Dvostruka mjerila HEP-a i Vlade RH za stradale u poplavama u dvije županije

Udruga U ime obitelji je u travnju i u svibnju, pozivala HEP da stanovnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji otpiše račune, no iz HEP-a je u travnju stigao odgovor kako je jedino što mogu ponuditi obročnu otplata dugovanja. Budući da su nakon poplava u svibnju otpisani dugovi stanovnicima Vukovarsko – srijemske županije, Udruga U ime obitelji pozvala je HEP na preispitivanje odluke i za stanovnike Sisačko – moslavačke županije koje je poplava zadesila početkom godine.

HEP je u svom dopisu upućenom Udruzi U ime obitelji ukazao na “činjenicu da je Odlukom Vlade Republike Hrvatske za područje Vukovarsko – srijemske županije proglašena katastrofa. S obzirom na opseg i intenzitet nastalih posljedica poplave, Vlada RH predložila je donošenje Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko – srijemske županije, a Sabor RH donio ga je 18. lipnja 2014”.

“Temeljem navedenih akata i uz odgovarajuće odluke vlasnika HEP-Operatera distribucijskog sustava bit će moguće na poseban način riješiti pitanje dugovanja za električnu energiju, ali samo za kupce s područja Vukovarsko – srijemske županije”, poručili su iz HEP-a, potvrđujući tako kako se primjenjuju dvostruki kriteriji.

HEP je naglasio kako za humanitarnu pomoć poplavljenim u području Sisačko – moslavačke županije sami ne mogu donijeti odluku o umanjenju prihoda ostvarenog obavljanjem svojih djelatnosti na način otpisa potraživanja za isporučenu energiju i uslugu korištenja mreže, već “to može učiniti tek po nalogu svog vlasnika, a to je je Hrvatska elektroprivreda čiji je vlasnik Republika Hrvatska”.

“Zašto HEP-u i Vladi RH nisu jednaki svi stradali s poplavljenih područja?”, pitanje je na koje Udruga U ime obitelji još nije dobila odgovor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr