Franjo Gregurić: Dobro je da se pojavio Most!

snimka zaslona

U utorak će biti poznat mandatar ili idu novi izbori. Kakav profil premijera stručnjaka trebamo? Kakve su šanse za božićnu vladu? Što mandatar mora napraviti prvo kada dođe u Banske dvore? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Franjo Gregurić (bivši premijer Vlade nacionalnog jedinstva), Davorko Vidović (bivši ministar rada i socijalne skrbi), Ivan Tepeš (predstavnik Domoljubne koalicije) i Silvano Hrelja (predstavnik koalicije Hrvatska raste).

Silvano Hrelja rekao je kako će sutra na sastanku biti netko u ime koalicije Hrvatska raste te da HSU podržava pregovore i stav SDP-a u njima. „Most je u ovom trenutku stvarno most između Domoljubne i koalicije Hrvatske raste“, komentirao je i osvrnuo se na istupe šefice Laburista, Nansi Tireli: „Nikad se nije inzistiralo na previše usklađenim izjavama, imamo slobodu.“

“Sve je na stolu i o svemu možemo razgovarati“, podsjetio je Ivan Tepeš na stav Domoljubne koalicije i opisao kako je to izgledalo na pregovorima s Mostom istaknuvši da se nije razgovaralo o foteljama, već o modelima suradnje. Verbalnim fašizmom nazvao je istupe Zorana Milanovića u kojima je premijer prozivao njegovu stranku i udario na članove Mosta. „Ovo što se danas događa, to je pokušaj miniranja Mosta, to ništa nije iskreno“, izjavio je Tepeš o postupcima Milanovića prema Mostu.

Franjo Gregurić napravio je usporedbu današnje situacije s vremenom kada se Hrvatska stvarala. Iako se ne može potpuno usporediti zbog ratnih zbivanja, smatra Gregurić, formirala se vlada demokratskog jedinstva da bi zemlja ekonomski opstala i bila međunarodna priznata. „Političke ekipe bi trebale biti svjesne da bez stručnih ljudi koji bi trebali voditi stručne resore i realizaciju tih ciljeva, moraju odgovarati“, rekao je Gregurić. „Mi smo danas najzaduženija zemlja u okruženju“, dodao je i podsjetio da su u tadašnjoj vladi imali četiri akademika, koji su bili dokazani i iza kojih su stajali rezultati.

“To je bila prva koalicijska vlada i teško je funkcionirala“, opisao je prve dane trećesiječanjske koalicije Davorko Vidović koji iz ove perspektive smatra da su ostavili dobre rezultate i znatno povećanje životnog standarda, iako su izgubili sljedeće izbore. „Jedan dio krivnje u tome leži i u percepciji da smo bili vlada koja se svađala“, rekao je i detektirao glavni problem te vlade – to što u njoj nisu sjedili čelnici stranaka i na čemu se Ivica Račan dodatno iscrpljivao. „Mislim da se stvaraju umjetne podjele… ali mislim da su građani Hrvatske, za razliku od stranačkog vodstva i članstva, manje raspoloženi za taj tip konfrontacije“, izjavio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: snimka zaslona