk – malo muke i eto nauke. Imamo još jednog visokoobrazovanog esdepeovca kojem se ne vidi kraj, a bogami ni početak.

SMS – natipkaj za upis

Kad smo kod građansko-EU-esdepeovskog vrijednosnog sustava, posebice u dijelu koji se tiče obrazovanja, uvijek se sjetim zgode kad sam i osobno (zabunom) dobio sms sa službenog mobitela osobe iz vrha tijela javne vlasti u kojem ugledni esdepeovac kaže:

„Kolega P. (tadašnji dekan jednog od fakulteta Sveučilišta u Rijeci), K.I. (podaci poznati autoru) – upisala bi Pomorski fax – smjer tehnologija i organizacija prometa – prijavila se na redovni i vanredni studij – ako može redovni. Upisi su sutra. Došla iz Prve riječke gimnazije –Uspjeh – dobar. Nisam u Rijeci, vraćam se 8.9. Srdačan pozdrav.“ Kratko i jasno. Nema što! Jednako kratko i jasno slučaj sam prijavio Dorhu, ali je kaznena prijava odbačena.

Prošlo je od tada 7-8 godina. Uzeo sam ovih dana malo vremena i provjerio – djevojka je tada stvarno i upisala fakultet. Za 5 godina je diplomirala. Kasnije je magistrirala. Čak je jednu godinu radila u tijelu javne vlasti u kojem je radio i uglednik. Naravno, ne vjerujemo da je SDP imao išta s time. Sms je vjerojatno bio samo nevin podsjetnik – tek da dekan ne zaboravi na stranačko-znanstvene obveze. Valja naime uvijek biti na oprezu kad su provjereni (sadašnji i budući) kadrovi u pitanju. Ništa ne treba prepustiti slučaju i sve moguće prepreke moraju se otkloniti na vrijeme.    

Cjeloživotno obrazovanje u HDZSDP-u

U HDZSDP-ovoj Hrvatskoj formalnim (težim i dužim) putem do diplome idu samo neumreženi „luzeri“ i/ili oni koji naivno vjeruju da će ih znanje i stručnost dovesti na pozicije koje im pripadaju. Perspektivne stranačke uzdanice nisu tako naivne i kreću se kraćim, utabanim putovima svojim mentora. Tko će se zamarati učenjem kad treba voditi stranku, grad, županiju, državu.

Osim toga, imaju oni svoje političke stranke u kojima se odvijaju različiti oblici cjeloživotnog obrazovanja koji se jasno prepoznaju u stranačkom životu i svim organizacijama kojima upravljaju HDZSDP kadrovi. Presudna škola za napredovanje u našim političkim strankama (a time i u državi) je tzv. „životna škola“. Naravno, važno je sudjelovanje na raznim „Malim političkim školama“ po uzoru na onu kumrovačku.

Dokle su nas ti genijalci doveli znamo. Hoće li nas lijepo ukoričeni kurikulumi vratiti na pravi put? Neće. Iskorjenjivanje ovakvog pristupa obrazovanju i znanju neće doći s novim dokumentima, nego samo s novim ljudima do kojih možemo doći novim, boljim izbornim sustavom. Do tada, ostaje nam da i dalje slušamo o novom Okviru nacionalnog kurikuluma i ostalim bajkama.   

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Izvor: narod.hr