‘Istraživanje’ GONG-a i GOOD inicijative: Što mladi misle o ZDS, posvajanju djece od homoseksualnih parova…?

Zagreb, 3.05.2021 - Održano je predstavljanje rezultata istraživanja o političkoj pismenosti učenika i učenica završnih razreda srednjih škola . Rezultate su predstavili istraživači Nikola Baketa i Jelena Matić Bojić sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja, i Dražen Hoffmann.Na slici Nikola Baketa.foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Danas su na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti predstavljeni rezultati ‘istraživanja o političkoj pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola’. Istraživanje je provedeno u 67 završnih razreda iz 59 srednjih škola diljem Hrvatske tijekom ožujka 2021. godine. U istraživanju je sudjelovalo 1.122 učenika.

Najnovije ‘istraživanje’ provodili su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Gong, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Centar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu i Filozofski fakultet u Rijeci u suradnji s GOOD inicijativom.

> HRT od 2000. do 2005. GONG-u donirao usluge i dobra u vrijednosti od oko 33 milijuna kuna

> Hrvatska sutkinja među sucima povezanim sa Sorosem na Sudu za ljudska prava

> Financira li Soros ‘organizacije za provjeru činjenica’ u Hrvatskoj, BiH i Srbiji?

‘Istraživanje’ je pokazalo da više od devedeset posto ispitanih učenika može se zamisliti u prijateljskom odnosu s osobom druge vjere ili nacije. Samo deset posto ispitanih učenika smatra da bi etnički Hrvati u Hrvatskoj trebali imati veća prava.

Ispitani učenici uglavnom se ne slažu s time da bi se Hrvatska trebala definirati kao država hrvatskog naroda. ‘Istraživanje’ pokazuje mladih koji smatraju da je homoseksualnost vrsta bolesti ima 33 posto među ispitanima.

Sličan postotak smatra da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe, a pola ispitanih smatra da homoseksualci ne bi trebali javno to govoriti. Petina ispitanih maturanata smatra da bi homoseksualcima trebalo zabraniti rad s djecom, a četrdeset posto njih je protiv mogućnosti da gay parovi posvajaju djecu. Gotovo isti postotak smatra da je to prihvatljivo. Prije šest godina više od 55 posto maturanata bilo je protiv te ideje.

75 posto učenika za izvannastavne programe u Vukovaru

Dio ‘istraživanja’ odnosio se i na stavove mladih o Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu. Te rezultate komentirala je dr. Ana Ljubojević rekavši kako je tri četvrtine ispitanika iskazalo apsolutnu opredijeljenost za izvannastavne aktivnosti u Vukovaru, odnosno da tu žele saznati više o Domovinskom ratu jer njih 45 posto smatra da ne znaju dovoljno o Domovinskom ratu.

S druge pak strane, rekla je, zanemareni su posjeti mjestima poput Jasenovca ili Dotrščine na kojima mogu puno toga naučiti o Drugom svjetskom ratu.

Što se tiče Nezavisne države Hrvatske sada nešto više od 15 posto mladih ne smatra NDH “fašističkom tvorevinom”.

Oko 45 posto maturanata smatra da je u redu koristiti pozdrav “Za dom spremni”, a 25 posto ih je protiv toga. Neodlučno ih je trideset posto.

Više od polovine maturanata smatra da je Jugoslavija bila komunistička diktatura, a pola ih smatra da su Hrvati u toj državi bili podređeni, piše HRT.

Rezultate ‘istraživanja’ predstavili su dr. Jelena Matić Bojić i dr. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja, a na njih se osvrnula i dr. Ana Ljubojević sa Sveučilišta u Grazu.

Na stranicama Gonga, navedeno je kako Gong sufinancira provedbu ‘istraživanja’ sredstvima Soroseve Mreže zaklada Otvoreno društvo, u sklopu projekta Time4GOOD Education 2.0. Zaklada nazvana Otvoreno društvo (OSF), samoprozvanog filantropa i jednog od najvećih donatora ljevičarskih organizacija u zadnja 3 desetljeća Georgea Sorosa, orbitira stotine organizacija te se koriste značajnim financijskim sredstvima – oko 32 milijarde dolara koliko je OSF podijelio od 1984 godine.

>Udruga Sandre Benčić (Možemo) 2014. dobila novac od Sorosa da bi utjecala na rezultate izbora za EP

>Dr. Franjo Tuđman o Georgeu Sorosu 1996.: ‘Soros i njegovi saveznici proširili su krakove kroz naše društvo’

Cijelu konferenciju za novinare pogledajte ovdje:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT