Građani Zaprešića: ‘Naplata parkiranja uvodi se zbog golemih dugova Grada!’

Foto: narod.hr

Odluka Gradskog vijeća grada Zaprešića o uvođenju naplate parkiranja u Zaprešiću pokrenula je lavinu nezadovoljstva građana koji su se putem facebook-grupa i javnih okupljanja usprotivili ovom, kako kažu, nametanju dodatnog „harača“. Tvrde kako je to još samo jedan način na koji gradska vlast pokušava doći do sredstava za otplatu kredita podignutih u predizbornom razdoblju.

Upravo okolnosti oko donošenja odluke o naplati parkiranja, koja je stupila na snagu 1. veljače, bile su povod vijećnici HDZ-a Ljiljani Popovački Račić, za istupanje iz stranke, zbog čega vladajuća koalicija u ovom trenutku više nema većinu u Gradskom vijeću.

Zbog naplate parkiranja HDZ izgubio većinu u Zaprešiću: Vijećnica Popovački-Račić napustila stranku

Facebook-grupa „Protiv naplate parkinga u Zaprešiću- Lokalni referendum“ okuplja preko 3 700 članova. Referendum o riješavanju ovog pitanja je mogućnost na koju su spremni. Grupu podupiru sve 4 zaprešićke oporbene stranke: SDP, Živi zid, Most i Projekt Domovina.

Neke od građana upitali smo za njihove komentare.

„Parking se naplaćuje i ispred naših stambenih zgrada, u koje grad nije uložio ni kune“

„Po prvi put vidim da se u Zaprešiću građani bune protiv nečega. Demokracija počinje djelovati: ljudi pričaju o tome, bore se, izražavaju nezadovoljstvo preko vijećnika.“- kaže Petar Šimunić.

Objašnjava kako je naplata parkiranja uvedena za praktički cijeli prostor grada, iako su u velikoj većini to parkirna mjesta namjenjena za stambene zgrade:

„Svaka zgrada po zakonu mora imati određeni propisani broj parkirnih mjesta. Grad u to nije uložio ni kune, a sad naplaćuje parking.” kaže, ističući da na taj način Grad pokušava doći do sredstava za otplatu golemih kredita podignutih u nedavnom razdoblju.

O samom načinu donošenja ove odluke ističe: „Nije bilo nikakve rasprave, niti se pitalo mjesne odbore… To je bila prva stvar koja je naljutila građane“ te dodaje kako je iskra koja je pokrenula ljude bila snimka lokalne televizije na kojoj gradonačelnik u predizbornoj kampanji obećava da neće uvesti naplatu parkinga u Zaprešiću.

Dodao je kako je pokretanje Facebook-grupe i rasprava o ovoj temi iznijela na vidjelo i neke “polulegalne poslovne dogovore” Grada.

Naplata parkiranja uvedena usprkos gradonačelnikovim predizbornim obećanjima da je neće biti

Ante Nekić jedan je od aktivnijih članova facebook-grupe „Protiv naplate parkinga“.
„Ovu Facebook grupu su pokrenuli oporbeni vijećnici u zaprešićkom gradskom vijeću s ciljem animiranja građana za akciju skupljanja potpisa za referendum na kojem bi pitali građane žele li naplatu parkiranja u svom gradu u obliku kakav nam je trenutno nametnut.“ objašnava nastavljajući o tome kako je započeo njegov angažman:

„Nisam političar niti me ikada ta „branša“ zanimala ali sam pristupio toj grupi kako bi bio na izvoru informacija u vezi teme naplate parkinga jer nas je takav način uvođenja naplate preko noći, u cijelom gradu, bez ikakve javne rasprave, potpuno iznenadio. Pogotovo što nas je gradonačelnik prije pola godine (u kampanji za lokalne izbore) uvjeravao da naplate parkinga neće biti u njegovom mandatu! Za mene je to bio „okidač“. Kako je moguće da nam tako bezočno lažu? Zar nas stvarno smatraju „ovcama“ i „svojim poslušnim stadom“? Pa nije valjda da takvo nešto može proći bez kazne i ikakve reakcije javnosti!?“ pita se Ante Nekić te nastavlja:

„Uključio sam se i ja sa svojim komentarima i prijedlozima ali sam počeo i malo detaljnije istraživati tamo navedene sumnje u razne „nepodopštine“ naših gradskih upravitelja, onih koji upravljaju našim krvavo zarađenim novcem kojeg smo povjerili njima da nam život u gradu učine lakšim i ugodnijim.

“Različite nepravilnosti u gradskoj upravi i komunalnom poduzeću”

„Tako sam u svom „istraživanju“ vrlo jednostavno otkrio (hvala Googleu što postoji) nevjerojatno puno raznoraznih nepravilnosti i djelovanja protivno interesima građana, kako u samoj gradskoj upravi tako i u komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o.“ – kaže Nekić. Osim toga, ističe:

„Imamo mi i mnogo drugih „bisera“, recimo uređenje gradskog trga u vrijednosti 15 milijuna kuna, izgradnja nove kuglane za 9 milijuna, izgradnja poslovne zgrade komunalnog za 35 milijuna (na kredit od 20 godina) a u isto to vrijeme plaćamo najskuplju vodu, najskuplji vrtić, imamo najmanje naknade za novorođenčad, roditelji moraju nositi wc papir u vrtiće i škole itd. U isto vrijeme prostor poslovne zone zjapi prazan, čak se priča da je i West Gate pred propašću itd…“

„I što nam onda preostaje, nego se aktivirati svak’ na svoj način i pokušati dati doprinos u raspetljavanju kojekakvih hobotnica koje su se ispreplele oko nas i ne daju nam disati?“ –zaključuje Nekić.

Ako Grad ne promijeni odluku, najavljuje se referendum

Kazimir Ištuk, također jedan od aktivnih sudionika prosvjeda, kaže:

Bio sam neugodno iznenađen takvom odlukom, između ostaloga i jer je sam gradonačelnik prije izbora tvrdio suprotno, a nakon dobivene vlasti, na zadnjoj sjednici, tijesnom većinom uvodi naplatu. To me naravno razljutilo“. Dodaje:

„Uveli su naplatu bez javne rasprave, na brzinu nekako u tajnosti! Konkretno i ispred ulaza u kojem živim moram plaćati parking, a zgrada nije u centru, nema nikakve javne ustanove ili slično, nema razloga za haračem!“

„Jednostavno nisam mogao gledati kako nam pokušavaju uvesti još jedan namet pored najskuplje vode u državi ili preskupih vrtića.“ kaže objašnjavajući kako se priključio facebook-grupi koju je pokrenula oporba i prosvjedu ispred Vijećnice tijekom posljednje sjednice Gradskog vijeća.

Ističe kako je već uspio dogovoriti mjesta za prikupljanje o referendumskom izjašnjavanju ispred jednog trgovačkog lanca te kako je uvijek spreman za dobre akcije.

Za kraj poručuje:

„Želimo napokon da ovaj grad bude mjesto ugodnijeg življenja, a ne doslovno samovolje par šerifa koji iz sjene rade što hoće!“

Izlazak jedne vijećnice iz HDZ-a i promjena odnosa snaga u Gradskom vijeću povodom ovog pitanja zabrinula je vladajuće te bi, prema nekim najavama, Grad u nadolazećim danima mogao provesti reviziju odluke o naplati parkiranja.

Podsjetimo, izlaskom vijećnice Popovački Račić, HDZ i njegovi partneri (HSS, HSU, Bandić Milan 365, Glas Zaprešića) padaju na 10 zastupnika u Gradskom vijeću. HDZ-ovih zastupnika sada ima 6, jednako koliko je i SDP-ovih. Projekt Domovina ima dvojicu zastupnika, a Most i Živi zid po jednoga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr