Hrvatski sabor danas o ustrojavanju novih državnih inspekcija

Foto: fah

Hrvatski sabor raspravljat će u petak o izmjenama Zakona o središnjem registru osiguranika i o konačnom prijedlogu zakona o upravnoj inspekciji, a trebao bi i glasovati o dosad raspravljenim točkama.

Izmjenama Zakona o središnjem registru osiguranika povećat će se ovlasti REGOS-a u povezivanju uplata na privremeni račun s računima individualizirane kapitalizirane štednje u drugome mirovinskom stupu.

Iako je udio nepovezanih uplata 0,46 posto ukupno plaćenih doprinosa u drugi mirovinski stup, ti iznosi opterećuju privremeni račun REGOS-a.

Zakon o upravnoj inspekciji predviđa ustrojavanje državne upravne inspekcije u Ministarstvu uprave i upravne inspekcije u uredima državne uprave u županijama i “dekoncentraciju inspekcijskih poslova”.

Kako je prije rekao ministar uprave Lovro Kuščević, time će se omogućiti “veća provedba većeg broja neposrednih inspekcijskih nadzora, naglasiti edukativni i preventivni karakter nadzora te pridonijeti većoj zakonitosti rada javno pravnih tijela”.

Provedba tog zakona stajat će milijun i 600 tisuća kuna, uglavnom za izradu e-očevidnika i edukaciju, a ministar ističe da je 80 posto tog novca osigurano iz EU fondova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv