Grmoja dao iskaz USKOK-u: Sumnjam da je Ostojić zloupotrijebio svoj položaj, ali nemam dokaze

Zagreb, 05.01.2016. Izlazak glasnogovornika Mosta iz USKOK-a. Na fotografiji Nikola Grmoja. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja dao je u utorak poslijepodne svoj iskaz u USKOK-u, koji provjerava njegove tvrdnje da je PNUSKOK pratio čelnika Mosta Božu Petrova, a nakon obavijesnog razgovora novinarima je izjavio kako sumnja da je dosadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zlouporabio položaj i ovlasti no da za to nema dokaza već samo indicije.

“Rekao sam ono što sam o svemu znao, da sam prije desetak dana dobio informacije da je saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predan podnesak po nazivom ‘Politička hobotnica Bože Petrova’, u kojoj se kaže da je ministar Ostojić preko Bertine (šef PNUSKOK-a) pratio gospodina Petrova, odnosno njegove kontakte putem mobitela, kako bi se na taj načina valjda kontroliralo kakvu će političku odluku donijeti jer je bio najvažnija politička osoba nakon izbora”, izjavio je Grmoja novinarima po izlasku iz USKOK-a.

Ponovio je kako se radi o indicijama i sumnjama da se to događalo. “Nisam rekao da imam dokaze. Saborski odbor je potvrdio da je podnesak stigao i sada neka institucije odrade svoj posao i neka se utvrdi je li to istina ili nije”, rekao je Grmoja.

Također očekuje da se istraže sumnje i o mogućoj zlouporabi položaja ministra Ostojića. “Nisam rekao da je to sigurno tako da niti za to imam dokaze. Ja želim da taj aparat služi u svrhu nacionalne sigurnosti i borbe protiv korupcije i kriminala, a ne da se koristi za političke obračune”.

Grmoja je rekao da ne zna tko je sumnje o praćenju Bože Petrova prijavio saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a on sam informaciju o tome dobio je prije desetak dana od osobe čije ime nije želio otkriti novinarima, ali ga je dao USKOK-u.

“Taj čovjek je dobio informaciju i on je meni to javio. Njemu su javili iz obavještajne zajednice da se to događalo,” rekao je Grmoja.

Glasnogovornik Mosta u ponedjeljak je, gostujući na televiziji N1, ustvrdio kako Most ima indicije da je PNUSKOK cijelo vrijeme poslijeizbornih pregovora pratio Petrova u akciji koja nigdje nije bila zavedena.
O navodnom praćenju Petrova obaviješten je i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Da je tom Odboru pristigla predstavka vezana uz praćenje Petrova potvrdio je predsjednik tog odbora u prošlom sazivu Miroslav Tuđman.

Voditeljica saborske službe za odnose s javnošću Marina Buntić Juričić u utorak nije mogla govoriti o detaljima predstavke i imenu osobe koja ju je podnijela nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora.

Ravnateljstvo policije Grmojine tvrdnje nije željelo komentirati, a tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za srijedu je najavio konferenciju za novinare.

Evo što se prethodno događalo

Tvrdnje glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje, koji je među ostalim kazao da je PNUSKOK pratio čelnika njegove stranke Božu Petrova, provjerit će i Uskok, izvijestio je taj specijalizirani odjel Državnog odvjetništva.

Nikola Grmoja u ranim posljepodnevnim satima došao je u USKOK koji provjerava je li čelnik Mosta Božo Petrov bio praćen, javlja Dnevnik.hr .Rekao je da imaju indicije da je Petrov bio praćen, ali ne i dokaze.

“Ako je Petrov bio pod nadzorom SOA-e, ne očekujem da bi to ministar Ostojić priznao”, rekao je Grmoja. Grmoja sumnja da su praćenje Petrova naredili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i čelni čovjek PNUSKOKA Mario Bertina. Svoje sumnje temelji na anonimnoj predstavci koja je dostavljena saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“Povodom više zaprimljenih upita novinara, a nakon sinoćnjeg gostovanja u emisiji N1 televizije i izjava Nikole Grmoje, odgovaramo kako Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provjerava njegove javno izrečene tvrdnje. Po okončanju navedenih provjera, javnost će biti pravovremeno obaviještena o rezultatima”, objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Ravnateljstvo policije u utorak nije željelo komentirati tvrdnje glasnogovornika Mosta nezavisnih lista Nikole Grmoje da je PNUSKOK pratio čelnika te stranke Božu Petrova, dok je ministar unutarnjih poslova za srijedu najavio konferenciju za novinare na kojoj će, kako se doznaje, odgovarati na sva pitanja.

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić kazala je da se policije ne želi miješati u političke stvari, niti to smije činiti. “No, ministar Ranko Ostojić u srijedu će održati konferenciju za novinare na kojoj će, kao političar, odgovarati na sva pitanja pa tako i ove iznesene sumnje”, kazala je Bikić.

Voditeljica saborske Službe za medije Marina Buntić Juričić potvrdila je za N1 da je u saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stigla predstavka o slučaju o kojemu je Grmoja govorio u ponedjeljak.

“Budući da Odbor još nije konstituiran, ne možemo objaviti detalje predstavke, koja će ući u obradu nakon što se konstituira Odbor”, kratko je pojasnila Buntić Juričić.

Grmoja je u ponedjeljak ustvrdio da je PNUSKOK Petrova pratio nakon parlamentarnih izbora u akciji koja “nigdje nije zavedena”. Kazao je to u razgovoru za televiziju N1 u kojem je objasnio da Most traži čelno mjesto u Ministarstvu unutarnjih poslova jer je riječ o ključnom resoru kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Na pitanje ne bi li i HDZ mogao provesti borbu protiv korupcije, uzvratio je kako dosadašnje iskustvo s HDZ-om i SDP-om govori drugačije.

“Ako ćemo se voditi iskustvom koje imamo i onim što su radili HDZ i SDP, ta iskustva nisu baš najbolja. Mislimo da građani očekuju nekog neovisnog, tko neće gledati tko je kakvog stranačkog dresa, tko neće biti selektivan u tome. Imali smo sada slučaj, ako gledamo kako se ponašao prema Mostu PNUSKOK, imamo nekakve indicije da je gospodin Petrov bio kroz cijelo ovo vrijeme praćen, da je postojala i akcija koja doduše nije nigdje zavedena i smatramo da je to nedopustivo, korištenje aparata koji bi trebao služiti isključivo u sigurnosne mjere, zaštitu građana i nacionalne sigurnosti ili obračun s kriminalom, da se koristi u svrhu političkih obračuna”, rekao je Grmoja.

Kazao je i da je nezadovoljan i radom SOA-e, koja ga, kaže, podsjeća na “tortu s crvenim i plavim slojevima koji se međusobno prate, a za ključne stvari nemaju ni vremena ni resursa”. Na pitanje koji je od tih slojeva pratio Petrova, odgovorio je kako smatra da su to bila oba sloja.

Saboru stigla predstavka o navodnom praćenju Petrova

Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pristigla je predstavka o navodnom praćenju čelnika Mosta Bože Petrova, i to nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora, potvrdila je u utorak voditeljica saborske službe za odnose s javnošću marina Buntić Juričić.

O detaljima predstavke i imenu osobe koja ju je podnijela Buntić Juričić nije mogla govoriti, budući da Odbor još nije konstituiran pa nema ni osobe koja bi bila ovlaštena iznijeti takve informacije.

Da je Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pristigla predstavka vezana uz praćenje Petrova potvrđuje i predsjednik tog odbora u prošlom sazivu Miroslav Tuđman.

Upozorava, međutim, da su ovlasti Odbora u nadzoru nad radom policije vrlo ogranićene zbog nedorečenog zakona.

“Kad se konstituira, Odbor će razmotriti predstavku i odlučiti hoće li ići u parlamentarni nadzor ili možda tražiti očitovanje od tijela kojega se proziva za kršenje zakona. Zbog nedorečenosti u zakonu, ne može, međutim, ući u arhive policijskih tijela niti ima ingerenciju vidjeti operativna izvješća, nego se mora zadovoljiti izvješćem onoga koga policija odredi da odgovara na pitanja Odbora. Operativni nadzor tako je unaprijed osuđen na propast”, tumači Tuđman.

Podsjetio je kako je kroz prošli saziv neprestano upozoravao na potrebe jačanja parlamentarnog nadzora nad policijom, kako bi se onemogućile zlouporabe, ali kako nije naišao na razumijevanje vladajućih.

Tuđman napominje i kako je na čelu odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uvijek predstavnik oporbe te kako predsjednik odbora, iako ne može utjecati na odluke tijela, može diktirati tempo njegova rada i tako temu koja može biti neugodna za njegove stranačke kolege pdugovlačiti i odgađati dok ne padne u zaborav.

O Grmojinim navodima očitovat će se i tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, na konferenciji za novinare najavaljenoj za srijedu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah