Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je danas ugovore o suradnji u razvoju agroturizma s proizvođačima šest tradicijskih proizvoda te županije – pršuta, sira, mantale (vrsta kolača), suhih smokava, bruštulanih mjendula (prženi bademi) i arancina.
Za svaki od tradicijskih proizvoda izabran je po jedan proizvođač od Konavala do Neretve.
Određena je tradicijska tehnologija proizvodnje i postupak njezine legalizacije, a kreirana je i izrađena ambalaža te oznaka “Kvaliteta Dubrovnik – Neretva rural”, koja će se proizvođačima dodjeljivati na temelju pravilnika.
Radi tehničke pomoći sadašnjim i budućim proizvođačima, izrađen je priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama. Izrađena je i tehnička dokumentacija za novu siranu i pršutanu za nove proizvođače tradicijskih proizvoda, koja je uručena poduzetnicima, a donirana je i oprema za unapređenje proizvodnje i plasmana dubrovačkog sira.
Predstavljen je i pravilnik o dodjeli oznake “Rural Dubrovnik – Neretva Quality”, koji određuje uvjete po kojima će novi proizvodi dobiti tu oznaku.