Josipović: traženje autentičnog tumačenja uhidbenog naloga nije ništa neuobičajeno

Predsjednik Ivo Josipović je, komentirajući najave premijera da će Vlada predložiti odgovarajuće mjere Saboru jer Njemačka i hrvatski sudovi na različite načine tumače hrvatske zakone po pitanju izručenja Perkovića i Mustača, rekao kako to nije ništa neuobičajeno, da je autentičnih tumačenja bilo i bit će ih.

“Vjerojatno mislite na autentična tumačenja kao mjeru koja nije okrenuta prema Njemačkoj. To je jednostavno mjera odnosno postupak kojim se utvrđuje točan sadržaj zakona, prema tome na Saboru je da vidi hoće li prihvatiti autentična tumačenja a onda ih i donijeti, dakle nije to ništa posebno niti neuobičajeno, autentičnih tumačenja je bilo i bit će ih”, odgovorio je predsjednik na pitanje novinara portala narod.hr na “na kavi s građanima” u Uredu predsjednika.

Na pitanje novinara naroda.hr kako komentira činjenicu da je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vukovaru riješilo tek jedan slučaj silovanja koje su počinili srbijanski okupatori na tom području, predsjednik je odgovorio protupitanjem “nadam se da vi ne mislite da naš DORH štiti silovatelje, to sasvim sigurno nije slučaj”.

“Mi naravno osuđujemo silovanje i želimo da svatko tko je počinio taj zločin bude primjereno i najstrože kažnjen, međutim DORH je taj koji može postupati onda kada ima jasne dokaze o tome, prema tome ja pozivam sve one koji imaju ikakav dokaz koji može dovesti do uhićenja i kažnjavanja počinitelja zločina silovanja da pomogne DORH-u i naravno pozivam DORH da uloži još više napora da se svaki takav zločin rasvijetli”, rekao je Josipović.

Naime, ŽDO u Vukovaru je, kako su nedavno objavili na internetskim stranicama, nakon 20 godina riješio tek jedan slučaj ratnog zločina silovanja koje su počinili srbijanski okupatori na tom području, a prema podacima udruge Žene u Domovinskom ratu srbijanski okupatori silovali su na tom području više od 200 žena.

“Ja sam imao prilike razgovarati s predstavnicama udruga i to ne samo jedanput i zaista zločin silovanja kao ratni zločin je nešto najstrašnije”, istaknuo je Josipović.

Naglasio je kako DORH može postupati samo onda kada ima jasne dokaze o počinjenim zločinima te pozvao sve koji imaju dokaze o počiniteljima zločina silovanja da pomognu DORH-u.

“Pozivam DORH da uloži još više napora da se svaki zločin silovanja u Domovinskom rat rasvijetli”, ponovio je Josipović.

Predsjednik je kratko prokomentirao trenutnu situaciju u Vukovaru i pad lokalne vlasti što je nazvao “normalnim dijelom demokracije” te dodao da na građanima i građankamaVukovara ostaje da izaberu one kojima vjeruju.

“Kao prvo, pad lokalne vlasti je nešto što je dio demokracije, mi to imamo predviđeno zakonom, ali naravno to ima svoju cijenu. Sasvim sigurno je na građanima i građankama Vukovara da izađu na izbore i da izaberu one kojima vjeruju i to je ono što se sada može učiniti”, kazao je Josipović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr