(FOTO) Udarni turistički vikend: Rezultati su iznad očekivanja

Foto: Fah

I ovoga vikenda pojačan je promet na graničnim prijelazima, autocestama, prilazima turističkim odredištima na Jadranu. Na ulazu u Hrvatsku čekalo se i nekoliko sati. Vrhunac je turističke sezone. Na naplati u Lučkom gužva je bila u oba smjera, no ovaj put nije bilo duljih čekanja.

Rezultati su iznad očekivanja. U prvih 6 dana kolovoza ostvareno je 4 milijuna i 800 tisuća noćenja, što je gotovo 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani. A na autocestama gotovo je jednaka gužva kao tijekom istog vikenda lani, piše HRT.

Drugi vikend u kolovozu – uobičajeni prizori na graničnim prijelazima. Kilometarske kolone i sati čekanja na Rupi, Kaštelu i Maclju.

– Evo, već smo počeli pomalo biti nervozni. Ne znam kakva je dalje situacija, nemam pojma. Dosad smo trebali i stići, ali imamo još pet sati, rekao je jedan vozač za HRT-ov Dnevnik.

– Dva i pol sata čekamo. Iz Njemačke smo, idemo na Krk, rekla je jedna putnica.

– Kolona je oko 5 kilometara, čeka se jedan sat, rekla je jedna vozačica, ali i dodala – na odmoru smo, nema problema!

Na naplati Lučko promet je od jutra pojačan u oba smjera, ali duljih zastoja nije bilo.

– Idemo u Maslenicu, na godišnji. Nije nam prvi put, 33. godina zaredom, tako da… ostajemo nekoliko dana i onda idemo dalje na južni Jadran, rekla je jedna vozačica.

– Polako, ne žuri nam se, idemo na odmor, komentirala je druga.

Broj vozila na autocestama u smjeru mora premašio je očekivanja.

– Jučerašnji dan je završio, tu na ulazu na naplatnoj postaji Lučko, na nekih 92 posto ostvarenog prometa isti dan prošle godine, a današnji dan je prema podacima već na razini istog dana prošle godine, rekao je Perica Šiljeg, glavni inženjer u Sektoru za naplatu cestarine HAC-a.

Očekuje se da će promet prema moru, ali i u suprotnom smjeru biti pojačan i sljedećih dana.

Sliku s terena potvrđuju i statistički podaci. Prema sustavu e-Visitor – u Hrvatskoj je trenutačno više od 820 tisuća turista – od toga 650 tisuća stranaca. Najbrojniji su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Česi. Najpopularnija odredišta su Vir, Rovinj, Medulin, Poreč i Crikvenica. Kada je riječ o noćenju – u prvih sedam dana kolovoza – ostvareno je gotovo 70 posto rezultata u odnosu na isto razdoblje lani.

Na toj razini je i srednja Dalmacija. Očekuje se da će tijekom ovog, udarnog turističkog vikenda – kroz splitsku trajektnu luku proći 70 tisuća, a kroz zračnu luku – 30 tisuća putnika. Rijetki su očekivali ovakve rezultate.

U splitskim lukama sto tisuća putnika

Oko sto tisuća putnika ovoga će udarnoga turističkog vikenda proći kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu. U Jadroliniji ovaj vikend ocjenjuju čistom peticom. Od Jelene Ivulić iz Jadrolinije doznaje se da će kroz njihovu luku tijekom tri dana vikenda proći 70 tisuća putnika i 16 tisuća vozila.

– Negdje smo 70 posto u odnosu na lani. Kao što vidite, stvarno je gužva, šušur, rekla je.

Uvedene su i dvije izvanredne linije za Supetar. Mate Melvan tvrdi da će na Resniku danas i sutra biti ukupno 160 slijetanja i polijetanja, te 30 tisuća putnika.

U splitskoj trajektnoj luci gotovo je kao lani. Gužve, nervoza, sparina, redovi za kupnju karata, mladi kao nezaobilazni prometni redari.

– Stranci najviše pitaju gdje i što se nalazi i to je to, rekao nam je Mihovil iz jedinice prometne mladeži.

Mi smo tražili Engleze jer se u Splitu najbrže penju u turističkim statistikama i našli smo ih. Cijelu obitelj.

– Osjećam se dovoljno sigurno, ne bojim se. U zatvorenom svi nose maske, a mi smo stalno vani, rekla je Erin iz Velike Britanije.

Ovo je udarni vikend i za domaće goste. Eva je iz Zagreba stigla na dva kotača. Sto posto epidemiološki ispravno.

– Nekih 550 kilometara sam prošla, idemo na Brač na dan-dva posjetiti prijatelje. Sutra idem nazad, rekla nam je Eva.

Kroz zrakoplovnu luku ovaj vikend proći će 30 tisuća putnika, 160 slijetanja i polijetanja. Prvih 6 dana kolovoza cijela je srednja Dalmacija bila na 70 posto lanjskog turističkog prometa. 124 tisuće dolazaka i 800 tisuća noćenja. Napokon su se popunili i Split i Hvar. Mali rekorder i dalje je Imotski koji u svojih 315 vila i kuća za odmor ostvario čak 90 posto prošlogodišnjih rezultata. Biokovski Skywalk već bilježi jubilarnog pedesettisućitog posjetitelja. Makarska nebeska šetnica odmah nakon otvorenja postala je – senzacija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT