MVEP u priopćenju austrijskim medijima: ‘ Zgranuti smo prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam’

Foto: fah

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u četvrtak je austrijskim medijima poslalo priopćenje u kojem poručuje kako se najodlučnije suprotstavlja imputacijama da se na Bleiburgu slavi fašizam i žurno apelira na distanciranje od jednostranog i neodrživog nametanja krivnje.

MVEP u priopćenju naglašava kako se grubo poopćavanje u izvješćima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljava kao bolna uvreda.

Ističe se i kako je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike vlade i crkvenih vlasti okupljene na Lojbaškom polju nazivati fašistima.

>SDP-ova gradonačelnica Supetra Marković odbila Počasni bleiburški vod pozivajući se na zabranu mise zadušnice u Austriji

“Ukazali smo kako se upravo to radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj”, poručio je MVEP.

Bleiburg za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava, naglašava Zrinjevac.

“Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o političkoj instrumentalizaciji i dijelu političko-nacionalnog rituala”, kaže se u priopćenju.

MVEP je stoga austrijskim medijima poručio kako se najodlučnije suprotstavlja takvim imputacijama i žurno apelira na distanciranje od jednostranog i neodrživog nametanja krivnje, “što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji”.

Ovogodišnji prijepori oko Bleiburga počeli su nakon što je koruška dijeceza Gurk-Klangenfurt, odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju zbog toga jer se ona, kako se tvrdi, politički instrumentalizira.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina