(FOTO) Osnovan fond za pomoć žrtvama nasilja

Zagreb, 2.6.2019 - Predstavljanje Fonda #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja u organizaciji Inicijative #SPASIME i zaklade Solidarna . Na slici Jelena Veljača. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Inicijativa Spasi me i Zaklada Solidarna predstavile su Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtvama nasilja “Spasi me”. Tako , kažu, žele pružiti konkretnu ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć te potaknuti društvo na prepoznavanje i prijavljivanje nasilja, prenosi HRT.

Naime, prošle godine zabilježeno je čak 11 posto više kaznenih djela nasilja u obitelji.

Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna kaže kako ideja fonda nije da zamijeni javni sustav, nego da pruži konkretnu i hitnu pomoć osobama koje su preživjele nasilje u onim troškovima koje javni ustav ili ne prepoznaje ili ne reagira u adekvatnom roku.

“To su odvjetnički troškovi, troškovi sudskih pristojbi, zdravstveni troškovi, troškovi psihoterapije…” nabraja.

“Mi i dalje inzistiramo na tome da Vlada preuzme odgovornost za problematiku obiteljskog, rodno uvjetovanog i seksualnog nasilja. Ne želimo uskočiti u ono što smatramo da bi Vlada trebala osigurati žrtvama i ženama koje su u rehabilitaciji od nasilja.”, kazala je Jelena Veljača, jedna od pokretačica inicijative #Spasime.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT