Istraživanje pokazalo kakvo je obrazovanje gradonačelnika u Hrvatskoj

obrazovanje diploma
Foto: Depositphotos

Od njih 128, ukupno 94 gradonačelnika završilo je fakultet, 20 ih je ostalo na srednjoškolskoj svjedodžbi dok je onih s višom stručnom spremom 14. Za razliku od razdoblja prije desetak godina, kada je među gradonačelnicima bio samo jedan doktor znanosti,  danas ih je sedam, a još jedan priprema obranu doktorata. – donosi portal gradonačelnik.hr.

Stupanj obrazovanja i zanimanje ne govore nužno o čovjekovim sposobnostima, karakteru ili namjerama, ali ponešto sugeriraju o interesima, upornosti i potencijalnoj sklonosti širenju vidika. Nečija naobrazba osobito može doći do izražaja kad su u pitanju javne osobe čija funkcija ima tijesnu vezu s općim društvenim interesom. Stoga smo ovih dana malo zavirili u biografije hrvatskih gradonačelnika i gradonačelnica budući da nas je zanimao njihov sastav prema obrazovanju odnosno zvanjima kao i zanimanjima kojima su se  bavili prije nego što su završili na sadašnjoj upravljačkoj poziciji. – prenose na portalu.

Za početak, na temelju dostupnih podataka ustanovili smo kako je većina gradskih čelnika visokoobrazovana. Naime, od njih 128, čak 94 je završilo fakultet, srednjoškolsku svjedodžbu steklo ih je 20 dok je onih s višom stručnom spremom ukupno 14.

Za razliku od razdoblja prije desetak godina, kada je među gradonačelnicima bio samo jedan doktor znanosti, danas se možemo pohvaliti s njih sedam te još jednim koji priprema obranu doktorske disertacije.

Iako se kao najučestalija zanimanja s visokom stručnom spremom tradicionalno spominju ekonomisti i pravnici, unutar gradonačelničke populacije trenutno dominiraju oni čija je naobrazba  s tehničkih ili tehnoloških područja. Drugim riječima, najviše je inženjera (prvenstveno s polja agronomije, elektrotehnike, građevine, prometa i šumarstva te s radiologije, geodezije, arhitekture..) preciznije, njih je 35.

Potom slijede ekonomisti kojih je na ovoj listi 28 pri čemu su najbrojniji oni s visokom stručnom spremom, a među njima su i tri doktora znanosti. Tehničara s raznih područja je 12 (zubarski, kemijski, elektro, strojarski, vatrogasni, za računarstvo..) kao i profesora odnosno nastavnika (hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, fizike, tjelesnog i glazbenog odgoja..), liječnika osam, politologa pet, a toliko je i pravnika.

Osim diplomiranih pravnika spomenimo još i dvoje upravnih pravnika te jednog upravnog referenta. Među gradonačelnicima su također i tri veterinara, po dva kriminalista, informatičara, poslovna menadžera i teologa,  a ostale u skupini čine  još i  sociolog/kroatolog, komunikacijsko-informacijski stručnjak, suradnik u primijenjenoj znanosti, stomatolog, fizioterapeut, ugostitelj, tekstilni radnik, zapovjednik broda i kuhar.

Neki od gradonačelnika bave se i znanstvenim radom, a najobrazovanije odnosno one s titulom doktora znanosti imaju gradovi Makarska,  Požega, Pula, Rovinj, Samobor, Split i Varaždin, a uskoro će ga dobiti i Knin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr