Evo kako je ministar Šustar odgovorio kritičarima tvrdnje ‘da je pitanje evolucije otvoreno te da Bog može biti dizajner svijeta’!

Odgovarajući na pitanja novinara o radu “Znanost i religija kod Ruđera Boškovića” koji je objavio 2012. s kolegicom s Filozofskog fakulteta Aleksandrom Golubović, ministar Šustar objasnio je kako se taj rad “bazirao na jednoj povijesnoj raspravi vezanoj uz Ruđera Boškovića” te da pozdravlja polemiku koja se razvila.

Ministar smatra da je dobro što se Ruđer Bošković “ponovno vratio u modu”, a što se tiče šire rasprave o statusu teorije evolucije, ona je uvijek dobrodošla, ali pritom moramo voditi računa o nekim okvirima.

Kritičarima koji smatraju da netko s takvim stavom ne može biti ministar, Šustar je poručio: “Prvo, ja sam znanstvenik, završio sam molekularnu biologiju, pa filozofiju. I ova rasprava je jedna od najžilavijih jer argument dizajna ima svoje pobornike i protivnike i u članku koji smo napisali analizirali smo logiku argumenta”.

“Pozdravljam polemiku koja je nastala i ja ću joj se, koliko god mi vrijeme dopusti, sigurno priključiti. No, s obzirom na obveze koje imam oko proračuna, ostat će vrlo malo vremena. Ali važno je da se teme koje su prisutne vani, ne samo u akademskim raspravama, događaju i kod nas”, rekao je ministar Šustar nakon sjednice Vlade.

O radu ministra Šustara i Aleksandre Golubović jučer su pisali mediji navodeći kako u njemu stoji da je “pitanje evolucije i dalje otvoreno te da je opcija Bog (kao onaj koji je stvorio svijet) i dalje ostaje otvorena”.

Riječki HNK Ivana pl. Zajca nakon toga je na facebooku najavio da će Uprava kazališta pred zgradom kazališta spaljivati knjige “kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske”, a intendant toga kazališta Oliver Frljić rekao je da su tom objavom pokušali ironijski reagirati na dio ministrova teksta no da knjige nisu spaljivali jer je to “nakon iskustva nacizma u Drugom svjetskom ratu to neprihvatljivo”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h/hrt
Photo: fah