Dr. sc. Palić: Milanovićevo mišljenje nema pravni učinak

Mato Palić
Foto: snimka zaslona

Zašto predsjednik Milanović ne želi dati potporu nijednom od kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda? Može li predložiti svog kandidata mimo procedure? Je li to u skladu s njegovim ustavnim ovlastima ili ga ipak obvezuje i Zakon o sudovima? Je li riječ “o drami na proceduralni način” – kako tvrdi premijer – ili o pokušaju da se uvedu kvalitetne promjene u radu sudova kako najavljuje predsjednik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili Dražen Bošnjaković, saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar pravosuđa, ustavni stručnjak dr. sc. Mato Palić, bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i Mišel Jakšić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe (SDP).

Bošnjaković: Milanović treba poštivati zakon

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković rekao je kako predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović treba poštivati zakon kao i svi ostali građani.

– Ustav je rekao da predsjednik Hrvatske predlaže kandidata, ali ga bira Hrvatski sabor. To je jedna načelna, generalna odredba. Zakon o sudovima propisuje detaljnu proceduru, kazao je.

Bošnjaković je dodao kako je javni poziv ugrađen u izmjenu Zakona 2018. zbog bolje transparentnosti. Smatra kako se za izbor predsjednika Vrhovnog suda mora primijeniti i Zakon o Državnom sudbenom vijeću, jer se njime propisuju uvjeti za predsjednika Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjaković je istaknuo ako se dovodi u pitanje mora li predsjednik Hrvatske poštivati javni poziv i cijelu proceduru dolazimo i do pitanja treba li poštivati i Zakon o Državnom sudbenom vijeću.

– Meni je ova situacija jasna, uveli smo da ide javni poziv, da se ne bi pričalo da nije transparentno. Predsjednik može da ne izabere nekoga od troje kandidata, ali onda opet ide javni poziv. Ako on smatra da je to neustavno, onda treba pokrenuti postupak ustavnosti toga zakona, dodao je Bošnjaković.

Bošnjaković je dodao da HDZ neće pokretati pitanje ustavnosti, jer smatra da je stvar jasna i da je zakon ustavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Mi smo kao zastupnici u nezgodnoj situaciji

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kazao je kako će zastupnici braniti zakone koji su doneseni u Hrvatskom saboru, bez obzira na to što sadašnji zastupnici za ovaj zakon nisu glasovali.

Dodao je kako će Most pričekati i vidjeti koje će postupke učiniti predsjednik, ali da je sasvim jasno ono što govori predsjednik SDP- a Peđa Grbin, kako je potreban čovjek koji će “protresti” u potpunosti hrvatski pravosudni sustav. Naglasio je kako se Most za to zalaže i da su više puta skretali pažnju upravo na tu problematiku.

Grmoja je kazao kako Hrvatska ima puno problema u pravosuđu i ako će Milanović predložiti čovjeka s kredibilitetom, a za kojeg Most procijeni da može napraviti što je potrebno, odnosno “protresti” sustav, Most će tada razmisliti što će napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mislim da se ovo moglo elegantnije riješiti, Predsjednik je mogao kandidatu kojeg želi reći da se javi na javni poziv. Nisam siguran da je on u tom trenutku imao kandidata dok je javni poziv trajao. Vjerojatno nije, i još razgovara. Mi smo sada kao zastupnici u nezgodnoj situaciji, istaknuo je saborski zastupnik Mosta.

Poručio je kako je pravosuđu potreban čovjek koji će imati znanja, hrabrosti i integriteta uhvatiti se u koštac sa svim problemima u pravosuđu.

Jakšić: Građani nemaju povjerenje u pravosudni sustav

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić iz SDP-a je rekao kako ne zna ime kandidata kojeg će Milanović predložiti. Rekao je kako je sasvim jasno da postoje velik problemi u hrvatskom pravosuđu.

Jakšić je kazao kako građani nemaju povjerenje u pravosudni sustav. Dodao je da su problemi i dugi sudski procesi, te smatra da treba mijenjati taj sustav.

Jakšić je rekao kako predsjednik Hrvatske predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, ali da je zakon vrlo nedorečen. Poručio je kako mu je čudno da Državno sudbeno vijeće sada izigrava samo poštara, ali predsjednik sada konzumira svoje ovlasti.

>Milanović: ‘Po meni Sessa ne bi trebao biti ni sudac, a kamoli predsjednik Vrhovnog suda’

Bošnjaković je rekao da je zakon jasan i ako predsjednik ne izabere i obavijesti DVS ići će novi javi poziv.

– Ako i onda ne odabere, a istekne mandat sadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda, Zakon o sudovima kaže tko nastavlja do izboru novoga – nastavlja zamjenik određen godišnjim rasporedom. Mi imamo rješenje, ako do toga dođe, poručio je Bošnjaković.

Složio se da bi se trebalo precizirati situaciju ako bude potrajala. Naglasio je kako je situacija regulirana. Bošnjaković je poručio kako predsjednik mima ustavnu ovlast poštivati zakon.

Palić: Ako Milanović predloži kandidata koji se nije javio na javni poziv, prekršit će zakon

Ustavni stručnjak Mato Palić je rekao kako u ovom trenutku nije prekršen ni jedan zakon u Republici Hrvatskoj. Naglasio je ako Milanović predloži kandidata koji se nije javio na javni poziv, prekršit će zakon, ako zastupnici u Hrvatskom saboru podrže takvu odluku ta odluka bi bila srušena.

Palić je kazao kako se transparentnost izbora kandidata za predsjednika Vrhovnog suda postiže ne samo raspisanim javnim pozivom, već i da DSV ima obavezu objaviti na svojim mrežnim stranicama životopise tih kandidata s četverogodišnjim programima.

Palić je naglasio da svojim postupcima Milanović šteti Republici Hrvatskoj i može se dogoditi da se predsjednik Vrhovnog suda ne izabere.

– Ako predsjednik smatra da je zakon neustavan, to je njegov subjektivni stav. Njegovo mišljenje nema pravni učinak. Odredbe zakona koje su po njemu neustavne može jedinu ukinuti Ustavnu sud, dodao je Palić.

Palić je rekao kao Milanović neće predati zahtjev za neustavnost zakona, jer nema dovoljno znanja i hrabrosti.

– On je dovodio u pitanje ustavnost nekih drugih akata u Republici Hrvatskoj, pa nije reagirao pred Ustavnim sudom, dodao je.

– Kada je vidio da nije u pravu, o tome više nije ni pričao, kazao je Palić.

Olujić: Predsjednici Vrhovnog suda imaju poslušnički mentalitet

Bivši predsjednik Vrhovnog suda RH Krunoslav Olujić istaknuo je kako reforma hrvatskog pravosuđa ne počinje, ali i ne završava s izborom predsjednika Vrhovnog suda. Naglasio je kako su se građani umorili od silnih zahtjeva za reformom.

– Dosta smo svjedoci od sredine devedesetih godina do sada da je svaka Vlada gotovo pokušavala provoditi uvjetno rečeno neke reforme hrvatske sudbene vlasti. Hrvatsko pravosuđe je jedna od najslabijih poluga hrvatske državne vlasti, kazao je.

Olujić je rekao kako skoro svi predsjednici Vrhovnog suda imaju poslušnički mentalitet u kojem su predsjednici Vrhovnog suda, uvjetno rečeno, ne samo predsjednici najvišeg suda u državi, nego i čelni ljudi sudbene vlasti.

Dodao je da oni osluškuju što se događa na Pantovčaku i na Markovom trgu, pa se sukladno tome i ponašaju. Olujić je rekao kao ne dijeli mišljenje Palića, već da je za njega predsjednik države hrabra osoba koja poznaje struku.

Dodao je kako ne vidi nikakvu ulogu Državnog sudbenog vijeća u izboru predsjednika Vrhovnog suda, jer u Ustavu nema takve kategorije i uopće se ne spominje DSV. Bivši predsjednik Vrhovnog suda rekao je kako smatra da je Milanović u pravu da izbor predlaganja kandidata ne smije i ne može biti ograničen nikakvim zakonskim normama.

Jakšić optužio Palića da želi na Ustavni sud

Jakšić je optužio Palića da vodi svoju kampanju da postane sudac Ustavnog suda u Republici Hrvatskoj, samo se pita koju iskaznicu će za to mjesto koristiti.

– Hoće li to biti HDSSB-ova, Škorina, HDZ-ova ili neka druga, pitao je Jakšić.

Palić je dodao da nije član niti jedne političke stranke, te da je njegova karijera rezultat njegovog rada. Istaknuo je da se još uvijek ne vidi kao kandidat za suca Ustavnog suda, jer smatra da mu je potrebno još znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.