(FOTO) Britanski dani u Dubrovniku: Izložbe, koncerti i kino projekcije

Foto: Fah

Trodnevna manifestacija „Britanski dani u Dubrovniku“ u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj i Grada Dubrovnika svečano je otvorena u srijedu popodne na dubrovačkim Pilama, a donose izložbe, koncerte i kino projekcije s britanskim temama.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish istaknuo je tom prilikom kako je ideja manifestacije bila slaviti staro prijateljstvo Britanaca i Hrvata, koje seže još od prvog turista u Dubrovniku, engleskog kralja Richarda Lavljeg Srca.

„Želimo nečim lijepim uzvratiti i zahvaliti Dubrovčanima na njihovom gostoprimstvu za velik broj britanskih turista svake godine. Donijeli smo u Dubrovnik mali dio britanstva“, rekao je Dalgleish.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković napomenuo je kako su posljednjih godina Britanci najzastupljeniji gosti Dubrovnika, a bitno je da su prisutni ne samo u visokoj sezoni, već cijele godine.

„Direktnim smo letovima povezani s Londonom, što nam omogućuje da možemo imati veći broj posjetitelja. Britanci cijene i vole Dubrovnik te na jednak način posjećuju povijesnu baštinu kao plaže i more“, istaknuo je Franković.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice grada Romana Vlašić izjavila je kako Dubrovnik i u 2018. godini bilježi lagani rast posjeta i noćenja britanskih turista.

„Dosad je Dubrovnik posjetilo preko 170 tisuća Britanaca, koji su ostvarili preko 820 tisuća noćenja. Britanci su cjelogodišnji turisti, što nam je jako važno i uvijek su rado viđeni gosti. Uz to, sjajno smo povezani velikim brojem letova“, rekla je Vlašić.

Počasni konzul Ujedinjenog Kraljevstva u Dubrovniku Mark Thomas podsjetio je kako je riječ o drugom izdanju manifestacije nakon 2016. godine.

„Dubrovnik i Velika Britanija imaju puno povijesnih poveznica, još od Richarda Lavljeg Srca. Jako je lijepo osmisliti nešto što će spojiti Dubrovnik i Veliku Britaniju, a ove godine nudimo bogat, raznolik i besplatan program dostupan svima“, rekao je Thomas.

Tijekom sva tri dana u londonskom ‘double-deckeru’ služit će se britanski čaj i keksi, a za djecu su organizirani ‘Escape Room’ i nogomet. U kinu Visia prikazivat će se najnovija djela britanske filmske i kazališne produkcije, a na izložbi fotografija predstavit će se britanski umjetnici koji su izlagali na ovogodišnjem „Organu vida“.

Organiziran je obilazak otoka Lokruma, gdje se po legendi Richard Lavljeg Srca spasio nakon brodoloma, okrugli stol o volontiranju u zdravstvu, ‘pub kviz’ te koncerti kvarteta saksofona Britanske vojske i Beatles Revival Banda, a na koncu i zajedničko praćenje nogometne utakmice Hrvatska – Engleska.

Izvor: hina/gs