Kapulica opravdava koaliciju s HNS-om pozivajući se na predsjednika Tuđmana: Evo što kaže!

Foto: fah

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica u Newsroomu televizije N1 je komentirao poziciju ministra zdravstva Milana Kujundžića te nadolazeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Smatra li da Kujundžić treba i dalje biti ministar, Kapulica kaže: “Pozdravljam odluku ministra da stavi mandat na raspolaganje. Nadam se da će Plenković brzo donijeti odluku. Vjerujem da će se odluka znati sutra.”

Oleg Butković danas je rekao da bi dao ostavku ako bi procijenio da je uteg Vladi. “Očito da i sam ministar Kujundžić procijenjuje da situacija nije baš lagodna ni za njega ni za Vladu. Sam je rekao da je pod velikim opterećenjem. Ministarska pozicija nije vrijedna tolikog pritiska. Odgovor se nameće sam od sebe.”

Problem ispunjavanja imovinskih kartica HDZ-ovih ministara objasnio je ovako: “Očito je problem, ali ne samo HDZ-ovih ministra. Slažem se da je pomalo zabrinjavajuće da se tako malo računa vodi o naizgled formalnim stvarima.”

“Branili smo poziciju svakog ministra koji je bio na udaru oporbe. Branimo se kada idu u smjeru ministara koji dobro obavljaju svoj posao”, istaknuo je.

Što misli o radu ministra zdravstva, s obzirom na to da oporba kaže da je iznimno loš ministar, Kapulica kaže: “To je stav oporbe. Ne znam kojeg bi oni ministra HDZ-a ostavili u Vladi.”

Kovač, Penava i Stier udružili su snage. Stier je često govorio o borbi protiv klijentelizma i korupcije. Mogu li oni koristiti ovakve situacije protiv vodstva i premijera Plenkovića?

“Kad je riječ o borbi protiv klijentelizma treba se čuvati da ne postane floskula. Što je politički klijentelizam? To je model ponašanja po kojem informacije, položaj, funkcije, poslovi – koji bi trebali biti pod jednakim uvjetima svima dostupni – dajete ih političkim istomišljenicima, a zauzvrat očekujete političku potporu”, rekao je Kapulica.

Upitan koliko klijentelizma ima u HDZ-u, odgovorio je: “Kada govorimo o kontekstu unutarstranačkih izbora, apsolutno podupirem Plenkovića. On je imun na bilo kakav oblik klijentelizma. Smatram da je on snažna brana klijentelizmu, ne samo u HDZ-u, nego i u državi.”

O tome je li prirodno da se HDZ okrene stranci poput HNS-a, kaže: “Nismo ušli u koaliciju s HNS-om zato što smo svjetonazorski i ideološki bliski, a pogotovo ne zato što smo isti. Nikad se u našoj političkoj povijesti nije dogodilo da jedna velika pobjednička stranka promijeni svoj svjetonazor i ideologiju zato što je u koaliciji u parlamentu uzela jednu manju stranku, bez obzira na njen svjetonazor. Oni koji razumiju Tuđmana, znaju da je ono što je u interesu Hrvatske i u interesu HDZ-a i mi smo u toj odluci slijedili Tuđmanovu ideju da kad je interes države u pitanju onda treba zaboraviti uske stranačke interese”, pojasnio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com