Hrvatska udruga radničkih sindikata traži izmjenu Zakona o javnoj nabavi i povećanje minimalne plaće

Foto: fah

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da HURS traži izmjene predloženog Zakona o javnoj nabavi, kojima će se iz postupka nabave isključiti poduzetnici koji ne ispunjavaju obveze prema svojim radnicima, te se založio za povećanje minimalne plaće.

HURS je uputio Hrvatskom saboru amandman na prijedlog Zakona o javnoj nabavi u kojem traži da se iz postupka nabave isključi ponuditelj koji nema zaposlenih radnika, kao i onaj koji ne ispunjava obveze prema zaposlenicima, rečeno je na konferenciji.

“To smo zatražili kako bi se eliminirale tvrtke koje ne ispunjavaju obveze prema svojim radnicima i koje se natječu bez zaposlenih djelatnika, a naknadno poslove daju na izvršenje drugima i u pravilu ne plaćaju te usluge”, pojasnio je Matijašević.

HURS traži i povećanje minimalne plaće na 3825 kuna, te predlaže da Vlada kao kompenzaciju poslodavcima u drvo-prerađivačkom, tekstilnom i građevinskom sektoru omogući da doprinosi na plaće ostanu jednaki današnjoj visini minimalne plaće. Time će radnik dobiti više, poslodavac će imati iste obveze prema državi kao i dosad, a država će ubirati jednaki iznos za proračun, kaže Matijašević.

Pozdravio je ustrojavanje Ministarstva za upravljanje državnom imovinom i pozvao Vladu da poništi učinke “sramotne telefonske sjednice tadašnje tehničke Vlade”, na kojoj je odlučeno da se neke tvrtke skinu s popisa tvrtki od strateške važnosti.

“To su ACI, Luka Rijeka, udjeli u Croatia osiguranju, Podravka i Petrokemija. Želimo znati kakve su namjere države s udjelima i što se kani učiniti u upravljanju, primjerice, Petrokemijom”, kazao je Matijašević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina