Ivan Kujundžić: ‘Treba prekinuti crvenu nit u Zagrebu’

ivan kujundžić
Foto: Snimka zaslona

“Ako se pokaže da Škoro ima najviše šansi za pobjedu nad Tomaševićem ili Klisovićem, onda ga svi demokršćani i cijela desnica trebaju podržati, jer jedino tako možemo zaustaviti dolazak ljevice na vlast u hrvatskom glavnom gradu”, izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, akademski kipar i donedavni zastupnik u Skupštini grada Zagreba, jedan od utemeljitelja HDZ-a ’89. godine, Ivan Kujundžić. Jedini je zastupnik koji je podnio ostavku u Skupštini Grada Zagreba i iz aktualnog saziva povukao se 2019., te se odrekao fotelje, koja mu je bila zajamčena nakon ulaska s HDZ-ove liste.

“Za nas s desnice i demokršćanskog spektra prijeti opasnost od neprekinute crvene niti, koja ugrožava hrvatsku, domoljubnu opciju u Zagrebu. A ta opcija sada doista ima šanse pobijediti na izborima.

“Desnica mora podržati onoga kandidata, koji bude najjači u prvome izbornome krugu”, kaže Kujundžić.

“Ljudi će reagirati instinktivno i dati svoje povjerenje onome koji će imati najveće šanse po anketama”.

O dubokoj državi u Zagrebu i HDZ-ovcima

“U konkretnom slučaju, na djelu je duboka metropola.”

“Ukoliko ne budemo izartikulirati odnose među nama, pa taman tu bili malo neposlušni prema političkom vrhu, nećemo ostati prepoznatljivi, a netko drugi će tu profitirati. Prije svega, mislim na ovu đavolju priču s ljevicom, koja dosta dobro funkcionira”.

“Davor Filipović doista ima jedan zaostatak i problem, jer je došao kao rezerva Vanđeliću, a takvu si situaciju nismo smjeli dopustiti. Andrej Plenković ne bi mu se smio pokazivati kao šaptač u teatru”.

O svom mandatu u Skupštini

“Mislim da svatko mora postupiti po vlastitoj savjesti. Kada vidite da neke stvari ne možete progurati onako kako nalažu zakon i struka, onda se morate povući. U suprotnom, sudjelujete u jednoj žabokrečini i političkoj splačini, jednom nemoralnom poslu”.

“To je bilo malo smiješno… Bio sam izabran od gradske organizacije HDZ-a, gotovo jednoglasno, za čovjeka koji bi trebao predstavljati i voditi naš Klub u Skupštini. Onda je došlo do internog sukobljavanja… Negodovao je predsjednik Skupštine Drago Prgomet, zato što sam pobijedio Plenkovićevog kandidata. To je demokracija, mogao se svatko kandidirati, a mene su izabrali…”

“Napravio sam jedan ljudski rez i rekao da u tome više ne mogu sudjelovati,” napominje bivši zastupnik u gradskom parlamentu, koji je ostavku podnio zbog sukoba oko zagrebačkog GUP-a: “Zahvalio sam se i otišao, no, nisam otišao trajno, nego da bih se vratio.”

O odbijanju pomoći u koronakrizi

“Ja sam imao pravo, kao i brojni drugi umjetnici, uzeti pomoć od četiri tisuće kune, čak su me kolege iz Zajednice umjetnika zvali da je uzmem, no, to nisam želio jer smatram da dok god mogu podnijeti teret krize na vlastitim leđima i leđima vlastite obitelji, pomoć neka ide onima kojima je potrebnija. Nisam želio uzeti pomoć niti od Ministarstva kulture niti od Grada Zagreba i na to sam ponosan”.

O spomeniku bl. Alojziju Stepincu

Ugledni kipar, autor Tuđmanovog spomenika u Imotskom i Stepinčeva u Velikoj Gorici, nasuprot ideji SDP-ova kandidata Joška Klisovića da se u Zagreb vrati Titov trg, predložio je da se u glavnom gradu svih Hrvata napokon dodijeli adekvatan trg Alojziju Stepincu – ispred Katedrale.

“Kad je u pitanju velebni spomenik Stepincu, tu je u zaostatku i Zagrebačka nadbiskupija, jer bi adekvatno mjesto za jedan takav, veliki spomenik trebao biti Kaptol ili vrh Kaptola. Tu bi trebao biti i Stepinčev trg, oni sebe nisu smjeli dovesti u poziciju da nakon trideset godina hrvatske državnosti nemamo spomenik Alojziju Stepincu ispred Stepinčeve katedrale i adekvatan trg u Gradu Zagrebu”.

O kulturi u Zagrebu

“Izbori za Zagreb nisu samo komunalni, tu se moraju nametnuti i prvorazredna kulturna i identitetska pitanja,” napominje ugledni kipar.

“Milanović nama često docira da se bavimo ideologijom, a sada vidimo da tu priču u kampanji za Zagreb nameće upravo njegov favorit Klisović. Kada to njima odgovara, oni pričaju o Titu, a kada im ne odgovara, onda prigovaraju desnici da je nazadna i da nameće teme o partizanima i ustašama…”

O Stjepanu Tuđmanu na izborima za Zagreb

“Meni je Stjepan Tuđman drag čovjek i veselit će me da uđe u Gradsku skupštinu!”

“Mi smo godinama bili sputavani od političkog vrha,” uputio je zaključno poruku stranačkim čelnicima HDZ-a Ivan Kujundžić: “U ovoj bitci ne pomaže ni plenkologija, ni plenkizam, ni bog Plenković!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr