(FOTO, VIDEO) Liječnici KBC-a Zagreb uspješno razdvojili sijamske blizanke: ‘Djevojčice se dobro oporavljaju’

Zagreb, 15.05.2019. - Konferencija za medije o složenom medicinskom zahvatu i uspješnom razdvajanju sijamskih blizanki. Na fotografiji medicinski tim koji je uspješno razdvojio sijamske blizanke. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Liječnici iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb, koji su u složenom medicinskom zahvatu uspješno razdvojili sijamske blizanke, istaknuli su u srijedu da se djevojčice dobro oporavljaju i izvan su životne opasnosti, te izvijestili da su se za povijesnu operaciju pripremali tjednima u strogoj tajnosti.

Pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Tomislav Luetić predvodio je operaciju koja je trajala više od 13 sati, uključivala jednu od najdužih anestezija u Hrvatskoj, timski rad sedam kirurga i sedam anesteziologa, te ukupno 25 osoba u operacijskoj sali, a 30 u intenzivnoj njezi, dok je sama priprema za operaciju trajala šest tjedana.

Kirurški postupak nije jedinstven, posebni su planiranje i organizacija

“Sedmorica kirurga su eksperti jer je svatko donio svoj detalj iskustva u trenutku kada je to trebalo. Sam kirurški postupak nije nešto jedinstveno i posebno, ovdje je posebno planiranje i organizacija”, naglasio je na konferenciji za novinare Luetić, kojega kolege iz tima nazivaju “Zlatkom Dalićem liječničke reprezentacije”.

Djevojčice su na intenzivnoj njezi već četiri mjeseca, a rođene su dva mjeseca prijevremeno, što je kompliciralo njihov slučaj. Liječnici su se za njihov život borili od rođenja kako bi bile u stanju podnijeti operativni zahvat. Luetić kaže da je priprema za operativni zahvat trebala trajati duže od šest tjedana, no zbog stanja djece bili su primorani ići na hitnu operaciju, koja uvijek nosi veći rizik.

“Nakon same prve operacije, uslijedio je još niz drugih operacija. Sve su prošle manje-više u redu i sada, dva i pol mjeseca nakon operacije, djevojčice su vrlo dobro i nadamo se da će svakim danom biti sve bolje”, istaknuo je dodavši da ih čeka još korektivnih operacija.

Djevojčice su bile spojene s donjim dijelom prsne kosti i dijelom trbuha, a nakon zahvata liječnici su promatrali funkcionira li svaka jetra za sebe, mogu li crijeva prihvatiti normalnu prehranu i biti dostatna za rast i razvoj te su pazili na moguće infekcije. One su, objašnjava Luetić, kod malih beba uvijek najveći problem, pogotovo u ovakvom slučaju jer je trbušna stjenka obiju beba nadomještena stranim materijalima, koji su uvijek osjetljivi na infekciju.

Liječnici su se pripremali na razne načine

Pročelnik Klinike za kirurgiju Krešimir Bulić istaknuo je kako se prije operacije služio literaturom i radom drugih kolega na sličnim slučajevima. Služio se matematikom i geometrijom te izradio razne modele kako bi u stvarnosti vidio situaciju i to što vjernije rekonstruirao na djevojčicama, s obzirom da bi djevojčicama nakon razdvajanja nedostajalo 30 posto opsega trbušne stjenke, što je trebalo nadomjestiti.

Ključni dio tima bili su i anesteziolozi koji su se počeli pripremati danima prije kako bi razvili strategiju, provjerili svu opremu, lijekove, transfuzijske pripravke i sve što im je trebalo za eventualnu “katastrofu” u operacijskoj sali.

“Sjajno je biti dio ove priče, drugi dan još nismo mogli povjerovati da smo to završili, bilo je teško isključiti se iz tog filma. Nakon tjedan dana, kada smo vidjeli da su bebice dobro u intenzivnoj, onda smo odahnuli i priznali sami sebi da smo to možda ipak napravili dobro”, izjavila je voditeljica jednog od timova anesteziologa Sanja Konosić, dodavši da su najbitniji bili priprema, literatura, vježba i dobra komunikacija.

Operacija je izvedena u tajnosti

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić istaknuo je kako je iza njega 36 godina rada u medicini i oko 13 tisuća operacija, ali nikada nije imao takvu tremu i osjećao takvo uzbuđenje kao na dan te operacije te ocijenio kako je taj pothvat važan za KBC, hrvatsku medicinu i zdravstveni sustav.

Ćorušić je rekao kako su ga mnogi nagovarali da slučaj proslijedi kolegama u inozemstvu, ali znao je da nitko nema takvih iskustva, kao i da nema specijaliziranih klinika za sijamske blizance, a vjerovao je svojim stručnim liječnicima.

Operacija je planirana i izvedena u strogoj tajnosti kako se ne bi stvorila presija, ovo je drugi slučaj u svijetu s tako kompleksnom kliničkom slikom sijamskih blizanaca i prvi gdje su oba blizanca preživjela.

Liječnici su istaknuli kako je kod sijamskih blizanaca problem što se uspoređuju slučajevi koji su često različiti i neusporedivi jer je, po nekim podacima, do sada u povijesti razdvojeno između 200 i 300 parova.

Što se tiče uzroka nastajanja sijamskih blizanaca, pročelnica Zavoda za neonatologiju Ruža Grizelj objasnila je da u ranom periodu nakon oplodnje, iz nepoznatog razloga, ne dođe do razdvajanja oplođene jajne stanice, dok se embriji nastavljaju dalje razvijati sa svim svojim organima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina