Kako će izgledati povratak u škole i u vrtiće?

Foto: Fah

Završava osmi tjedan nastave na daljinu u Hrvatskoj. Škole u Danskoj, Njemačkoj i Norveškoj već su otvorene, s time da je jedna škola u Njemačkoj već morala zatvoriti vrata, jer je jedan od učenika bio pozitivan na koronavirus. Italija je potvrdila kako će se kod njih škole otvoriti tek na jesen.

Razredna nastava u hrvatskim školama počinje u ponedjeljak 11. svibnja. Također, u ponedjeljak će i svoja vrata djeci otvoriti vrtići, javlja HRT.

– Svjesni smo da je ovo prvi korak prema normalizaciji, dakle ne radi se o normalnom povratku u školu. Vraćamo se postepeno u školu po jednom novom režimu, kao što se i svi vraćamo u neki normalni život na radno mjesto i svim ostalim stvarima korak po korak, rekao je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” dr. sc. Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Od ponedjeljka će tako, kazao je Košiček, do 9 učenika u jednom razredu moći boraviti sa svojom učiteljicom ili učiteljem.

– Ono što je najvažnije je da se smanji interakcija između razreda. Dakle, oni će u različito vrijeme ulaziti u školu, odnosno vrtić. Odmore će imati u različito vrijeme, neće međusobno komunicirati – držat će se kao male proširene obitelji, pojasnio je Košiček.

Što se pak higijenskih mjera tiče, kazao je, one nisu toliko “egzotične” kao u nekim drugim zemljama u kojima se primjerice ugrađuju pleksiglasi i posebne barijere. U Hrvatskoj su te mjere svedene samo na osobnu higijenu.

– Dakle, pranje ruku, dezinfekcija ruku pri dolasku, dezinfekcija prostora prije i nakon korištenja, i ono što je vrlo važno – odgovornost roditelja da izmjeri djetetu temperaturu i ako dijete uistinu ima pa i blage simptome neke prehlade koja bi mogla biti vezana za Covid, ali i ne – da onda to dijete ne šalje u školu, odnosno u vrtić, rekao je Košiček.

Zbunjenost roditelja – slati ili ne dijete u školu i u vrtić

– Ono što je glavna preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je da u ovoj prvoj fazi prednost damo onim roditeljima koji nemaju mogućnost da im djeca ostanu doma s njima, odnosno oni koji se moraju fizički vratiti na posao, koji neće raditi od kuće, kazao je Košiček i dodao:

– Ako roditelji mogu organizirati da im dijete prati nastavu škole na trećem na HRT-u koja ide izvrsno, preporuka je da dijete ostane kod kuće još neko vrijeme, a nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva je situacija.

Budući da je, osim koronavirusa, Zagreb pogodio i potres, mnogi su roditelji zabrinuti i radi toga koliko je u tom smislu povratak u školske klupe siguran.

– Što se tiče grada Zagreba, one osnovne škole koje se neće moći koristiti, imaju u svojoj blizini srednje škole – srednjoškolci se u ovoj fazi ne vraćaju u školu – dakle moći će se iskoristiti drugi objekti koji su stabilni i sigurni, rekao je Košiček.

No i dalje je preporuka, složio se Košiček – ako možete ostati doma, ostanite doma.

– Od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole: svi učenici ostaju kod kuće. Dakle, to nije preporuka, jer nastava se nije za njih aktivirala, kazao je Košiček i rekao da to vrijedi za naredna dva tjedna.

– U ta dva tjedna je bitno da se ta grupa učenika koja se formira – ne mijenja. Dakle da nije svaki dan neka druga kombinacija učenika, a nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva je epidemiološka situacija. Vidimo, ide sve na bolje, tako da vjerujemo i da će novi okvir nakon dva tjedna biti blaži, rekao je Košiček.

“Bit ćemo i nadalje odgojno-obrazovna ustanova”

Što se tiče ove prve faze povratka – glavno pravilo: ako imate mogućnost da vam dijete ne ide u školu, neka ostane kod kuće – vrijedi i za povratak, odnosno ne povratak u vrtić.

– Među djecom je nemoguće držati distancu. Isto tako je teška i distanca između odgajatelja i djeteta, kazala je ravnateljica dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin i dodala:

– Mi smo rad organizirali tako da s onom djecom koja su se prijavila da će doći – da s njima rade njihovi odgajatelji, i mislim da je to najvažnije u ovom trenutku. Oni ih poznaju, oni će znati kako postupati i u ovim trenucima kada je rad u izvanrednim uvjetima, prepoznat će potrebe djeteta, biti tu za njih, odgovoriti na njihove potrebe i organizirati rad na najbolji mogući način. Za to su se, između ostaloga, pobrinuli naši stručni suradnici psiholozi koji su izradili preporuke za odgajatelje kako raditi u ovim uvjetima.

– Materijal će se naći na našim web stranicama. Pozivamo i druge vrtiće da pogledaju što se nalazi na našim stranicama, mi ćemo pogledati što se nalazi na njihovim, rekla je Guštin i dodala:

– Došlo je do puno veće i bolje povezanosti među odgajateljima, među stručnim suradnicima i ravnateljima. Na dnevnoj bazi komuniciramo i razmjenjujemo ideje i organizacijske modele kako bismo u ovim uvjetima postupili najbolje moguće. Nama i dalje u fokusu ostaje dijete, mi nećemo biti zdravstvena ustanova zato što provodimo epidemiološke mjere. Bit ćemo i nadalje odgojno-obrazovna ustanova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT