Kanački: Nedopustivo je diskriminiranje dijela hrvatskih građana!

Foto: Fah

Udruga U ime obitelji je u drugom krugu glasovanja za predsjednika/predsjednicu Republike Hrvatske imala 845 promatrača na biračkim mjestima u Hrvatskoj te nekoliko promatrača u inozemstvu.

“Također, mali smo i volontere u stožeru koji su tijekom dana primali pozive i e-mailove brojnih građana. Po prvi puta su na ovim izborima naši promatrači bili prisutni i na općinskim, gradskim i državnim razinama“, istaknula je članica upravnog odbora udruge U ime obitelji, Natalija Kanački.

O ovom krugu uočeno je i zabilježeno mnogo više nepravilnosti nego u prvom krugu, o čemu će se i očitovati DIP-u.
Na nekim biračkim mjestima biračka mjesta nisu bila ispravno ograđena čime nije bila zajamčena tajnost glasovanja. Na jednom mjestu je prijavljena upotreba običnih olovaka za zaokruživanje kandidata. Zabilježeno je i zatvaranje kutije od strane člana odbora s promatračem stranke, što nije dozvoljeno protokolom. Također, na nekoliko je mjesta bilo prijavljeno kršenje izborne šutnje od strane birača, ali i od biračkih odbora izvikivanjem parola i vrijeđanjem kandidata.

„Građani su kao i u prvom krugu upozoravali na pokojnike na biračkim popisima, kao i da na nekim biračkim mjestima nisu bila istaknuta državna obilježja. Upućeno je i nekoliko prigovora da su biračima date informacije da se ne nalaze na popisu birača (na jednom mjestu njih 10-ak istovremeno). Nakon što je dvoje građana ishodilo potrebne potvrde, ispostavilo se da su ipak bili na popisu, što dovodi u sumnju način rada članova odbora. Taj obrazac je zabilježen na nekoliko mjesta“, pojasnila je Kanački dodavši kako je primijećena i neinformiranost biračkih odbora o pravima promatrača koji su imali neugodnosti na brojnim mjestima, od poteškoća s akreditacijom do verbalnih ponižavanja kada bi uputili prigovor radi narušavanja protokola.

Kanački je istaknula kako je DIP tijekom dana izdao novu uputu biračkim odborima, da se uz potvrdu političke stranke može pristupiti promatranju izbora, iako stranački promatrači nisu bili na popisu promatrača. Prema Obvezatnim uputama P VI popisi promatrača se zaključuju 8 dana prije izbora.

„Promatrač UIO je verbalno napadnut kada je ukazao na nepoštivanje te upute odboru, nakon čega ga je treća osoba iz SDP-a koja nije bila niti promatrač niti član odbora dodatno verbalno napala uz vrijeđanja i prijetnje da su ‘oni ovdje vlast’. Nakon toga je naš promatrač pozvao policiju. Ta je osoba naknadno uz potvrdu stranke dobila status promatrača“, ustvrdila je te dodala: „Iako nije manjkavost DIP-a već postojećih zakona o glasanju hrvatskih državljana izvan RH, moramo ukazati na neprimjereno mali broj birališta u inozemstvu, posebno u BiH, Kanadi, SAD-u, Austriji… Brojnim državljanima je na taj način uskraćeno pravo glasa, jer su bili stotinama i tisućama kilometra udaljeni od glasačkih mjesta“.

Pojasnila je kako je broj biračkih mjesta u inozemstvu od 2010. g. smanjen s 250 na samo 92. „Posebno je bilo teško u BIH gdje su građani mogli birati na 15 mjesta u samo 4 grada. Nedopustivo je da građani moraju putovati i satima stajati u redovima kako bi ostvarili svoje biračko pravo zajamčeno Ustavom RH. Napominjemo da se taj nedostatak mora što hitnije riješiti uvođenjem dopisnog i elektronskog glasovanja što je jedini način ispunjavanja Ustavom zajamčenih prava“, zaključila je Kanački.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr