Iz građanske inicijative „Pomozimo djeci s invaliditetom“: Djeca nemaju adekvatne uvjete za dostojno školovanje

Foto: facebook

Slijepa i slabovidna djeca već tri godine nalaze se u neadekvatnim uvjetima nakon što su preko noći iseljeni iz škole Vinko Bek u Zagrebu. Građanska inicijativa
„Pomozimo djeci s invaliditetom“ uputila je Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

“Prije dvije i pol godine, početkom školske 2015/16. godine, tadašnja ravnateljica deložirala je djecu iz objekta u Nazorovoj ulici. Objekta površine više od 2.500 m2 koji se nalazi na zemljištu od 3.500 kvadrata.
Djeca su deložirana jer objekt koji je poklonjen slijepima nije održavan i obnavljan, no prema mišljenju roditelja, u njemu se i dalje moglo boraviti. Tadašnja ravnateljica djecu je smjestila u zgradu u Kušlanovoj, u za djecu s višestrukim oštećenjima potpuno neadekvatne prostore. Nakon intervencija roditelja i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, rješenje je pronađeno u unajmljivanju objekta u Filipovićevoj ulici. Do sada je za najamninu dano više od 500.000,00 kuna, a objekt u Nazorovoj koji je u vlasništvu RH propada”, stoji u Otvorenom pismu.

Cijelo Pismo možete pročitati ovdje.

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatske vlade.

Javljamo se u ime djece centra Vinko Bek. Djece kojoj se, zahvaljujući prethodnima, ali i Vašoj Vladi, uskraćuje pravo na dostojno školovanje. Dvije i pol godine traje Golgota slijepe djece s višestrukim oštećenjima. Golgota u kojoj su mnogi interesi osim interesa djece puno važniji. Ukratko bismo Vas podsjetili na problem.
Prije dvije i pol godine, početkom školske 2015/16. godine, tadašnja ravnateljica deložirala je djecu iz objekta u Nazorovoj ulici. Objekta površine više od 2.500 m2 koji se nalazi na zemljištu od 3.500 kvadrata. Djeca su deložirana jer objekt koji je poklonjen slijepima nije održavan i obnavljan, no prema mišljenju roditelja, u njemu se i dalje moglo boraviti.
Tadašnja ravnateljica djecu je smjestila u zgradu u Kušlanovoj, u za djecu s višestrukim oštećenjima potpuno neadekvatne prostore. Nakon intervencija roditelja i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, rješenje je pronađeno u unajmljivanju objekta u Filipovićevoj ulici. Do sada je za najamninu dano više od 500.000,00 kuna, a objekt u Nazorovoj koji je u vlasništvu RH propada.
Zahtjevi roditelja djece s višestrukim teškoćama potpuno su jasni. Oni žele obnovu i adaptaciju Nazorove te stvaranje uvjeta za zadovoljavanje potreba većeg broja djece.
Nakon što ste preuzeli dužnost premijera, resorno ministarstvo pokrenulo je razgovore koji su trebali dovesti do najboljeg rješenja za djecu.
No, na kraju se ispostavilo da su razgovori vođeni samo s jednim ciljem – provedbe odluka donesenih još sredinom 2015. godine, kojima se slijepoj i slabovidnoj djeci onemogućava pružanje najadekvatnijih rehabilitacija te povećanje obuhvata prema iskazanim potrebama.
Rješenje koje je ponudilo Ministarstvo ne odgovara ni minimalnim potrebama naše djece, stoga smo pregovore prekinuli.
Ponuđeno rješenje izgradnje paviljona u Kušlanovoj potpuno je neprihvatljivo jer ne zadovoljava ni potrebe sadašnjih korisnika, a kamo li potrebe iskazane u analizama resornog ministarstva. Ovdje je riječ o diskriminaciji školske slijepe i slabovidne djece s višestrukom oštećenjima jer im nije osiguran dostojan prostor za školovanje i rehabilitaciju u odnosu na druge skupine. Uz to predviđenim rješenjima osiguran je dnevni boravak za samo osmero odraslih osoba (starijih od 21 godine) što je prema iskazanim potrebama neprihvatljivo.
Osim toga, djeca koja su sada u Filipovićevoj morat će se iseliti u neki drugi prostor koji se sada unajmljuje i ne zna se kamo će s djecom. Nadam se da ste svjesni koliko takve situacije loše utječu na našu djecu. Novca za uređenje vrijednog objekta u Nazorovoj ima ili na poziciji Ministarstva koje kontinuirano ima višak sredstava na tim pozicijama i preko aplikacija prema EU fondovima. S obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj smo dovedeni pred zid i primorani prihvatiti rješenje koje nije dobro za našu djecu, molimo Vas da primite predstavnike naše građanske inicijative i roditelja djece na razgovor.

Na razgovoru bismo Vas upoznali s cjelokupnom situacijom te modelima najprihvatljivijih rješenja.

U ime građanske inicijative / Radni tim :
Tatjana Babijaš , Nadica Bjelčić, Dženita Lazarević, Siniša Bosanac, Lidija Severović, Lidija Vujčić, Urszula
Mrkoci, Martina Pongrac, Andrijana Žderić .

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr