HRT: Godišnje izvješće NO-a odnosi se na 2016., a sadašnje Ravnateljstvo izabrano je 2017.

Foto: Fah

Glavni ravnatelj i Ravnateljstvo HRT-a oglasilo se, kako kažu, u povodu javnih napisa o radu Nadzornog odbora i njihova Godišnjeg izvješća o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja za 2016.

‘U povodu informacija koje su se pojavile u javnosti o radu Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije te njihovu Godišnjemu izvješću o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja za 2016. , Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije i Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije ističu prije svega kako ne žele javno polemizirati ni komentirati to izvješće, osobito jer je sadašnje Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije izabrano tijekom 2017. , a Godišnje izvješće Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije i podaci izneseni u njemu odnose se na 2016.’, kaže se u reagiranju.

Navodi se kako u vezi primjedaba na rad sadašnjega vodstva HRT Glavni ravnatelj i Ravnateljstvo HRT- žele naglasiti kako izvršavaju sve zakonite zaključke i odluke Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije i prema njima odgovarajuće postupaju u najkraćemu mogućem roku.

‘Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije i Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije bez odgađanja će pokrenuti i sve potrebne pravne postupke u cilju zaštite ugleda Hrvatske radiotelevizije’ zaključuje se u reagiranju.

Priopćenje s HRT-a uslijedilo je nakon što je Nadzorni odbor (NO) HRT-a na sjednici u srijedu jednoglasno usvojio izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja Hrvatske radiotelevizije za 2016. u kojem se proziva uprava javnog servisa te se, između ostaloga, navodi da je ‘zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba, NO proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

Osim toga, NO je jednoglasno na sjednici odbio dati suglasnost na predložene izmjene i dopune Pravilnika o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika HRT-a, na odluku o plaćama glavnog tajnika i pomoćnika glavnog ravnatelja HRT-a, te je upozorio glavnog ravnatelja na zakonsku obavezu dostave zatraženih podataka jer je njihovim nedostavljanjem, kako se navodi, protuzakonito onemogućio provedbu nadzornih aktivnosti iz nadležnosti NO-a.