Koncentracije metala prelaze granične vrijednosti: Kninu i NP Krka prijeti ekološka katastrofa!

Foto: snimka zaslona

Opasne kemikalije i spojevi u laguni, umjetno stvorenim bazenima, kraj kninske tvornice vijaka prijete NP Krka. Sutra na sastanak u Knin stiže i ministar zaštite okoliša, javljaju RTL-ove vijesti.

Situacija je ozbiljna jer koncentracije metala prelaze granične vrijednosti za čak nekoliko tisuća puta. Ugljikovodici su 15 puta viši od dozvoljenog. Analiza vode kraj DIV-ove kninske tvornice pokazuje da je lokacija: “ekstremno rizična za okoliš”.

Stručnjaci se boje da bi zbog blizine Nacionalnog parka Krka moglo doći do ekološke katastrofe. Gradonačelnik Knina proziva vlasnike tvornice, a DIV tvrdi da je problem postojao i prije njihovog dolaska. Sutra zbog ove situacije u Knin stiže i ministar zastite okoliša Ćorić.

“Cinka, kroma, aluminija, kalcija, magnezija i kalija smo našli u ekstremno visokim koncentracijama, koje po nekoliko tisuća puta prelaze granične vrijednosti”, govori Ivica Kisić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

“To je jedna strana priče, a druga strana priče su organska onečišćenja. Pod time mislimo na ugljikovodike, kojeg smo našli u mulju izrazito povećanog sadržaja, ali i ono što je još problematičnije je da smo našli povećan sadržaj BTX spojeva, posebno toulena i svih ugljikovodika u vodi”, nastavlja Kisić.

Tako profesor s Agronomskog fakulteta, inače i sudski vještak za zagađenja, opisuje sadržaj ovih “laguna”, kako ih zovu u kninskom kraju. Rezultati su to analize koju je naručio grad Knin sumnjajući u ozbiljno zagađenje prirode koje ovi umjetno stvoreni bazeni mogu prouzročiti.

“Kada imate neki prostor koji je zagađen bilo kakvim materijalima, morate analizirati o čemu se radi da biste znali postaviti dalje korake u rješavanju tog problema”, govori Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

“Ekstremno ružno izgleda”

A problem je sve veći, zagađene industrijske lagune ovdje postoje desetljećima, a porijeklo, kaže gradonačelnik, svi znaju. “To je industrijska laguna koja služi za odlaganje otpadnih voda tvornice vijaka DIV, a s druge strane kompozicije vlaka nalazi se pruga, koja dijeli lagunu, a tamo idu fekalne komunalne vode”, govori Jelić.

No, dio koji ide od tvornice nije spojen na gradski pročišćivač, i upravo to je razlog za brigu, upozorava gradonačelnik. Što to konkretno znači za ovaj kraj pojašnjava nam Kisić, koji je analizirao mulj i vodu u laguni.

“Kao prvo, to ekstremno ružno izgleda. Svi vrlo dobro znaju da su ugljikovodici lakši od vode i oni plivaju po površini. Ponavljam, to su ekstremno visoke koncentracije, a smjer toka vode izvora od Knina, od onog slapa Krčića, je prema jugu, prema tome to bi relativno brzo išlo prema Nacionalnom parku, prema Krki, prema gradu Šibeniku. Trebamo biti iskreni i samo se molimo Bogu da ne dođe do neke velike, ekstremne količine vode”, kaže Kisić.

Otpadne vode iz tvornice vijaka DIV na gradski pročiščivač nisu spojene
Problem bi uzrokovao ekološku katastrofu – zagađenje rijeke Krke i područje zaštićenog nacionalnog parka. Gradski pročiščivač počeo je s radom prije tri mjeseca kaže gradonačelnik, no otpadne vode iz tvornice vijaka DIV na njega još nisu spojene. Pokazuje nam kuda odlaze ne mjesecima, već godinama, kaže.

“Sam ministar ih je označio kao zagađivača u Saboru, ja do tog trenutka nisam govorio o kome se radi, ali evo od kad je to ministar javno obznanio, po meni tu nema sumnje”, kaže Jelić.

Sve upućuje na samo jednog zagađivača, za gradonačelnika nema sumnje tko je to.
Bivša tvornica vijaka TVIK, koju je 2005. godine preuzeo Tomislav Debeljak te pod novim imenom tvornice DIV d.o.o, ponovno pokrenuo proizvodnju.

“Oko tvornice, iza jablana voda je potpuno crvena, a drugdje je čista”, kaže Jelić.

Vodi nas prema ogradi tvornice vijaka DIV pokazujući nam kanal u kojem je voda sve tamnija kako se približavamo industrijskom krugu. “Tamo gdje se miješa iz komunalne lagune možete vidjeti da je voda praktični prozirna, bez obzira na ovu smeđu boju jer dolje je mulj”, kaže Jelić.

Gradonačelnik otklanja svaku sumnju da zagađenje ima veze s fekalnim vodama jer ljudi ne ispuštaju mazut i ugljikovodike, kaže, no industrijsko postrojenje da. “Ne možete vidjeti gdje je točno ispust vode jer je vjerovatno podvodno”, govori Jelić.

Glasnogovornik DIV-a: ‘Čista voda izlazi iz tvornice u lagune’

Nakon što smo obišli teren uputili smo se u tvornicu DIV potražiti odgovore. Primio nas je glasnogovornik DIV grupe, koji nas vodi do tvorničkog pročistača.

Kninski DIV je danas jedan od najvećih proizvođača vijaka u Europi, a zapošljavaju oko 500 ljudi. “Projekt izgradnje novog pročistača, dizajniran je da pročišćena otpadna voda da se cijevima ispušta u glavni kolektor”, govori Jurišić.

Prozirna, čista voda izlazi iz tvornice u lagune, tvrdi glasnogovrnik, jer gradski pročišćivač ne radi pa se na njega još nisu spojili. S gradskim pročišćivačem zaista postoji problem, no on je druge prirode i ne sprečava ga da radi, tvrdi gradonačelnik.

“On tone, praktički jedan centimetar mjesečno. Što se tiče funkcionalnosti, potpuno je funkcionalan uređaj, samo je pitanje koliko dugo će biti. Prošao je probni rok, svi parametri su dobri i tehnološki funkcionira izvrsno. Imamo u vidu izlazne vode, vidi se da sve izlazi potpuno uredno, analize su sve pokazale da je u redu. Znači, što se toga tiče, on je potpuno funkcionalan. Razlog zašto je rađen na močvarnom tlu, ne znam. Za to su odgovorni oni koji su ga gradili, a plaćen je iz europskih fondova i to osam cijelih nešto milijuna eura”, kaže Jelić.

Zašto su napravili pročišćivač na močvarnom tlu

Priči o tome zašto su bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac i Hrvatske vode odlučili graditi osam milijuna eura težak projekt na močvarnom tlu ćemo se posvetiti u nekoj od sljedećih Potraga, najavljuje RTL. No, recimo da gradonačelnik tvrdi da u konkretnom slučaju spajanja DIV-a nije problem gradski već njihov tvornički pročišćivač.

“Novi pogon je u funkciji od 2018., zajedno s novom halom koja je kompletno dizajnirana. Voda od vijaka se tu tretira iz pogona, ona prolazi kroz ove pogone, nekoliko postupaka da bi izašla, znači da bi zadovoljili vodopravne uvjete i da bi voda na kraju bila čista što nam je cilj. To je dakle rješenje Hrvatskih voda i on je izgrađen da se naše tehnološke vode ispuštaju u gradski kolektor, zajedno s radnom dozvolom koja nam je odobrena”, govori Jurišić.

“Naše se pročišćene tehnološke vode, kao što se može vidjeti iz ovog pojasa gdje se nalazi naša cijev, naše vode se tretiraju i odlaze na gradski kolektor, koji se nalazi tu iza hale. Ali na njega nismo priljučeni jer nije u funkciji”, kaže Jurišić.

DIV: ‘Na gradski pročistač nismo prikopčani jer ne radi’

Dakle u DIV-u tvrde da na pročistač nisu prikopčani jer on ne radi, a gradonačelnik tvrdi da radi, no da DIV-ov industrijski pročistač nema uporabnu dozvolu, pa zato nije prikopčan.

“Bez te uporabne dozvole oni ne mogu raditi. Ja bih volio da barem ispuštaju u jednu od laguna pročišćenu vodu, koliko toliko jer da bi išlo u naš pročišćivač, da bude svedeno na razinu komunalnih fekalnih voda, znači na standarnu kanalizaciju koju građani ispuštaju”, kaže Jelić.

Sjetimo se prije par trenutaka glasnogovrnik nam je rekao da imaju uporabnu dozvolu, no kasnije je rekao da nemaju. Do zaključenja priloga iz Hrvatskih voda nismo dobili odgovor vezan uz rad pročišćivača, no iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike stiglo je sljedeće:

“U ovom trenutku, prema našim saznanjima, još nije uspostavljen kontinuirani probni rad novog internog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, stoga se i nadalje otpadne vode društva DIV d.o.o., pročišćavaju na uređaju neadekvatnog kapaciteta pročišćavanja, a zatim se iste ispuštaju, kako je već navedeno, u lagune”, napisali su iz Ministarstva.

“Razlog zašto je voda pokraj laguna crvena i mutna je problem koji je star star 20-ak i više godina. Zato što su se lagune prije koristile kao pročistači, a one su umjetne i sav mazut koji se taložio tu, je i dan danas tamo. Znači, puno prije nego je DIV postao vlasnik TVIK-a je boja tamo bila prisutna”, govori Jurišić.

Teorija koja bi skinula odgovornost sa tvornice DIV kaže da je 1993., tijekom rata, ovdje pogođen spremnik s mazutom, te da je to uzork zagađenja.

“To je vrlo teško jer je prošlo 26 godina od tada. Oni kažu da je sve iscurilo, a da li i da li je bilo tih 250 kubika, teško je reći jer država Hrvatska tada nije imala kontrolu nad tim prostorom, pa što se tamo točno događalo, ne zna se. Ali vi ste lijepo rekli, prošlo je 26 godina”, govori Kisić.

“Ta boja nije uzrokovana našim tehnološkim vodama”

Ono što je sigurno jest da je uzrok industrijsko zagađenje, kaže Kisić. Svakako je zanimljiv kronološki slijed satelistkih snimki koje je priložio u Studiju.

“Moguće se vratiti satelitskim snimkama, skinuti ih od kad postoje snimke od 2005., i gdje se vidi postrojenja bivše tvornice TVIK i da su lagune smragdno zelene boje, bez ikakvih problema sa vodom. Međutim, sad se vidi da je prva laguna smeđe boje, što pokazuje snimak iz 2012. godine. Znači, prva laguna više nije smaragdno zelena već je žućkasta”, govori Kisić.

“Od kad je zadnji put satelit prolazio, mi imamo snimku, 2017. godine, laguna i ne samo laguna već cijeli ovaj obrambeni nasip bivšeg sustava otpadnih voda tvornice DIV, nekada TVIK, vidi se da je to sve preuzela ta jedna žućkasta, smeđa boja, koja je neprirodna, da tako kažem”, kaže Kisić.

U DIV-u se slažu da problem postoji, ali ne i da oni snose ikakvu odgovornost za njegovo nastajanje.

“Ta boja nije uzrokovana našim tehnološkim vodama. To je posljedica prošlosti, jednostavno je trebamo svi zajedno sanirati. Nikako kad se dogodi onečišćenje Orašnice: ‘DIV je kriv jer su lagune uz tvornicu’. To je licemjerno!”, kaže Jurišić.

Tko je licemjeran pokazat će istraživanja koja će Kisić nastaviti krajem ljeta ne bi li ustanovio porijeklo zagađenja. Troškovi uklanjanja dosad nastale štete procijenjuju se na gotovo devet milijuna eura. I to samo vode, ne i tla.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr