Guardian opet optužio Hrvatsku za nasilje prema migrantima – MUP odbacio tvrdnje uvijek istog novinara

migranti
Foto: fah

Britanski ljevičarski list The Guardian ponovno je iznio optužbe na račun hrvatske policije glede navodne brutalnosti prema ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom. Ovaj sedmi puta, The Guardian tvrdi da su ilegalni migranti s balkanske rute navodno su bičevani, opljačkani i seksualno zlostavljani od pripadnika hrvatske policije.

The Guardian se poziva na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) koje je objavilo niz fotografija s hrvatsko-bosanske granice, na kojima se nalaze ozlijeđeni migranti punih masnica, a navodno je sve dokumentirano u razdoblju između 12. i 16. listopada.

Kao dokaze da je do bičevanja, pljačkanja i seksualnog zlostavljanja došlo ova organizacija, odnosno generalna tajnica Charlotte Slente nudi tek svjedočenja ljudi, njih 75 koji.

The Guardian dalje navodi da su 12. listopada petorica Afganistanaca, uključujući dvoje maloljetnika, ilegalno prešla hrvatsku granicu u blizini naselja Šturlić. Istog dana u blizini Novog Sela uniformirani policajac prvo ih je zaustavio, a zatim pozvao još dvojicu policajaca. Jedan od migranata potrčao je i pobjegao, a ostala četvorica zadržana su u policijskoj postaji. Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gdje su kazali da će se “pojaviti kao svjedoci u slučaju pokrenutom protiv petog člana skupine – onoga koji je pobjegao”, optuženog za nasilno ponašanje prema policiji.

> (VIDEO) Evo kako nevladina organizacija uči ilegalne migrante kako zavarati ‘j****o glupu’ EU graničnu ophodnju

Svjedoci DRC-a su rekli da su ih prvobitni policajci odveli “na neko nepoznato mjesto, gdje su ih smjestili u kombi pod nadzorom 10 naoružanih ljudi, odjevenih u crno s vojničkim čizmama i baterijskim lampama na čelu. Novac im je, tvrde, oduzet, a stvari zapaljene i naređeno im je da se skinu do donjeg rublja. Migranti tvrde da su bili prisiljeni ležati licem prema zemlji.

“Jedan muškarac u crnom stajao je na žrtvinim rukama sprečavajući bilo kakve pokrete. Kad je shvatio da je migrant nemoćan, počeo ga je udarati bičem i nogama”, navodi se u izvješću, a migrant M. K. tvrdi da ga je u tom trenutku muškarac seksualno napao koristeći granu.

MUP: Isti novinar to uporno piše bez ijednog dokaza

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ubrzo je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima. U MUP-u kažu da su “navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije” koje bi se mogle provjeriti.

Dodaju da, s druge strane, nikada nisu izvještavali ni o jednom slučaju u kojem su hrvatski policajci spašavali živote ljudi, žena i djece s teških i nepristupačnih terena te u iznimno teškim zimskim uvjetima, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Guardian objavljuje optužbe protiv hrvatske policije za brutalnost prema migrantima, za koje se nije pokazalo da su točne. U članku Već viđeni obrazac The Guardiana o hrvatskoj policiji i migrantima: Koje je još lažne vijesti objavljivao britanski medij?, možete pročitati prethodnih šest napada na hrvatsku policiju u režiji The Guardiana u razdoblju od dvije godine, a koje je MUP odlučno demantirao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr