SDP-ovci kritizirali Frku Petešića, a sami koriste dužnosničke povlastice i naknade: Bauku u 15 godina isplaćeno oko 5,5 milijuna kuna

grbin bauk
Foto: Fah

Dvostruki kriteriji – saborski zastupnici SDP-a Arsen Bauk i Peđa Grbin uhvaćeni su “s prstima u pekmezu”, odnosno u korištenju dužnosničkih povlastica i naknada, kao što su naknada za odvojeni život, plaćeni stan u Zagrebu i putni troškovi. Sve to nakon što su nedavno žestoko kritizirali predstojnika ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frku Petešića kojeg su prozivali zbog načina na koji je on koristio dužnosničke povlastice i riješio stambeno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platili smo 45.000 kuna

Zbog života na dvije adrese, Peđi Grbinu građani su dijelom plaćali stan, režije, naknadu za odvojeni život. U godinu dana – gotovo 45 tisuća kuna. Radi se o naknadi za život na dvije lokacije, jer živi u Zagrebu, ali s prebivalištem u Puli.

Građani su život u metropoli sufinancirali i njegovom stranačkom kolegi Arsenu Bauku, kojem na osobnoj piše da živi na otoku Braču, piše HRT. Bauk također živi u Zagrebu, koristi službeni stan u kojem živi sa svojom obitelji, a dobiva i putne troškove zbog odlaska na Brač. U petnaest godina dužnosničkih funkcija sjelo mu je na račun oko pet i pol milijuna kuna.

Nisu promijenili prebivalište

Bauk i Grbin već više od deset godina s obiteljima žive u Zagrebu, ali nikad nisu promijenili prebivalište. Bauk je i dalje prijavljen na Braču, a Grbin u Puli. Supruge su im zaposlene u Zagrebu, te su im u glavnom gradu rođena djeca. Ipak, Sabor odnosno mi obični građani obojici plaćamo najamninu za stan u Zagrebu, obojica redovito koriste desetke tisuća kuna naknade za putne troškove kad idu na Brač ili u Pulu. Grbin je do prije mjesec dana koristio i naknadu za odvojeni život koje se sada odrekao kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko je Arsen Bauk, SDP-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana koji je prevario birače?

> Bartulica o povlasticama političara: To je nasljeđe komunizma

Imovinske kartice

Inače, prema njihovim imovinskim karticama, Grbinu plaća iznosi 17.717,55 kuna, a prijavio je i 2500 kuna mjesečno kao “primitke koji se ne smatraju dohotkom i na koje se ne plaća porez na dohodak.” Supruga mu ima plaću od 6.145,67 kuna. Supružnici imaju dva stana u Puli, jedan od 84,72 kvadrata i drugi od 57,03 kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk ima plaću od 15.202,42 kuna. 1500,00 kuna mjesečno prijavio je kao “primitke koji se ne smatraju dohotkom i na koje se ne plaća porez na dohodak”, te još 3.000 kuna mjesečno od drugog dohotka. Što se tiče štednje, Bauk je uštedio 1.627.234,69 kuna i 82.919,21 eura, a njegova nevjenčana supruga ima štednju od 454.000 kuna.

Bauk tvrdi da u Zagrebu živi samo povremeno.

“Od koga je odvojen?”

S obzirom na to da s obitelji živi u Zagrebu, novinari su Grbina pitali od koga je odvojen. “Kad već pišete o toj temi, onda biste morali znati da je Sabor donio odluku da se ta naknada isplaćuje zastupnicima koji su došli iz drugih gradova kao naknada za život na dva mjesta”, odgovorio je i priznao: “Da bismo mogli upisati dijete u vrtić, zatražio sam u Saboru da mi je ukinu i od 1. siječnja je više ne primam”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Koristim svoja prava”

“Meni se danas stavlja na teret da koristim nešto što je moje pravo koje proizlazi iz zakona. Podsjetit ću da je SDP-ova vlada ukinula brojna prava koja su pripadala državnim dužnosnicima. SDP je smanjivao prava, ograničavao, a danas ja kao zastupnik ona koja su ostala koristim. Ako je to problem, ajmo urediti ta prava na način koji neće otvarati nekakva pitanja, stvarati nikakve smetnje”, rekao je Grbin.

Na pitanje novinara gdje točno živi, Grbin kaže da ni sam ne zna.

“To je pitanje na koje bih i sam volio znati odgovor. Kad gledam gdje sam sve bio u zadnja dva mjeseca, odgovorio bih da nisam ni u Zagrebu ni u Puli. Ja sam iz Pule. Tamo sam završio osnovnu i srednju školu, došao studirati u Zagreb, vratio se u Pulu gdje sam počeo svoju profesionalnu i političku karijeru. Poslije sam biran kao saborski zastupnik koji zastupa Pulu. Ja se svojeg grada ne želim odreći. Pula je moj grad, Zagreb je mjesto gdje obnašam političku dužnost”, rekao je Grbin.

“Sam sam zatražio da mi se ukine naknada”

“Dijete još ne ide u vrtić, ima osam mjeseci. Većinu vremena je bilo u Puli s mamom koja je na porodljinom. Obitelj je za Novu godinu donijela odluku da će u vrtić ići u Zagreb i nakon što smo donijeli tu odluku ja sam sam zatražio da mi se ukine naknada za odvojeni život. Ne jer ne bih imao pravo, nego što sam smatrao da ne bi bilo fer da ju primam”, rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknadu za odvojeni život imao je, kaže, po odluci Sabora.

“Ako imamo određeno pravo koje proizlazi iz određene odluke koja očito otvara ovakve prijepore, onda je vrijeme da tu odluku konačno reguliramo”, dodao je.

“Pitanje je li moje postupanje bilo etično ili moralno”

“Moje imovinsko stanje je poznato. Na pitanje o naknadi za odvojeni život, do sada sam odgovarao barem 10 puta, nemam problema još 10 ili 20. Odlukom Sabora propisano je tko prima naknadu. Ona nije vezana za obiteljski status, gdje ti obitelj živi, nego za to odakle zastupnik dolazi”, kazao je Grbin te dodao: “Ovdje nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego je pitanje je li moje postupanje bilo etično ili moralno”.

“To je nešto na što ja osobno za sebe, vi kao mediji i građani moraju u konačnici odgovoriti”, rekao je Grbin.

“Ja živim i u Puli i u Zagrebu. Nije lako”

Dodao je da Sabor redovito objavljuje koje su naknade i u kojem iznosu primili zastupnici.

Novinari su pitali Grbina u čemu je onda razlika između njega i Bauka od Marija Banožića i Zvonimira Frka-Petešića te jesu li ipak svi političari isti.

“Čini mi se da je to pokušaj te teze. Ali nismo svi isti. Postoji ogormna razlika između toga da ja odgovoram na pitanja jesam li koristio nešto na što po zakonu imamo pravo ili onoga koji jučer nije htio odgovoriti na pitanje je li prekršio zakon. U slučaju Frka-Petešića imamo čovjeka kojem je obnovljen stan novcem države, kojem je obnovljeno skladište za knjige novcem države. To je ogromna razlika, ali ključna je razlika što ću ja odgovoriti na svako postavljeno pitanje. Odgovorit ću i za svoje posljedice ću odgovarati i izaći ću uzdignuta čela jer sam svjestan da ni jedan zakon nisam prekršio. A onda možemo razgovarati o tome jesu li prava koje je ova država uredila za državnike moralna, etična, ispravna i treba li ih reagirati”, kazao je.

“Nisam kao Frka Petešić”

Pojasnio je kako je razlika između njega i Frka-Petešića to što je Frka-Petešić prijavio prebivalište tamo gdje ne živi i gdje nikad nije živio.

“Ja živim i u Puli i u Zagrebu. Nije lako. Volio bih da mogu živjeti u jednom mjestu, ali vezu s gradom u kojem sam odrastao i koji je moj grad ne želim prekinuti”, kazao je Grbin.

Plenković: Hoće li Milanović sada izaći i reći da je Grbin banda, da je Bauk banda?

Premijer Andrej Plenković ljutito je danas komentirao:

“Ovo je Vlada koja ima povjerenje i koja radi. Grbin je napao Frku-Petešića na aktualnom satu, čovjeka koji radi kao pas sve ove godine. Bauk mu se smije da se treba od DORH-a provjeriti zašto nema nekretninu. A vidi njih dva danas, di su moralne vertikale? Ovaj je uštedio ne znam koliko, osim što pliva iz Splita do Brača, uzima i naknadu, a tu su mu i žena i dijete. Da su iz HDZ-a, rastrgali bi ih sad. Milanović je Zvonka nazvao bandom. Hoće li Milanović sada izaći i reći da je Grbin banda, da je Bauk banda?”, upitao je Plenković.

Grbin i Bauk na udaru oporbe i bivših stranačkih kolega

Kritike stižu i iz redova bivših klupskih kolega. To je, kaže Romana Nikolić iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata – “samo dokaz da bi oni, u slučaju da dođu na vlast – definitivno svoje ruke duboko gurnuli u državnu blagajnu”.

Da ovaj slučaj baca sjenu na rad drugih zastupnika, poručuju iz Mosta. Marija Selak Raspudić smatra kako “brojni zastupnici ne zaslužuju ni svoju osnovnu plaću, a kamoli ni neke ozbiljne privilegije”.

Grbin kritizirao Vladu i Frka-Petešića

Kako smo pisali, predsjednik SDP-a Peđa Grbin u siječnju je ustvrdio da su se premijer Andrej Plenković i njegova Vlada obnovom stana predstojniku ureda premijera Zvonimiru Frki Petešiću po tko zna koji put narugali u lice građanima koji već drugu zimu za redom žive u kontejnerima.

“Hrvatska je fenomenalno mjesto za život! Da, ako si Frka-Petešić!”, napisao je Grbin na Facebooku uz poveznicu na članak u kojem se navodi da je država predstojniku ureda premijera, obnovila stan u rekordnom roku.

“Dok građani Zagreba i Banije više od godinu dana čekaju početak obnove, Zvonimiru Frki-Petešiću, predstojniku ureda premijera, država je već obnovila stan oštećen u potresu. Plenković i njegova Vlada su se po tko zna koji put narugali u lice građanima koji već drugu zimu za redom žive u kontejnerima”, napisao je tada Grbin.

Bauk moralizirao o pravima dužnosnika

Plenkovića je zbog Frke Petešića kritizirao i saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk:

“Premijer bi se trebao obratiti stručnim službama u Vladi i priupitati ih zašto nisu rekli predstojniku ureda da ne treba prijavljivati prebivalište na Dugom otoku da bi ostvario pravo na stan jer to piše u uredbi iz 2013., a koja je inače drugi biser Plenkovićeve vlade, ukinuta 2018. drugom uredbom i nakon toga de facto takva uredba ne postoji, ali se primjenjuje, što je normalno u takvoj slučajnoj državi”, rekao je Bauk za N1.

“U članku 15. piše da je uvjet za dobivanje službenog stana to da nemate stan u vlasništvu ili najmu u mjestu obnašanja dužnosti”, dodao je.

Drugim riječima, Frka-Petešić bi dobio stan i da mu je prebivalište u Zagrebu.

“Uredba regulira prebivalište tako da ga ne spominje kao uvjet”, objasnio je Bauk.

“Ako plaća prirez u Zagrebu i boravište je prijavljeno, ovo mu je bilo nepotrebno. Činjenica je da netko tko je 20 i nešto godina na dužnosti, a nema ni imovine ni ušteđevine, to mi je veliki misterij”, rekao je Bauk.

“Zastupnici imaju pravo na najam stana, država osigurava 3000 kuna za stanarinu i režije, a ako je iznos veći, ostatak pokrivaju sami”, navodi Bauk.

Podsjetimo, Frka Petešić je ovaj stan dobio na temelju, kako je sam priznao, fiktivne prijave u Salima na Dugom otoku. Drugo, čak i uz tu fiktivnu prijavu nije imao pravo na stan ove veličine, jer njegova obitelj na temelju koje je povećao kvadraturu, prebivalište ima prijavljeno na drugoj adresi u Zagrebu.

Milanović o Frki Petešiću

“Onima koji moraju svaki dan putovati sto i više kilometara treba osigurati stan. Osim za Baneta, Frku, tih par odlikaša, stan se unajmljuje na tržištu, a država plaća najam… To je čisti lopovluk, krađa. Gledajte, imate samo jednu osobu za sada, koja je to pravo brutalno zloupotrijebila, ukrala ga i uživa podršku premijera. To je Frka Petešić.” – rekao je predsjednik Milanović početkom veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.