Kovač: ‘HDZ BiH je vrlo jasno osudio postrojavanje četnika u Višegradu’

Foto: fah

Bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik Odbora za vanjsku politiku HDZ-ov Miro Kovač u četvrtak je novinarima komentirao činjenicu da je HDZ BiH u parlamentu odbio osuditi četničko okupljanje u Višegradu pravdajući se proceduralnom greškom, rekavši kako je ključno da je HDZ BiH vrlo jasno osudio postrojavanje četnika u Višegradu.

„Nisam stručnjak za parlamentarne procedure u BiH, ključno je da je vrlo jasno osuđeno postrojavanje četnika u Višegradu. Važno je da se u BiH u korijenu sasječe svako okupljanje i svaki pokušaj okupljanja koji je baziran na ideologijama ekstremizma, širenja međunacionalne mržnje i nasilja“, poručio je Kovač.

Protiv rasprave o četničkom skupu u bili srpski i hrvatski parlamentarci u BiH

Podsjetimo, raspravu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o okupljanju Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu zatražili su i podržali bošnjački izaslanici, dok su hrvatski i srpski bili protiv uz obrazloženje da predlagatelj nije ispoštovao poslovničke procedure. HDZ BiH potom se oglasio priopćenjem u kojem se ističe da su „hrvatski izaslanici kao i HDZ BiH protiv svih ekstremnih ideologija, kao i svakog oblika mržnje i nasilja“.

>(VIDEO) Četnici okupljeni u Višegradu pjevali ‘Bit će opet pakao i krvava Drina’ – zašto nije reagiralo hrvatsko veleposlanstvo u BiH?

Ustvrdio je da je HDZ BiH to osudio te kako je važno da zbog stabilnosti BiH ubuduće takvih pojava i okupljanja nema. Na pitanje zašto to nije prošlo u parlamentu, ponovio je da „nije stručnjak za parlamentarnu proceduru u BiH i da je bitno da je to jasno izrečeno, napisano, poručeno i ubuduće takve stvari treba sasjeći u korijenu“.

U nedjelju se više stotina pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta iz BiH i Srbije okupilo u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana-Bošnjaka i Hrvata.

“Mihailović je čovjek koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, razvoju demokracije i obrani domovine od fašističkih agresora i komunista“, ustvrdio je tada u Višegradu Dušan Sladojević koji se predstavio kao predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Republike Srpske.

Izvor: narod.hr/hina